SAS-topp avviser miljørefs: - Aksepterer ikke premisset for kritikken

Flyselskapet har kommet i hardt vær etter lanseringen av programmet «Conscious Traveler».

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Denne måneden har SAS lansert sitt nye Eurobonus Conscious Traveler-program. Det er ifølge flyselskapet et initiativ designet for å belønne reisende for å ta bevisste valg før, under og etter reisen.

For å få tittelen «Conscious Traveler» av SAS, må man gjennomføre ti trinn, inkludert en innmelding i Eurobonus-programmet. Ett av trinnene er å se en video om bærekraftig drivstoff. Et annet trinn er å velge Go Smart Bio- eller Plus Pro Bio-billettyper når man bestiller en reise med SAS. Når man har fullført programmet, vinner man blant annet 5000 Eurobonus-poeng.

Ikke alle er like begeistret for nyheten. En av de som har kritisert kampanjen er leder i Fremtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. Hun mener kampanjen til SAS er fullstendig skivebom, og et åpenbart eksempel på grønnvasking.

- Flyreiser er en av våre mest utslippsintensive transportformer. Å droppe en flyreise er noe av det mest effektive du som enkeltmenneske kan gjøre for å kutte egne klimagassutslipp. Da gir det ikke mening med ordninger som belønner mer reising med fly. At SAS forsøker å kamuflere dette ved å kalle bonusordningen for «conscious» gir det hele en skikkelig emmen bismak, sier Bakken Riise.

Les mer: SAS-kampanje får miljørefs: - Skivebom

- Streber etter endring 

Kampanje har lagt frem kritkken for SAS. Vice president for product and loyalty i SAS, Aron Backström sier til Kampanje at de ikke kjenner seg igjen i kritikken. 

Han forteller at de er overbevist om at luftfart har en viktig rolle å spille i skandinavisk infrastruktur, men for å bli bærekraftig må industrien endres.

- I SAS streber vi etter å drive denne endringen med en rekke initiativer, for eksempel ved å fornye flyflåten vår, redusere matsvinn og redusere vekten om bord. Men vi må også ta noen grep sammen med kundene våre.

- Vil belønne kundene

Backström sier videre at de er positive til diskusjoner rundt hvilke valg som har en effekt, og at de imøtekommer innspill til kampanjene sine. 

- Samtidig aksepterer vi ikke premisset som ligger i enkelte deler av kritikken, at et flyselskap ikke skal kunne snakke om de skrittene vi faktisk tar på veien mot lav- og nullutslippsfly. Dette skjer ikke over natten, men vi er overbevist om at vi kommer til å lykkes med denne reisen, slik vi har lykkes med å omstille og drive innovasjon i snart 80 år.

Han forteller at selve målet med denne kampanjen ikke er å oppmuntre kundene deres til å fly mer, men å hjelpe dem til å ta mer bærekraftige valg når de reiser og i hverdagen.

- Et eksempel på et valg som utgjør en stor forskjell er å velge biodrivstoff når du flyr, som reduserer utslippene med minst 80 prosent. Vi ønsker å belønne kundene som hjelper oss mot våre bærekraftsmål gjennom Conscious Traveler-kampanjen. På denne måten håper vi at flere tar sjansen på å ta bevisste valg, sier Backström. 

Tidligere i januar vedtok EU-parlamentet nye regler som slår hardt ned på grønnvasking. Det såkalte grønnvaskingsdirektivet skal gjøre det forbudt å merke og markedsføre produkter som miljøvennlige uten at det kan dokumenteres.

Backström forteller at de har tatt hensyn til den kommende EU-lovgivningen.

- Conscious Traveler vil isolert sett ikke løse luftfartens bærekraftsutfordringer og det er vi veldig tydelige på i vår kommunikasjon. Formålet med programmet er å oppmuntre våre kunder til å ta bevisste valg, avslutter han. 

SAS-topp avviser miljørefs: - Aksepterer ikke premisset for kritikken