Slår alarm om Trumps tech-allianse: - Bildene er veldig skumle

Bildene av teknologimilliardærene på Trump-festen får det til å gå kaldt nedover ryggen på forskere og professorer.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist

Toppsjefene i de aller største amerikanske teknologiselskapene var stilt ut på første rad da Donald Trump ble innsatt som president for andre gang mandag formiddag norsk tid.

Meta-sjef Mark Zuckerberg, Amazon-gründer Jeff Bezos, Alphabet-sjef Sundar Pichai og - selvfølgelig - X- og Tesla-eier Elon Musk - hadde fått plass foran de nye medlemmene av Trumps egen administrasjon.

I tillegg var Apple-sjef Tim Cook og TikTok-sjef Shou Zi Chew til stede i rotunden på Capitol Hill. Sistnevnte driver selskapet på nåde fra den nyinnsatte presidenten.

- Jeg synes disse bildene er veldig skumle, sier Petter Bae Brandtzæg, professor i medieinnovasjon ved Universitetet i Oslo og sjefforsker ved SINTEF Digital.

- Det er utvilsomt en sammenblanding av teknologisk og politisk makt. Det vil antageligvis gjøre teknologien mindre nøytral og det synes jeg er en uhyggelig tanke fordi vi sitter med nesa ned i mobilen og foran skjermen på jobben hele tiden.

Han minner om at teknologiselskapene både styrer hvilken informasjon vi ser og vi ikke ser, og også påvirker hva slags informasjon som faktisk produseres.

- At de får så tette bånd til politikken og den politiske makten er en veldig uhyggelig utvikling.

Det gjør ikke saken bedre at Elon Musk har en offisiell rolle i Trumps administrasjon som leder av Department of Government Efficiency, mener han.

- De prøver ikke engang å skjule disse koblingene. De er helt eksplisitte.

Les også: - Amerikanske medier har forberedt seg på Trump 2.0. Har norske?

- Det handler om makt og penger

Både Meta og Google skal ha donert så mye som én million dollar til Donald Trumps innsettelseskomité. Apple-sjefen skal ha donert én million dollar fra egen lomme.

- Hva ønsker disse teknologisjefene å oppnå ved å knytte seg så tett til Trump?

- Det vet vi ikke med sikkerhet, men det handler garantert om makt og penger. De skyr veldig lite for å få makt og penger. For eksempel hadde Musk et annet politisk standpunkt tidligere, og også Mark Zuckerberg hadde en mer demokratisk retning før.

- Flere av disse selskapene har vært under et visst politisk press i USA, tror du dette presset vil opphøre under Trump?

- Jeg tror nok det vil være politisk press og at de vil følge opp politikken hans, for eksempel med mindre regulering av disse plattformene. Biden ville ha sterk moderering av plattformene, inkludert faktasjekking og særlig under pandemien. Det er ikke sånn at faktasjekkingen forsvinner, men faktasjekkerne forsvinner. Det blir spennende å se hvordan det fungerer.

- Tror du det blir vanskeligere for EU å regulere disse selskapene hvis man ikke har med seg USA?

- EU gjør sine reguleringer helt uavhengig av USA. Samtidig er det et enormt press, for disse amerikanske selskapene bruker millioner for å lobbe inn sine interesser i EU og nå vil både Musk og Trump gjøre sitt for å presse EU til mindre reguleringer. Jeg tenker at EU må stå veldig samlet for å motarbeide dette presset.

Les også: Analytiker: EU må slå hardere tilbake mot techgigantene

- Det er skummelt

Professor i kunstig intelligens ved Universitetet i Agder, Morten Goodwin, er ikke overrasket over tech-sjefenes tilstedeværelse under Trumps innsettelsesseremoni.

- Jeg tolker denne tilstedeværelsen som at disse tech-sjefene har et ønske om å få politisk innflytelse. Disse sjefene har mye makt og vil gjerne ikke miste den.

- Ser vi nå en sammenblanding av politisk og teknologisk makt som man kanskje ikke har sett så mye av før?

- Ja, helt åpenbart. Det har alltid vært sånn at rike mennesker, eller folk med store bedrifter, har hatt mye makt. Men ser man for eksempel på Facebook har ikke plattformen bare mange brukere, men det er også en plattform som kontrollerer informasjon.

- Hva tror du sammenblandingen av politikk og teknologi vil kunne bety for demokratiet?

- Plattformene som enkelte av disse sjefene representerer er helt sentrale for det moderne demokratiet. Sosiale medier er nærmest hjørnesteinen i en demokratisk diskusjon i dag. Sosiale medier brukes som arena for å diskutere politikk og for å kritisere politikere. Og disse plattformene er tilgjengelige for alle.

- Samtidig er det skummelt – for plutselig er det kun noen få mennesker som har stor kontroll over ytringsfriheten.

Slår alarm om Trumps tech-allianse: - Bildene er veldig skumle