NRK knuser alle rekorder med «Mysteriet Adam»: - Det er det drøyeste jeg har jobba med

- Det var en gavepakke som lå rett foran ansiktet på meg, sier podkastskaperen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

For om lag to uker siden slapp NRK de første episodene av podkastserien «Mysteriet Adam». Podkasten, som har blitt lagt under NRKs dokumentarserie «Historier fra virkeligheten», tar for seg en av de underligste kriminalhistoriene Europa, og kanskje verden, har sett.

- At den skulle bli så godt mottatt er veldig gøy. Ifølge podkastsjefen på NRK har ingen norsk podkast hatt flere lyttere før, sier podkastskaper Trude Lorentzen til Kampanje.

Les også: NRK-podkasten «Mysteriet Adam» troner øverst på Podtoppen

«Mysteriet Adam» har nemlig knust alle rekorder på Podtoppen og troner soleklart øverst på førsteplass på topplisten uke to – og det uten at de to siste episodene i serien, som ble sluppet onsdag denne uken, har blitt registrert på topplisten enda.

- 400.000 unike enheter på Podtoppen er klar rekord. Vi har sjekket med analytikerne våre, og de bekrefter at ingen norsk podkast har hatt flere ukentlige lyttere enn «Mysteriet Adam». Den siste rekorden var visst på cirka 320.000, sier podkastsjef i NRK, Petter Sommer.

- Det blir forresten spennende å se tallene for denne uka, når Podtoppen slippes på onsdag. Jeg har på følelsen at det blir nok en rekord, legger han til.

Lorentzen, sammen med resten av Adam-teamet i Askild Matre Aasarød og Sigurd Øygarden Flæten, begynte i NRK for kun ett år siden. Lorentzen har langt fartstid innenfor historiefortelling i form av journalistikk hos VG, Dagbladet og Aftenposten, forfattervirksomhet og podkastproduksjon. Blant annet satte hun i 2022 lytterrekorder med podkasten «Quislings koffert», som også ble kåret til Årets underholdningspodkast under Nordiske mediedager samme år.

- Hva vil du si til Trude og teamet som står bak podkasten?

- At jeg er veldig glad de begynte i NRK! Vi hadde en fantastisk dokumentaravdeling fra før, men de tre har gjort den enda bedre. Men det er jo en lagseier, og de har et svært godt lag i ryggen, sier Sommer.

Podkastsjef:

Podkastsjef i NRK, Petter Sommer, forteller at de hadde store forventinger til Mysteriet Adam. Han mener det blir for enkelt å kalle det tidenes podkastsuksess, men mener tallene er imponerende. Foto: Eivor Eriksen.

Fikk ideen fra datteren

Det var Lorentzen selv som pitchet podkasten om «Adam» til NRK.

- Det var ikke mange som hadde fått med seg den historien. Det var en gavepakke som lå rett foran ansiktet på meg, sier hun.

Ideen fikk imidlertid ikke Lorentzen helt selv. Til det fikk hun hjelp av datter sin som hun en dag hentet på Marienlyst ungdomsskole.

- Jeg hadde ikke fått med meg historien i nyhetsbildet, men jeg har ei datter som går på skolen der deler av historien inntraff. Datteren min sa at det en gang gikk ei voksen dame på skolen som var utkledd som en gutt. Da jeg hørte det, måtte jeg parkere bilen i busslomme. Det kunne ikke være sant, sier Lorentzen.

Som podkasten forklarer så var ikke Adam bare 13 år gamle Adam fra Tsjekkia, som kom ut av intet og fikk skoleplass på Marienlyst skole. Det viste seg å være den 33 år gammel tsjekkiske kvinnen Barbora Skrlova som var på rømmen fra hjemlandet. Historien om Barbora, Adam og den merkelige krimhistorien tar plass i 2007 og 2008, og blir av Lorentzen beskrevet som Tsjekkias «Orderud-sak», hvor folket aldri helt blir enige om hva som har skjedd, og hvorfor.

- Jeg jobbet i Dagbladet på den tiden, men jeg husket ingenting om dette. Det var kun et knippe kolleger som erindret historien, men det var få som virkelig husket den. VG fulgte saken tett på tidspunktet, men slapp den etter hvert. Det kicka aldri inn større nyhetsinteresse for den. Vi var vel kanskje opptatt med andre ting, sier Lorentzen.

Men nå har Lorentzen blåst nytt liv i den om lag 15 år gamle historien som inneholder groteske og skremmende detaljer om tortur, hjernevask og Barbora som i løpet av historien har flere forskjellige identiteter.

- Hva var forventingene da du pitchet den?

- Alle hadde troa og det var store forventinger fra første stund. Da jeg kom med ideen satt alle i NRK bare og gapte. Den reaksjonen ønsket vi å gjenskape hos publikum, sier Lorentzen.

Podkastskaper:

Trude Lorentzen, podkastskaper og journalist, ble ansatt i NRK for ett år siden og har skapt podkastsuksess i hennes første år i kanalen. Foto: Anders Leines / NRK

Måtte legge på advarsel

- Hvordan har det egentlig vært å jobbe med dette prosjektet?

- Jeg har vært gjennom samme emosjonelle reise som lytterne. Da jeg researchet meg frem til historien bare rulla det på. Den inneholdt så mye mer enn man trodde, og den ble stadig mer kompleks, sier Lorentzen.

- Det har vært spennende og morsomt å jobbe med. Men det er viktig å huske at det er alvor midt oppi alt dette. Det er en alvorlig, trist og tung historie, legger hun til.

- Hvordan har tilbakemeldingene fra lytterne vært?

- De har vært veldig bra. Det er mange som sender sjokkbilder av seg selv, og det er veldig morsomt å se. Men det er også noen som forteller at den er veldig grov. Barn har blitt revet med og vettskremt av den, så NRK bestemte seg tidlig for å legge på en advarsel om sterke scener – og det skjer ikke så ofte, sier Lorentzen.

- Var du selv innom tanken om å advare publikum?

- Jeg tenkte på det, men det er veldig dypt inne i historien. Likevel – det er grove ting. Barn blir torturert, og det er skremmende

- Sjangeren kan jo til tider minne om skrekk?

- Det er noen skildringer som er veldig eksplisitte, men alt er hentet fra dommen og der fremgår det enda mye drøyere ting. Noe som kanskje gjør uhyggen sterkere, er at vi har fått spesialkomponert musikken av Geir Sundstøl. Da han presenterte vignetten med ei dame som nynnet tenkte vi bare «herregud, der sitter den». Det gir en spøkelseshistorieeffekt, men slik som innholdet er, så mener jeg effektbruken lever opp til innholdet, sier Lorentzen.

Mysteriet:

Mysteriet Adam var så skremmende for mange at NRK valgte å legge på en advarsel. Sterke skildringer og skummel musikk er effekter til sterke inntrykk. Foto: NRK.

- Landssvikeren blekner

- Av alt du har jobbet med, hvor stiller dette seg i rekken?

- Adam er toppen. Det er det drøyeste jeg har jobbet med. Jeg hadde mange lyttere på Quisling-podkasten min, men landssvikeren blekner i forhold til den gutten her, sier Lorentzen.

- Hva har satt mest inntrykk i ettertid?

- Jeg kunne heldigvis jobbe med en rettskraftig dom som bakgrunn. Barbora var strafferettslig tilregnelig og en del av et veldig intrikat miljø. Det hadde vært veldig annerledes om hun bare var en enslig, psykisk syk dame. Det hadde vært vanskeligere etisk, sier Lorentzen før hun fortsetter:

- Men det tyngste å fordøye må være alle detaljene rundt guttene som ble torturert. Det står mye verre ting i dommen, enn det vi forteller om i podkasten. Det er utspekulerte og kreative metoder som blir brukt og ryster langt inn i margen.

Vurderer bonusepisode

Som nevnt var det store forventinger til podkasten allerede fra idéfasen. Lorentzen forteller at det hadde vært en nedtur om podkasten hadde gått under radaren.

- Vi startet arbeidet med podkasten for ganske nøyaktig ett år siden. Om vi hadde brukt all den tiden, og ingen hadde giddet å lytte til den, så hadde vi nok følt at vi hadde skusla bort potensialet i historien.

- Men det har blitt en suksess. Hvordan skal det bli å gå videre nå?

- Det som skjer nå er at det kommer inn nye telefoner fra nye kilder som vet mer, sier Lorentzen, som ikke er fremmed for å følge opp saken ytterligere:

- Nå jobber vi først med en nettsak som viser frem eksklusive bilder av Adams mange ansikter, og vi vurderer å lage en bonusepisode. 

- Så lytterne har mer å glede seg til?

- Kanskje! Alle som vet noe mer om Adam, Barbora eller den merkelige sekten må ringe meg, så skal vi gjøre vårt beste for å dele den nye informasjonen med publikum.

NRK knuser alle rekorder med «Mysteriet Adam»: - Det er det drøyeste jeg har jobba med