PR-rivaler kaster seg over USA-valget: - Spent på om det er rom for to slike seminarer

Stive priser for de som vil være med norske PR-byråer til USA for å følge den amerikanske valgkampinnspurten.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist
Nafisa Zaheer
Knut Kristian Hauger

Den amerikanske valgkampen tar mer og mer plass i nyhetsbildet med nominasjonskampen på republikansk side. Selv om Donald Trump og utfordrer Nikki Haley først skal gjøre opp om retten til å bli den republikanske presidentkandidaten, er det mye som tyder på at presidentkampen i høst vil stå mellom USAs 45. president Donald Trump og den 46. president Joe Biden. For den som er litt over gjennomsnittet interessert i både amerikansk politikk og politisk kommunikasjon, er det nå flere muligheter til å følge valgkampen fra sidelinjen til høsten.

Rett før jul i fjor ble det kjent at Hill & Knowlton overtok det originale politiske kommunikasjonsseminaret som ble startet av Kjell Terje Ringdal. Sist uke slapp Geelmuyden og Kiese (GK) nyheten om at de utfordrer PR-rivalen Hill & Knowlton og lanserer sitt eget Washington-seminar

- 5. november ligger an til å bli et av de mest skjebnesvangre valgene i amerikansk historie og i GK inviterer vi kunder og forbindelser fra hele Norden til å delta. Dette er et samarbeid mellom politisk avdeling i Geelmuyden Kiese i Danmark, Sverige og Norge., sier administrerende direktør i Geelmuyden Kiese, Severin Roald, til Kampanje.  

Les også: GK får søsterbyrå i London: - Blir en viktig strategisk hjørnestein

Leder for samfunnskontakt i Hill & Knowlton, Peter Gitmark, ønsker konkurrenten GK lykke til med å lansere en konkurrent til det originale Washingthon-seminaret. I to tiår har Kjell Terje Ringdal tatt med seg over 600 deltakere fra norsk næringsliv, organisasjonsliv og medier over dammen til det tradisjonsrike Washingtonseminaret. I desember ble seminaret solgt til PR-byrået Hill & Knowlton, som han har samarbeidet med siden 2008.

- Vår jobb er å sikre at vårt seminar holder høyt faglig nivå og at vi har så spennende innhold som mulig om amerikansk politikk og samfunnsliv, samtidig som det er en fantastisk møteplass. Jeg kan ikke noe annet enn å ønske GK lykke til også gleder jeg meg over at det er mange andre som er interessert i amerikansk politikk, sier Gitmark til Kampanje. 

Les mer: Seminargründer selger seg ut av Washington- PR-byrået Hill & Knowlton tar over

Vi kommer til å ha et tett program, samtidig har GK mange hyggelige folk. Vi kan ikke se bort fra en mulig nightcap. Peter Gitmark, Hill + Knowlton

- Hill & Knowlton har en veldig stor USA-operasjon

Geelmuyden Kiese og Hill + Knowlton er to av landets største PR-byråer og kjemper til daglig både om kunder, oppdrag og ansatte. Etter at de to tidligere Hill & Knowlton-toppene Lars Erik Grønntun og Jonatan Fægri kom inn på eiersiden i GK, har strømmen av tidligere Hill & Knowlton-rådgivere som melder overgangen til GK blitt stadig sterkere. 

- Hvem tror du kommer til å ha det mest attraktive seminaret?

- Det vil jo selvfølgelig fremtiden vise. Washingtonseminaret har en lang historie og mye erfaring. I tillegg har Hill & Knowlton en veldig stor operasjon i USA, som hjelper oss å lage det beste seminaret vi kan, sier Peter Gitmark. 

 - Kan det bli litt trangt med to slike seminarer på det norske markedet?  

- Jeg er spent på om det er rom for to slike seminarer. Vi kan ikke annet enn å levere det beste seminaret vi kan, sier Gitmark. 

Det er også all mulig grunn til å tro at de to delegasjonene også vil møtes i USA. Programmet til GK strekker seg fra 30. oktober til 6. november, mens seminaret til Hill & Knowlton foregår fra 1. november til 7. november. 

- Normalt har Washington-seminaret rundt 40-50 deltakere. Interessen rundt årets seminar er virkelig god, så vi antar at vi må lukke påmeldingen om et par måneder, sier Hill & Knowlton-toppen. 

Les også: Slutter i Gambit og går til PR-rivalen: - GK har alltid vært et byrå å regne med i vår bransje

GK slår av 20.000 på seminarpakken

Også GK kan friste med et internasjonalt samarbeid utover GK-byråene i Norden.

- Vi vil også samarbeide nært med vårt søsterselskap i New York, Brands2Life, i planleggingen fremover, sier Severin Roald. 

Han ønsker ikke å tallfeste hvor mange deltagere GK ser for seg blir med over dammen.

- Vi arrangerer dette etter sterkt ønske fra kunder og forbindelser og opplever allerede stor interesse både i Norge, Sverige, Danmark og Island. Vi er nå i dialog med en rekke markante personer som har vært de nærmeste rådgiverne til president George W. Bush, Barack Obama og Donald Trump. Dette vil bli svært attraktivt, sier han. 

Prismessig er det ingen tvil om at det er et kjøpesterkt publikum de to PR-byråene sikter seg inn mot. GK-sjefen sier prisen for seminardel, samt transport i USA og hotell er satt til 65.000 kroner. Hill & Knowlton opererer med en pris for seminardel, samt hotell transport i USA og en del måltider på 84.900 kroner. I tilegg kommer for begge seminarpakkene flybilletten tur-retur USA. 

- På turen får du anledning til å møte amerikanske politikere, politiske aktører, tenketanker, selskaper, medier og analytikere. Hovedtemaene vil være valgets innvirkning på den geopolitiske situasjonen og det grønne skiftet, men vi vil selvsagt også dykke ned i den amerikanske konteksten med tanke på det politiske systemet, valgkamp, politisk analyse og påvirkningsarbeid, sier Roald. 

Utelukker ikke mulig nightcap

Tilbake hos Hill & Knowlton, sier Peter Gitmark, som også er seminarleder for årets Washington-seminar, at han vil bruke det han har av kontakter. Gitmark har vært aktiv politisk og har en fortid som leder av Stortingets «Friends of America».

- Det er klart det betyr noe, men noe som er enda viktigere enn det, er erfaringen til seminaret og alle som har truffet oss på veien, som gjør at det er enklere å få med dyktige og spennende foredragsholdere, legger han til. 

- Tror du at dere kommer til å kjempe om de samme deltakerne?

- Det er jeg usikker på. Jeg tenker det er fint at folk som vil gjøre et dypdykk i amerikansk politikk og næringsliv har valgmuligheter, men samtidig så får vi se hvordan det utspiller seg, sier Gitmark. 

Gitmark mener rivaliseringen ikke er større enn at det forhåpentligvis blir plass til litt mingling mellom de to byråenes seminar. 

- Vi kommer til å ha et tett program, samtidig har GK mange hyggelige folk. Vi kan ikke se bort fra en mulig nightcap, sier han.

PR-rivaler kaster seg over USA-valget: - Spent på om det er rom for to slike seminarer