SAS-kampanje får miljørefs: - Skivebom

- Det hele gir en skikkelig emmen bismak, sier leder i Framtiden i våre hender.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Forrige uke lanserte SAS sitt nye EuroBonus Conscious Traveler-program. Dette er ifølge flyselskapet et initiativ designet for å belønne reisende for å ta bevisste valg før, under og etter reisen. 

For å få tittelen «Conscious Traveler» av SAS, må man gjennomføre ti trinn, inkludert en innmelding i Eurobonus-programmet. Ett av trinnene er å se en video om bærekraftig drivstoff. Et annet trinn er å velge Go Smart Bio- eller Plus Pro Bio-billettyper når man bestiller en reise med SAS. Når man har fullført programmet, vinner man blant annet 5000 Eurobonus-poeng.

Kort tid etter lansering begynte kritikken å hagle. En av de som har engasjert seg er Siri Borthen Flatås. Hun jobber som områdeansvarlig for samfunnsutbytte i Sparebank 1 i Trøndelag. Flatås stiller spørsmålstegn ved hva SAS tenkte da de satt og drodlet under de kreative møtene. 

«Jeg forsøker å forestille meg hvordan den kreative workshopen i SAS - Scandinavian Airlines, som endte opp med dette «prakteksempelet» av en grønnvasket tjeneste, foregikk», skriver hun på Linkedin

- Fullstendig bom

Flatås kommer også med stikk til selve initiativene som SAS mener vil bidra til å gjøre alle reisende i stand til å ta mer bevisste valg. 

«Vi kan gi kundene belønning for å se videoen vår om hvor bærekraftige vi er! Og tipse dem om alt rælet de kan kjøpe i shop'en vår som er laget av resirkulert materiale!! Og....Yes! gi dem sånn bagasjelapp som kan brukes FLERE ganger!! (wow!). Og ikke minst... hør på dette'a, folkens!! Vi kan gi BONUSPOENG i belønning, slik at kundene reiser ENDA mer!!», skriver hun på Linkedin.

Flatås mener flyselskapet har valgt helt feil inngang på tematikken.

«Men ikke en eneste gang på denne workshopen slo det altså SAS at det absolutt første spørsmålet alle bør stille seg, før de velger flyselskap, er MÅ jeg ta denne reisen? Og MÅ jeg reise med fly? Uten disse essensielle spørsmålene, fremstår alt SAS forsøker på her som fullstendig bom, grønnvasking og flaut», skriver Flatås videre. 

 

Får støtte

Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, stiller seg bak kritikken. Hun mener bonusordninger per definisjon oppfordrer til mer flyreising, som er stikk i strid med det klimaet trenger.

- Kampanjen til SAS er fullstendig skivebom, og et åpenbart eksempel på grønnvasking, sier Bakken Riise. 

- Flyreiser er en av våre mest utslippsintensive transportformer. Å droppe en flyreise er noe av det mest effektive du som enkeltmenneske kan gjøre for å kutte egne klimagassutslipp. Da gir det ikke mening med ordninger som belønner mer reising med fly, legger hun til. 

Bakken Riise synes det er et «grelt eksempel» på at miljølovgivningen henger etter.

- At SAS forsøker å kamuflere dette ved å kalle bonusordningen for «concious» gir det hele en skikkelig emmen bismak.

- Vi vil belønne kundene

Kampanje har fremsatt kritikken for SAS. Vice president product og loyalty i SAS, Aron Backström, sier til Kampanje at de tenker det er bra med diskusjon rundt hvilke valg som har en effekt, og at de imøtekommer innspill til kampanjene sine. 

- Samtidig aksepterer vi ikke premisset som ligger i enkelte deler av kritikken, at et flyselskap ikke skal kunne snakke om de skrittene vi faktisk tar på veien mot lav- og nullutslippsfly. Dette skjer ikke over natten, men vi er overbevist om at vi kommer til å lykkes med denne reisen, slik vi har lykkes med å omstille og drive innovasjon i snart 80 år.

Backström legger til at målet med kampanjen ikke er å oppmuntre kundene til å fly mer, men å hjelpe dem til å ta mer bærekraftige valg når de reiser og i hverdagen.

- Et eksempel på et valg som utgjør en stor forskjell er å velge biodrivstoff når du flyr, som reduserer utslippene med minst 80 %. Vi ønsker å belønne kundene som hjelper oss mot våre bærekraftsmål gjennom Conscious Traveler-kampanjen. På denne måten håper vi at flere tar sjansen på å ta bevisste valg, sier han. 

 

 

SAS-kampanje får miljørefs: - Skivebom