Fredrik Solvang avviser boikott-krav i Eurovision: - Urimelig

Den ferske Melodi Grand Prix-verten mener hans egentlige jobb blir vanskeligere dersom NRK går inn for en boikott av Israel i sangkonkurransen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fredrik Solvang hadde fredag sin debut som Melodi Grand Prix-programleder da NRK offentliggjorde alle 18 artister som skal delta i årets konkurranse Solvang skal lede årets showet sammen med Marion Ravn og kan fortelle at overgangen fra Debatten til Melodi Grand Prix oppleves «litt skummelt og veldig morsomt».

- Hva gjør det skummelt?

- Det er det at jeg føler jeg trår ut i et farvann jeg aldri har vært i før og som er veldig annerledes enn den ganske trygge settingen jeg har i Debatten, sier Solvang til Kampanje.

Solvangs underholdningsdebut ble likevel ikke helt fri for alvor. En halvtime før lanseringen fant sted på Marienlyst i Oslo hadde et knippe demonstranter møtt opp for å demonstrere mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest.

En av demonstrantene, Janne Heltberg, sier til VG at de mener at NRK bør gå til Den europeiske kringkastingsunion og be om utestengelse av Israel.

- Jeg tror dette er vanskelig for absolutt alle, sier Solvang, før han understreker at han er satt til å lede et norsk underholdningsprogram, og ikke en gang skal til Malmö, der den internasjonale finalen finner sted.

Les mer om årets deltakere her: Tidligere vinnere, robotartist og partymusikk - her er årets MGP-artister

Advarer mot kulturell boikott

Når det gjelder kravet om boikott, er Solvang imidlertid klar.

- Hvis NRK skulle ha trukket seg fra dette, ville NRK som den eneste mediebedriften i Europa ha innført en kulturell boikott av staten Israel. Det har store konsekvenser. Det betyr at Norge måtte ha boikottet alle idrettsarrangementer og andre kulturarrangementer der Israel er med, og det i en situasjon der landet Norge ikke har gått inn for noe som helst boikott av Israel.

Det mener Solvang ikke bare er urimelig, det kunne også gjort hans andre jobb vanskelig å gjennomføre.

- Hvordan skulle NRK som nyhetsformidler i neste omgang formidlet konflikten i Midtøsten objektivt hvis vi allerede har tatt stilling mot Israel? Hvordan skulle jeg som Debatten-programleder kunne håndtere konflikten i mitt studio etterpå som objektiv journalist? spør han retorisk.

Programlederen legger til at hans største ønske er at konflikten tar slutt.

- Jeg håper det har blitt fred lenge før finalen i Malmö.
 

Snakkes om:

- Det er naturlig noe man snakker om og mange er personlig engasjert, sier Stig Karlsen i NRK om Israels deltakelse i Eurovision Song Contest. Foto: Eivor Eriksen

- Ingen er upåvirket

Prosjektleder for Melodi Grand Prix i NRK, Stig Karlsen, foreller at de, som alle andre, er påvirket av det som skjer i Gaza.

- Ingen er upåvirket. Det er grusomt og fælt, men vi har fokus på å lage et hyggelig, stort musikkshow som heter Melodi Grand Prix, sier han.

- Er Israels deltakelse i Eurovision Song Contest noe dere har snakket med årets artister om?

- Det er naturlig noe man snakker om og mange er personlig engasjert, men fokuset vårt er på Melodi Grand Prix og en norsk finale. Melodi Grand Prix er et musikkshow og det går an å være empatisk og ytre seg, samtidig som man leverer musikk til folket.

- Er det noen artister som ikke har ønsket å delta fordi Israel skal være med i Eurovision?

- Jeg har ikke hørt noe om det.

- Hvordan tror du denne saken vil prege den internasjonale finalen?

- Tiden vil vise hvordan dette vil utvikle seg. Mange engasjerer seg i dette og det er forståelig. Det er fælt det som skjer.

Fredrik Solvang avviser boikott-krav i Eurovision: - Urimelig