Torsdag kveld gikk «Årets markedssjef» av stabelen fra Hotel Continental i Oslo. Bare noen timer etter at over 100 markedsførere, merkevarebyggere og byråfolk hadde vært gjennom et tettpakket fagprogram, ble det klart at det er Mari Husby i McDonald's i Norge som stikker av med prisen «Årets markedssjef» i år.

Det er andre gangen denne prisen deles ut av Kampanje, og i fjor var det markedsdirektøren i Askeladden, Tim Nilo, som fikk prisen.

Husby får prisen blant annet for sin «imponerende innsats innen faget markedsføring, employer branding og samfunnsansvar, og for å ha snudd negative fordommer til noe positiv». Det vises blant annet til at hun har gjort «fast food til kortreist good food» og hvordan McDonald’s har oppdratt kunder til å plukke med seg søpla for å unngå forsøpling av byen.

- Veldig, veldig stolt
Husby forteller fra scenen at hun er kjempeglad inni seg, men synes det er ubehagelig å stå her alene.

- Jeg er veldig, veldig stolt. Stolt av det hele gjengen har fått til på jobb hver dag og med byråene våre, sier hun.  

- I fjor ble det en diskusjon om modige markedssjefer – er det en modig markedssjef som vinner denne prisen i år?

- Ja, det vil jeg si. Vi er en merkevare som tør å stå i det, og vi tør å bryte barrierer og adressere myter, fordi det vil bygge tillit hos folket, det håper jeg også at andre ser. Denne prisen er en anerkjennelse for markedsarbeidet vi har gjort med McDonald's og resultatene vi har fått opp gjennom de siste årene, som viser at å være modig og tørre å stå på, å ytte til kundeinnsikt funker, sier hun til Kampanje. 

- Snudd utviklingen
I jurybegrunnelsen heter det at Mari Husby som markedssjef «har vært svært sentral i alt markedsføringsarbeid og har drevet frem viktigheten av markedsføring i McDonald's.

- Hun tar initiativene og jobber tett med samarbeidspartnere om gjennomføring, og har fått med seg sindige franchisetakere på helt nye initiativ. Hun har fått gjennomslag for å jobbe med lokale partnere i et system som er styrt fra Chicago, heter det videre i jurybegrunnelsen.

Husby har ifølge juryen også «vist en imponerende langsiktighet i sitt arbeid, og har oppnådd kraftig økning i salg og antall kunder.»

- Hun har tatt en ny posisjon fra amerikansk til norsk merkevare, og har videreført en strategi konsistent over tid og på mesterlig vis, og justert merkevarestrategien og revitalisert merkevaren og på den måten snudd utviklingen og holdt fast ved denne strategien over flere år.

Husby er et kjent navn i norsk markedsføringsbransje og har de siste tolv årene jobbet som markedssjef i McDonald's. Før det var hun merkevaresjef i Orkla Foods.

- Fikk mye oppmerksomhet
Tidligere i år lanserte McDonald's Norge sin nye rekrutteringskampanje der de oppfordrer ungdom til å oppsøke et stressende arbeidsmiljø. Det tok ikke lang tid før de første reaksjonen kom. Juryeleder Klemetsdal sier til Kampanje at dette viser at det er både «er vanskeligere og viktigere å være modig».

Les også: Ny McDonald's-kampanje vekker oppsikt og kritikk: - Har vært forberedt på engasjement

- Er denne prisen et lite stikk til alle kritikerne? 

- Vi fikk mye oppmerksomhet og noe kritikk i begynnelsen, også har vi fått veldig mye støtte også rundt de initiativene og de scenene vi har tatt opp rundt mestring for å takle en hektisk hverdag på jobb, og viktigheten av at ungdom også lærer seg det. Så ikke et lite stikk, men selvfølgelig, det er veldig gøy å bli anerkjent i bransjen for at man gjør modig reklame som fungerer, sier Husby. 

Prisen «Årets markedssjef» ble stiftet i fjor for å bidra til å sette markedsførere som ledere på kartet. Kåringen bygger både på kvantitative og kvalitative data og noen av kriteriene juryen har sett etter er «markedssjefens posisjon i selskapet og viktigheten av markedsføring i virksomheten». 

Her kan du se en video med vinneren av «Årets markedssjef», Mari Husby i McDondal's i Norge.