Manus-sjefen om nedleggelsen av byrået: - Sjokk og overraskelse for mange

Tolv ansatte i Schibsted-byrået Manus har fått en knalltøff beskjed på starten av det nye året.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Starten på det nye året ble alt annet enn god for de rundt 12 ansatte som jobber i det minste av de to reklame- og contentbyråene til landets største mediekonsern Schibsted. For i dag ble det klart at Schibsted og styreleder Mikaela Folkestad har bestemt seg for å legge ned Manus. Manus har sammen med storebror Partnerstudio vært Schibsteds vei inn på det norske byråmarkedet der de har kjempet med størrelser som Try, Hyper og Kitchen om de største reklameavtalene hva den såkalte innholdsmarkedsføringen.

- Det er med tungt hjerte at beslutningen om å avvikle Manus er tatt, sa styrelederen til Kampanje tidligere i dag.

Børre Sunde har det siste snaue året fungert som daglig leder i Manus, ettersom sjefen Marianne Solheim er i fødselspermisjon. Sunde kom til Schibsted og Manus fra mediebyråbransjen, der han gjennom 20 år ledet det som engang het IUM. Nå blir det et langt kortere opphold for Sunde i Schibsted.

- Nei, det ble dessverre ikke så langt opphold og det ble jo ti ganger så kort som forrige arbeidssted. Så nå er jeg vel mer på normalen i bransjen, sier Sunde til Kampanje.

 - Hva tenker du om beslutningen til Schibsted om å legge ned Manus?

- Rent profesjonelt så må jeg ta beslutningen til etterretning og jeg ser at vårt satsingsområde ikke ligger så tett opp til Schibsteds kjernevirksomhet. I lys av dette så er det forståelig, men samtidig så synes jeg beslutningen om å avvikle er både trist og leit og noe jeg gjerne skulle sett annerledes, sier Sunde.

Les også: Legger ned Schibsted-byrå - mange ansatte mister jobben

Når en får en slik beskjed så tar en i bruk hele følelsesregisteret. Det er naturlig. Børre Sunde, fungerende Manus-sjef

- Et veldig sterkt samhold blant de ansatte

I meldingen Schibsted i dag sendte ut heter det at Manus i 2021 fikk en omsetning på 14,3 millioner kroner og et underskudd på rundt en million kroner. Siden oppstart har Manus tapt nesten fem millioner kroner.

- Ble det et tungt økonomisk år i 2022

- Jeg kan ikke kommentere på det nå, det er for tidlig, sier han.

- Hvordan har de ansatte tatt imot beskjeden om avviklingen?

- Jeg synes de har tatt det bemerkelsesverdig bra og veldig profesjonelt. Samtidig er det klart at dette kommer både som et sjokk og en overraskelse for mange, gitt at ingen av de ansatte har vært involvert i denne beslutningen som de ble kjent med på mandag. Det er ikke så mange andre ord å bruke enn det. Når en får en slik beskjed så tar en i bruk hele følelsesregisteret. Det er naturlig. Men når det er sagt vil jeg også trekke frem at det har vært et veldig sterkt samhold blant de ansatte og at folk har tatt dette med rak rygg og hjelper hverandre i den vanskelige tiden vi står i akkurat nå, sier han.

- Hva kommer du til å gjøre nå?

- Det har jeg ikke rukket å tenke på. Men det viktigste nå på kort sikt blir å avslutte dette på en god og normal måte og med den kvaliteten Manus har stått for så får vi se hva tiden bringer. Det er kommunikasjon, reklame og markedsføring jeg har holdt på med i hele min yrkesaktive karriere og da på flere sider av bordet, så det blir nok fort noe i den retningen. Det er jo dette jeg kan og liker aller best, sier Sunde.

Byråsuksess:

Mikaela Folkestad kunne på slutten av fjoråret glede seg over å gjenerobre tronen på Kampanjes store Byråprofil-kåring i klassen for beste contentbyrå. Folkestad er til daglig leder av storsatsingen og byråsuksessen Partnerstudio, men er samtidig styreleder i nummer to-byrået Manus. Foto: Eivor Eriksen.

Sliter med økonomien

Styreleder Mikaela Folkestad forteller at majoriteten av de ansatte ble informert om avviklingen i et allmøte mandag.

- Hvordan tok de det?

- Jeg vil si at det ble tatt med fatning. Det var selvfølgelig en berørt gjeng som er lei seg, men de har et veldig sterkt samhold som er viktig i situasjonen de er i nå.

- Hvorfor har ikke Manus fått økonomien til å svinge?

- Det er et sammensatt bilde. Det er en bransje med mye konkurranse, og det krever krever en del å få lønnsomheten på plass. I tillegg har det vært en pandemi som har vært utfordrende, som for så mange andre.

- Hvordan ble 2022 økonomisk for Manus?

- Det kan jeg ikke kommentere på ennå, men som nevnt tidligere har ikke de økonomiske resultatene blitt som vi ønsker.

- Hvordan har usikkerheten vi hører om i markedet spilt inn i avgjørelsen om å avvikle Manus?

- Vi har merket at det har bremset noe opp det siste halve året, og det har hatt en innvirkning på beslutningen. Men igjen, dette er et sammensatt bilde.

- Har det vært et samarbeid mellom Manus og Partnerstudio?

- Vi har samarbeidet på noen kundeoppdrag, men vi har hovedsakelig levert arbeider som to separate selskaper.

- Hva har vært den største forskjellen mellom Manus og Partnerstudio?

- Manus er et kreativt innholdsbyrå som tjener penger på produksjon og rådgiving og er uavhengig distribusjonen via Schibsteds flater, mens Partnerstudio produserer først og fremst innhold til Schibsteds flater.

- Hva skjer med kundene til Manus? Vil de overføres til Partnerstudio?

- Dette er en veldig fersk beskjed for alle involverte, og vi forsøker å legge kabalen med kundene på best mulig måte. Manus skal levere på de avtalte kundeoppdragene, og planlegger å holde driften gående ut mars.

- Er det aktuelt å tilby de ansatte i Manus nye stillinger i Partnerstudio eller andre steder i Schibsted?

- I og med at selskapet avvikles vil arbeidsforholdet til de ansatte også opphøre. Det innebærer at det nå er flinke folk som er tilgjengelige for nye oppdrag i kommunikasjonsbransjen.

Manus-sjefen om nedleggelsen av byrået: - Sjokk og overraskelse for mange