Aller-byråer taper penger: - Vanskelig å si seg fornøyd

Overskuddet til Ahead Group smuldrer opp i møte med et krevende marked.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Aller Media er langt mer enn nettaviser og ukeblader. Det er også mobilabonnement og byråtjenester. Førstnevnte vokste med nesten 500 prosent i fjor. Det samme kan ikke sies for byråene som er samlet i Ahead Group. 

Ferske regnskapstall for Aller Media viser at byråsatsingen opplevde mye motgang i fjor. Omsetningen falt med åtte prosent til 331,6 millioner kroner, og resultatet ble rødt med et underskudd på 4,9 millioner kroner. Året før hadde Ahead Group et overskudd på 4,5 millioner kroner.

- Gitt markedets kompleksitet og utfordringer, anser vi dette som tilfredsstillende dette året. Ahead Group har prestert bedre enn mange av sine konkurrenter, og flere av underselskapene i Ahead går meget godt, kommenterer konsernsjef Dag Sørsdahl.

Aller Media følger et såkalt avvikende regnskapsår og lukket dermed bøkene 30. september i fjor og det er disse tallene det danskeide mediekonsernet nå offentliggjør.

Les mer: Aller Media halverer overskuddet – men ny satsing vokser med nær femgangeren

- Har vært økende marginpress

Ahead Group teller i dag byråer som Hyper, Oculos, Elg og PR-byrået Wergeland Apenes. De holder til i det gamle Telegrafen-bygget i Oslo sentrum, der Kjetil Botten Skogly har sjefskontoret.

Han vil i likhet med sin konsernsjef ikke dømme resultatet nord og ned.

- Det er vanskelig å si seg fornøyd med det økonomiske resultatet, men i et krevende marked hvor vi fortsetter å gjøre investeringer og rigge oss riktig for fremtidig vekst og økt lønnsomhet, så er det godkjent, sier han.

- Hvilke selskaper opplever mest motvind nå?

- Flere av våre byråer opplever en noe økt etterspørsel, spesielt innenfor strategisk rådgivning, martech, CRM og opplevelsesbasert markedsføring. Generelt er det mer press på lønnsomheten i byråer som baserer mer av sin inntektsmodell på produksjon, hvor det over tid har vært økende marginpress og en trend mot in-housing.

Les også: Tidligere SMFB-topper snur i døra hos Los & Co-eier: - Må jo være lov å date litt

- Våren ser bedre ut

I fjor på denne tiden fortalte Kjetil Botten Skogly om permitteringer i enkelte av selskapene i gruppen. Akkurat nå er det ingen planer om å kutte i bemanningen.

- På enkelte områder med økt etterspørsel, ser vi igjen en svak vekst i antall ansatte, sier Skogly.

- Klarer dere å snu dette til overskudd i inneværende regnskapsår?

- Målet er helt klart å klare et overskudd i år, men vi har et avvikende regnskapsår som gjør at også deler av 2023, som var et krevende år, også er en del av dette.

- Hvordan har året startet?

- Vi hadde en ålreit høst, men en svakere desember i reklame- og mediedelen av virksomheten. Våren ser imidlertid noe bedre ut for oss og vi ser frem til å komme med flere spennende nyheter fremover.

Et av de nyeste tilskuddene i Ahead Group er produksjonsselskapet Pop Film, som ledes av Elle-Beth Lønnestad.

Les mer: Starter filmselskap og finner ny sjef i Pol: - Hun er crème de la crème på det hun driver med

Her kan du se regnskapstallene til Ahead Group i Norge for regnskapsåret 2022 /2023*. Alle tall i MNOK.Taper penger på byråvirksomheten

Ahead Group 2023 2022 Endring i %
Omsetning 331,6 360,3 - 8
Driftsresultat - 4,9 4,5 -
Driftsmargin i % - + 1,5 -

*Aller Media følger et såkalt avvikende regnskapsår og lukket dermed bøkene 30. september.

Aller-byråer taper penger: - Vanskelig å si seg fornøyd