Nye medietall skremmer og forbauser: - En kjempeutfordring

- Jeg synes det er litt skremmende, sier Kantar-direktør om utviklingen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

71 prosent av unge mellom 12 og 17 år oppgir sosiale medier som en av deres viktigste nyhetskilder. Tallet er hentet fra Kantars Forbruker & Media-undersøkelse. Til sammenligning svarer 59 prosent det samme for nettaviser.

- Det er en kjempeutfordring for norske medier, sier Ingvar Sandvik, direktør innovasjon og marketing i Kantar Media.

Torsdag la han frem en status for nordmenns mediebruk på Kantar Medias årlige Medietrender-konferanse på Filmens Hus i Oslo

- Jeg synes det er litt skremmende at disse «kidsa» som vokser opp nå bruker sosiale medier som sannhetsvitne for hva de skal mene, sier Sandvik.

Les også: Ny undersøkelse fra Medietilsynet: - Nesten én av tre tror journalister styres av egne meninger

Foreldregenerasjonen inntar TikTok

TikTok har for lengst etablert seg som en stor favoritt blant barn og unge. 73 prosent av alle mellom 12 og 17 år er nå innom TikTok daglig. Det utgjør en vekst på to prosentpoeng på ett år.

Bruken vokser i alle aldersgrupper, og spesielt 18-29-åringer har fått øynene opp for appen. Her er 44 prosent innom daglig og det er en vekst på åtte prosentpoeng.

Blant de litt eldre – mellom 30 og 49 år – er 20 prosent innom daglig. Det er en vekst på seks prosentpoeng.

- TikTok øker i alle aldersgrupper, også blant de eldre. Hva skjer da når foreldregenerasjonen kommer inn? spør Sandvik.

Han spår imidlertid ikke en flukt hos yngre brukere etter hvert som eldre brukere tar i bruk appen.

- TikTok er ikke en samhandlingsplattform på samme måte som Facebook og Snapchat, så kanskje er det ikke så farlig at foreldrene kommer inn på samme fest.

Les også: 1,6 millioner norske brukere er aktive på Tiktok i måneden

Oppsiktsvekkende X-vekst

Facebook er fortsatt landets største sosiale medier-kanal med en daglig dekning på 70 prosent i hele befolkningen. Trenden er nedadgående, men bruken stuper ikke med en nedgang på ett prosentpoeng på ett år. Snapchat vokser med ett prosentpoeng til en daglig dekning på 62 prosent.

- Snapchat har tatt over blant ungdom som den største kanalen, men nå er det en liten tilbakegang for Snapchat også blant de unge, sier Sandvik.

44 prosent er innom Instagram daglig, og et stykke nedover på listen finner vi X, tidligere Twitter, med en daglig dekning på 12 prosent. Det utgjør en vekst på to prosent.

De gode nyhetene stopper ikke der for Elon Musk. Blant de mellom 15 og 29 år øker dekningen med hele ni prosentpoeng. Her er hele 20 prosent innom tjenesten daglig. Det er nesten en dobling fra tilsvarende tall i 2011.

- Hvordan i all verden kan det ha seg at ungdom øker for andre kvartal på rad på Twitter-plattformen, eller X. Er dette en trend eller ikke? spør Sandvik.

Han mener man må ta tallene med en liten klype salt, men lanserer like fullt tjenestens utvikling etter at Elon Musk tok over selskapet som en mulig forklaring på veksten.

- Kanskje har X blitt mer provokativ, noe som kan tiltrekke seg flere unge mennesker?

Les også: Musks første år som Twitter-sjef: - Kunne ikke gått verre

Facebook fortsatt størst

Facebook og Snapchat kniver om førsteplassen i Kantars Interbuss-undersøkelse. Grafen viser prosentandel av den norske befolkningen som bruker tjenestene daglig.

 • 70
  Facebook
 • 62
  Snapchat
 • 44
  Instagram
 • 12
  X

Nye medietall skremmer og forbauser: - En kjempeutfordring