Norsk TV-allianse rammes av kutt - lederen må slutte

Bjørn Solvang slutter i Tenk TV etter drøye fire år. Bakgrunnen er et turbulent annonsemarked og kostnadskutt.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I 2019 gikk de tre største reklamefinansierte TV-selskapene på det norske markedet, TV 2, Warner Bros. Discovery og Viaplay, sammen om en ny tenketank som fikk navnet Tenk TV.

Målet har vært å fremme TV-reklame i en stadig tøffere konkurranse, der spesielt digitale medier har stukket av med en stor del av annonsørenes reklamebudsjett. Til å lede foreningen, hentet alliansen Bjørn Solvang, som selv har mange års erfaring fra den kommersielle TV-bransjen.

1. april trer Solvang av som daglig leder for Tenk TV og han blir ikke erstattet. Han har vært foreningens eneste faste ansatte.

- Mediehusene er inne i en krevende periode med et turbulent annonsemarked, og har behov for å effektivisere og spare der de kan. Vi er derfor enige om at det nå er fornuftig at TV-husene selv tar over ansvaret og driften for Tenk-TV, uten ekstern bistand som jeg har stått for, sier Solvang til Kampanje.

- Hvordan har det vært å lede Tenk TV?

- Det har vært en sann fornøyelse å få bidra til at TV-kanalene har samarbeidet. Før Tenk TV var historien egentlig at de bare konkurrerte i alt mulig, men gjennom Tenk TV har man klart å finne områder hvor det har vært naturlig å samarbeide. Det har vært det mest stimulerende.

- Eierne tar en mer aktiv rolle

Glenn Engebretsen er styreleder i Tenk TV og salgs- og effektsjef i TV 2. Han bekrefter at endringen skjer som et resultat av sparetiltak hos TV 2, Warner Bros. Discovery og Viaplay.

- Den strategiske justeringen gjøres for å sikre bærekraftig drift og videreutvikling av Foreningen Tenk TV, i lys av de økonomiske rammene som foreligger i mediebransjen, skriver han i en e-post til Kampanje.

- Hvem skal nå lede dette prosjektet?

- Fremover skal Tenk TV jobbe mer prosjektbasert, sette inn ressurser med nødvendig kompetanse per prosjekt, og sikre at dette ikke går på bekostning av kvaliteten på tjenestene. Vi skal jobbe for å komme tettere på markedet, opprettholde engasjementet for kvalitetsinnhold og fortsette å levere verdifull innsikt. Dette krever naturligvis at eierne tar en mer aktiv rolle i foreningen, og det ser vi frem til.

Tenk TV står blant annet bak prisutdelingen Gullskjermen, som ble arrangert for andre gang på Deichman i Bjørvika i november i fjor. Denne prisutdelingen skal leve videre.

Les mer: Kåret til årets TV-rådgiver på Gullskjermen: - Jeg elsker reklame

- Er dette i realiteten slutten på Tenk TV?

- Vi har mye spennende foran oss, som for eksempel Gullskjermen i november som er blitt gjennomført med stor suksess de to siste årene. I tillegg til Gullskjermen er det flere spennende initiativer som medlemmene i foreningen vil jobbe med i tiden fremover.

Forberedt på TV-tørke

Bjørn Solvang har tidligere vært salgssjef i TV 2 og kommersiell direktør i TVNorge og Discovery, og har i tillegg ledet flere norske mediebyråer. I dag er han blant annet styreleder i reklamebyrået Morgenstern.

Stillingen som daglig leder i Tenk TV har fylt 80 prosent av tiden hans. Hva han skal bruke den ledige kapasiteten på nå, er uavklart.

- Jeg har leid meg ut til Tenk TV og til ulike aktører i en femårsperiode nå og vil fortsette med det. Akkurat nå er det et lite vakuum, ettersom oppdraget med Tenk TV var ganske stort.

- Blir du værende i TV-bransjen?

- Det er ikke meg imot det. Hele TV-bransjen er i en kostnadsbesparende fase, så i første omgang har jeg ikke sterk tro på at det vil komme nye oppdrag fra den kanten, men det hadde vært hyggelig.

Bjørn Solvang får meg seg gode skussmål fra styreleder Glenn Engebretsen i Tenk TV.

- Vi er veldig takknemlig for Bjørns gode bidrag til etableringen av Tenk TV, og ikke minst innsats og arbeid som er lagt ned i foreningen. Vi kommer til å savne engasjementet og kompetansen som Bjørn har delt med oss i den viktige oppgaven å formidle kunnskap rundt TV sin kraft og styrke i det norske annonsemiljøet, sier han.

 

Norsk TV-allianse rammes av kutt - lederen må slutte