McDonald’s oppretter nordisk reklameteam: - Tiden er inne for å strekke oss ytterligere

Norske McDonald's-topper rykker opp når hurtigmatkjeden omorganiserer i Norden.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det er duket for store endringer i McDonald's når Food Folk, som eier lisensen for å drive hurtigmatkjeden i Norden, oppretter en helt ny markedsavdeling som får ansvar for merkevare og strategi for hele det nordiske markedet.

Mari Husby, som har vært markedsssjef for McDonald's i Norge, går over i en helt ny stilling som Nordic Marketing Manager og går inn i det nye nordiske teamet.

- McDonald’s er en sterk merkevare som stadig er i utvikling. Vi har de siste årene oppnådd gode resultater i alle nordiske markeder, med prisvinnende kampanjer og sterke resultater. Nå er tiden inne for å strekke oss ytterligere og jeg ser frem til utfordringen og mulighetene som ligger i et nordisk team ansvarlig for merkevare og strategi, sier Husby.

Hun tror det er store fordeler med å opprette en nordisk markedsavdeling.

- Selv om vi er fire markeder som i dag kommuniserer ulikt er det mange synergier og hente, og i bunn har vi en felles merkevare som jeg er overbevist om at vi fortsatt skal begeistre gjester og bransjen med, fortsetter hun.

Husby ble i fjor tildelt prisen som Årets markedssjef, som deles ut av Kampanje.

Les også: Mari Husby i McDonald's kåret til Årets markedssjef: - Tør å stå i det

Skal utvikle markedsføringen fra Norden

Mette Vonen, som tidligere har hatt stillingen som Marketing & Communications Director i Norge, får også en ny nordisk stilling som Nordic Marketing Activation Director. 

Hennes jobb blir å sikre at alle markedene får det de trenger fra den sentrale nordiske organisasjonen og at det gjøres justeringer der de behøves.

- Betyr dette at det blir mer felles markedsføring i Norden for McDonald’s?- Det betyr at vi kommer til å utvikle markedsføringen fra Norden, men det er ikke et alternativ for oss å kompromisse på lokal relevans og kreativ kvalitet i kommunikasjonen vår, sier Vonen.
Hun kaller kompromiss «en veldig fin kirkegård for kreativitet» og legger vekt på at McDonald's fortsatt vil gjøre lokale tilpasninger, selv om den fremover skal skapes av et sentralt nordisk team.

- Vi skal fortsatt jobbe innsiktsbasert og omsette innsikten til reklame som blir lagt merke til og skaper kommersielle resultater.

- Rigger oss for fremtiden

McDonald's har i samarbeid med reklamebyrået Nord DDB levert flere prisvinnende og oppsiktsvekkende reklamekampanjer de siste årene, som «Stjel våre ansatte» og «Take away your takeaway». Så sent som denne uken fikk en norsk reklamekampanje for McDonald's internasjonal oppmerksomhet.

Les mer: Papirpose-kunst fikk internasjonal oppmerksomhet: - Vi ønsket oss noe ikonisk

- Hvorfor gjør dere denne endringen nå?

- Det handler ikke om at vi har et problem her og nå, men vi rigger oss for fremtiden. På noen områder er det så enkelt at dersom vi kan gjøre noe én gang i stedet for fire ganger, så gir det mening. Det frigir tid og ressurser, sier Mette Vonen.

Den norske markedsavdelingen teller i dag seks ansatte. Fremover vil fire ansatte rapportere lokalt, mens flere norske ansatte vil rapportere til en nordisk fagleder. Ingen vil miste jobben som følge av omleggingen ifølge Vonen.

- Totalt sett øker vi antall ansatte på marketing i Norden. Dette er ikke en besparingsøvelse, men en rigge-oss-for-vekst-øvelse.

Hege Bergland Ebbestad rykker opp fra rollen som Media & Digital CX Manager til Head of Marketing med ansvar for det norske markedet. Hun har startet jakten på sin egen etterfølger i rollen som Media & Digital Manager, og en ny markedskonsulent.

- Jeg ser frem til å fortsette jobben med å skape marketingdrevet vekst for Norge, og i en tid der andre nedbemanner og kutter budsjetter, er det ekstra motiverende at vi i McDonald’s gjør det motsatte, sier Ebbestad.

- Jeg er glad og stolt over at de prisvinnende McDonald’s-talentene i Norge har takket ja til nye utfordringer, og ser virkelig frem til at vi i fellesskap bygger en ny organisasjon for fremtidens markedsføring, sier nordisk markedsføringsdirektør Christoffer Rönnblad.

- Fortsetter som før med Nord DDB

McDonald’s jobber i dag med Nord DDB i Norden, og det vil de fortsette med inntil videre.

- Nettverksavtaler gjøres av McDonald’s globalt og vi fortsetter som før med Nord DDB som partner, uten at vi skal utelukke det som skjer i fremtiden, sier Mette Vonen.

- Blir det mindre å gjøre for Nord DDB nå?

- I utgangspunktet ikke, men litt av det vi prøver å få til er å bruke mindre tid på veldig manuelle og repetitive oppgaver, og automatisere der vi kan og legge mer «firepower» og penger på det kreative.

- Hvilket Nord DDB-kontor får hovedansvaret for McDonald's fremover?

- Vi har ikke ett nordisk hovedkontor i McDonald’s, men snarere et kontor i hvert land som huser både lokale og nordiske ressurser. På samme måte som at vi har nordiske ressurser som sitter i Norge og server hele den nordiske organisasjonen, er min forventning at Nord DDB tilsvarende trekker på sine beste ressurser uavhengig av hvilken fysisk lokalisasjon de befinner seg på. Det er i alle fall ingen tvil om at det vil fortsette å være behov for lokale ressurser på byråsiden, som kjenner det norske markedet og vet hva som resonnerer godt hos den norske forbruker.

- Kommer vi til å se et litt annet McDonald’s i kommunikasjonen fra dere fremover?

- Det vil tiden vise. Det vil overraske meg om vi ikke er gjenkjennbare. For McDonald’s er det alfa og omega å være relevant og tro mot kjernen i merkevaren.

McDonald’s oppretter nordisk reklameteam: - Tiden er inne for å strekke oss ytterligere