Etterlyser reklamefavoritter i Gullfisken: - Liker bransjen andre filmer enn folk flest?

Bare én av de 15 best likte filmene i Reklamebørsen i fjor er med og konkurrer om Gullfisken.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Lørdag skal årets Gullfisken-vinner kåres på TV 2. Her skal norske TV-seere stille seg til doms over tolv reklamefilmer som har vært på skjermen i løpet av det siste året.

Gullfisken omtales som en publikumspris, men det er ikke publikum som avgjør hvilke filmer som blir såkalte sølvfisker. Det er det en jury bestående av folk fra reklamebyråer og annonsører som gjør.

Det betyr at det ikke nødvendigvis er samsvar mellom hvilke filmer som konkurrerer i Gullfisken og hvilke filmer som gjør det best i andre publikumsundersøkelser, som Reklamebørsen. Sistnevnte måler blant annet hvor godt nye reklamefilmer likes av befolkningen.

I år er det faktisk bare én av de 15 best likte filmene i Reklamebørsen i 2023 som også er med og konkurrerer om Gullfisken. Det er filmen «Bruk huet» for Telenor, laget av Gullfisken-debutant Anti, som ble den åttende best likte filmen i Reklamebørsen i 2023.

Går vi litt lengre tilbake i tid, kan vi også ta med Finn.nos Sølvfisk «Barnevogn». En annen film i samme kampanje gikk til topps i Reklamebørsen for august i 2022.

Les mer om årets vinnerkandidater her: Anti stiller på Gullfisken for første gang: - Vinnersjansene er 50/50

Den aller best likte filmen i Reklamebørsen i fjor, «Flåklypa» for Möllers Tran, er ikke funnet verdig en Sølvfisk av juryen. Det til tross for at denne filmen er den best likte i Reklamebørsen på fire år.

Dette får byråleder Herman Mueller Stormyr i reklamebyrået WAL til å stusse.

- Hvorfor er det nesten ingen av Sølvfisk-filmene som også er på topp i Reklamebørsen, spør han i et innlegg på Linkedin.

- Liker reklamebransjen andre filmer enn folk flest? Eller er det målingen av liking som er rar i Reklamebørsen? fortsetter han.

WAL-sjefen henviser til Linkedin-innlegget når Kampanje tar kontakt, og har ikke lyst til å utdype spørsmålene han stiller nevneverdig.

WAL står blant annet bak Coop-kjeden Extras markedsføring. Konseptet med de spareglade naboene er inne på listen over de best likte filmene i Reklamebørsen i fjor, men verken denne filmen eller andre filmer WAL står bak har blitt tildelt Sølvfisken.

Måler ikke alle reklamefilmer

Håvard Ose er innsiktssjef i EssenceMediacom og ansvarlig for Reklamebørsen. Han synes også det er litt overraskende at ikke flere av filmene som har utmerket seg i deres måling er med og kjemper om Gullfisken i år.

- At årets suverene likvingvinner ikke har fått noen sølvfisk er kanskje litt overraskende, sier han til Kampanje.

Samtidig er det ikke sånn at Reklamebørsen måler alle reklamefilmer som går på luften, understreker han. Det er derfor ikke alle filmene som konkurrerer om Gullfisken som er målt i undersøkelsen.

- Det vil alltid være noen filmer som får Sølvfisk som ikke har vært testet i Reklamebørsen, som regel fordi de har gått med for lavt trykk i den aktuelle perioden, sier Ose.

Les også: - Her er reklamefilmene vi husket og likte best i 2023

- Ikke nødvendigvis en god fasit

Innsiktssjefen i EssenceMediacom tror den største forskjellen på Reklamebørsen og Sølvfisk-juryen er at sistnevnte verdsetter kreativitet mer enn den gjennomsnittlige nordmannen gjør.

- Jeg tror juryen legger stor vekt på å gjøre noe annerledes og at annonsørene tør å ta ideen helt ut. Det er ikke nødvendigvis en god fasit for å bli godt likt hos det norske folk.

Det er derfor ikke nødvendigvis riktig at TV-seernes favorittreklame kåres på lørdag, ifølge Ose.

- Gullfisken er primært en likingkonkurranse, men nominasjonsprosessen tilsier at vi ikke får svar på hva som er Norges best likte film. De som ser og stemmer på TV-sendingen er ikke et representativt utvalg for det norske folk, hvilket også kan ha betydning for resultatene. 

Har ledet juryen:

Kine Werenskiold (nummer tre fra høyre) har ledet årets fiskelag på TV 2. Lørdag gir hun stafettpinnen videre til TV-seerne. Foto: TV 2

- Har tenkt det selv mange ganger

I år er det Kine Werenskiold i Anorak som har ledet arbeidet med å plukke ut de tolv Sølvfisk-vinnerne. Hun forstår godt spørsmålene til Herman Mueller Stormyr i WAL.

- Jeg har tenkt det selv mange ganger når vi ikke vi har vært nominert for filmer som vi har laget og som vi vet virker, og synes er bra i Anorak. Men på samme måte som man ikke skal sammenlikne de berømte eplene og pærene, så skal man heller ikke sette likhetstegn mellom Reklamebørsen og Sølvfisken, sier Kine Werenskiold i Anorak.

Hun forteller at Gullfiskens formål er å fremme norsk reklamefilmproduksjon og at filmene vurderes isolert og opp mot øvrige filmer som er aktuelle. Reklamefilmene må ha blitt vist på TV 2 og de kan ikke være mer enn to år gamle. Det er snakk om ikke mindre enn 400 filmer hver måned.

- Og tro meg, når du ser 400 filmer i strekk i tolv måneder i strekk, så er det mange som ikke skiller seg ut på noe vis.

De fem filmene som får flest poeng hver måned danner en «shortlist», før juryen sammen kårer en vinner.

- Plass til begge deler

Metoden skiller seg altså betydelig fra Reklamebørsen, som er en kvalitativ test hvor EssenceMediacom på forhånd har plukket ut et utvalg filmer og tester disse mot hverandre i et representativt panel. 

- Som på et fruktfat så er det plass til og fint med begge deler. Og som Reklamebørsen, så er heller ikke Gullfisken en fasit på noe, sier Werenskiold.

- Overrasker det deg at kun én av Sølvfiskene er inne på Reklamebørsens topp 15-liste over de best likte reklamefilmene?

- Det overrasker ikke. Det er som epler og pærer, sier Werenskiold.

Etterlyser reklamefavoritter i Gullfisken: - Liker bransjen andre filmer enn folk flest?