Kritisk til sammenblanding av Farmen-deltakere og TV 2-reportere: - En åpenbar dobbeltrolle

Tre av deltakerne i «Farmen kjendis» er programledere for «God kveld Norge». Presseveteran mener TV 2 hvisker ut grensene mellom underholdning og journalistikk.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi Journalist

I den sjette sesongen av «Farmen kjendis», som går på lufta nå, er Dorthe Skappel, Sophie Elise Isachsen og Niklas Silseth Baarli blant deltakerne. De er samtidig alle programledere i «God kveld Norge» på samme TV-kanal.

Det har resultert i flere innslag på TV2.no der programlederne intervjuer andre deltakere - og hverandre om TV-produksjonen der de selv har deltatt og konkurrert om seieren. Onsdag denne uken kunne «God kveld Norge» avsløre «omfattende smugling» av vin og sprit på gården. Det skjer i et intervju av deltakerne Isak Dreyer og Heine Totland utført av to reportere som har inngående kjennskap til det som skjedde under innspillingen, nemlig Isachsen og Baarli.

Dagen i forveien var Dorthe Skappel på plass i studio, denne gangen som gjest i programmet hun også leder, for å snakke om hvorfor hun ønsket å trekke seg etter en drøy uke på gården. Også dette intervjuet ble utført av hennes kollegaer, Isachsen og Baarli.

Forrige uke var det Baarli som snakket ut om akutt sykdom på «Farmen kjendis». Han ble intervjuet av Isachsen og Skappel.

Dette er heller ikke første gang «Farmen»-deltakere har opptrådt som programledere i «God kveld Norge». Da TV 2 trengte en vikar for Sophie Elise Isachsen i fjor høst, falt valget på Tonje Frigstad, som da var aktuell som deltaker i den ordinære «Farmen»-sesongen.

Vi mener premisset for samtalene i studio er svært godt kjent for seerne.  Kathrine Haldorsen, TV 2

- Hvisker ut grenser

Fagmedarbeider Trygve Aas Olsen i Institutt for journalistikk kan forstå at sammenblandingen mellom deltakere og programledere kan virke forvirrende.

- Det utvisker grensene mellom underholdning og journalistikk når redaksjonelt ansatte også deltar som kjendiser i reality-programmer, sier han til Kampanje.

Trygve Aas Olsen viser til punkt 2.2 i «Vær Varsom»-plakaten, der redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider oppfordres til å verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet.

- Jeg synes journalister skal passe seg for å komme i dobbeltroller, og her er TV 2s journalister i en dobbeltrolle. De er både journalister som skal dekke «Farmen kjendis» og samtidig delta i «Farmen kjendis». Det er en åpenbar dobbeltrolle her som er egnet til å reise spørsmål om deres habilitet, sier han.

- Så kan man diskutere hvor alvorlig dette er. Er det sånn at folk gir blaffen? legger han til.

Les også: God kveld Norge-programledere får reklamerefs: - Kan ikke forstå at TV 2 synes det er greit

Får kritikk:

Kathrine Haldorsen, programredaktør i TV 2, kan glede seg over seertallene på underholdningsuksessen Farmen Kjendis. Men ikke alle er like fornøyde med rolleblandingen kanalen legger opp til.

- Det er åpenbart for seerne

Når Kampanje tar kontakt med Kathrine Haldorsen i TV 2 og spør hvilke vurderinger kanalen har gjort med tanke på den dobbeltrollen programlederne i «God kveld Norge» har fått, svarer programredaktøren følgende.

- I «God kveld Norge» intervjues ukentlig aktuelle profiler om både TV 2s og andres produksjoner. «Farmen kjendis» er en naturlig del av deres område, og vi har på lik linje som andre sesonger viet mye oppmerksomhet til programmet. Det er åpenbart for seeren at programlederne har en rolle i «Farmen kjendis», og dermed anser vi det som gjort tilstrekkelig kjent at de har en binding til det de omtaler, sier Haldorsen.

- Har dere gjort nok for å verne om troverdigheten til programlederne i «God kveld Norge»?

- Ja, og vi mener premisset for samtalene i studio er svært godt kjent for seerne. 

Samtidig er det kjensgjerning at programlederne i «God kveld Norge» sitter på mye informasjon om innspillingen og de andre deltakerne gitt sin deltagelse i programmet. Spørsmålet blir da hvordan TV 2 og «God Kveld Norge»-reporterne behandler denne informasjonen redaksjonelt? 

- Ja, og derfor er det ekstra viktig at dette diskuteres nøye internt i redaksjonen før man publiserer saker som omhandler det som skjer i programmet, sier Haldorsen.  

- Ble de andre deltakerne i «Farmen kjendis» gjort oppmerksom på at disse deltakerne ville intervjue dem i kraft av å være programledere i «God kveld Norge» etter innspillingen?

- Det er godt kjent for de andre deltakerne hvilken rolle Dorthe, Sophie Elise og Niklas har, sier Haldorsen.

Kritisk til sammenblanding av Farmen-deltakere og TV 2-reportere: - En åpenbar dobbeltrolle