God Kveld Norge-programlederne Marte Bratberg og Niklas Baarli – som har henholdsvis 137.000 og 59.200 Instagram-følgere – deler med jevne mellomrom sponset innhold på sine Instagram-kontoer. De siste månedene har Bratberg blant annet reklamert for sykler, solkrem, elbil og klær, mens Baarli blant annet har reklamert for gamingmaskiner og fotoprint. 

Både Bratberg og Barli innleder tekstene på sine Instagram-profiler med å oppgi sin tilknytning til God Kveld Norge, og deler jevnlig innhold knyttet til programmet.

Jan-Petter Dahl, pressesjef i TV 2, forteller at de Bratberg og Barli jobber i «begrensede stillinger» som programledere hos TV 2.

-  Dette er ikke noe problematisk for oss, og det er godkjent for oss at de gjør dette, sier Dahl til Kampanje. 

- Hva slags policy har dere når det kommer til TV 2-ansatte og sponsing i sosiale medier? 

- Det kommer helt an på. Det kommer an på den ulikes arbeidsforhold, om du er 100 prosent eller i en begrenset stilling. De er i en begrensede stillinger hos oss og da kan vi ikke nekte dem å gjøre dette, så lenge det ikke kommer i konflikt med jobben de gjør. 

- Kunne for eksempel en nyhetsanker delt sponset innhold i sosiale medier? 

- Nei, sier Dahl. 

- Det blir helt galt
Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen sier til Kampanje at mediehus bør stille akkurat samme krav til ansatte, uavhengig om de er fast ansatte jobber via kontrakt. Han påpeker at mange av de mest kjente TV-profilene selv velger å gå på kontrakter over å være fast ansatte i kanalene. 

- Bratberg og Baarli er profilerte - i dette tilfellet så profilerer de kanalen i større grad enn mange av de faste medarbeiderne. For publikum er det lite interessant om de går på kontrakt eller er fast ansatte. Publikum vil uansett forbinde de profilerte personene med kanalen og det kanalen står for. Reglene må være de samme for alle, sier Bodahl-Johansen. 

Han er fast bestemt på at Bratberg og Barli ikke bør drive med reklame, annonser eller annen type kommersiell formidling så lenge de er i noen form for ansettelsesforhold med TV 2.  

- Det blir helt galt. Dessuten har de fått kontraktene med TV 2 fordi de er profilerte personer, og de blir enda mer profilerte gjennom jobben hos God Kveld Norge. Det betyr at de kan utnytte profilene de har skapt gjennom TV 2 i det kommersielle markedet. Det kan umulig være i TV 2s interesse.

- Så du er uenig med Dahl i at dette er helt uproblematisk? 

- Det er jeg. Både med at han skiller mellom ansettelsesforholdene og mellom rollene. Han sier at en nyhetsanker ikke kan drive med reklame, men så mener han at Bratberg og Baarli ikke er under de samme reglene. Det mener jeg er en tanke som ikke holder, for for publikum så blir det det samme uavhengig av om man jobber med nyheter eller kjendisnyheter, sier han.

- Grensen går her
- Hvor går grensen for hvem som kan dele sponset innhold og ikke blant TV 2-ansatte? 

- Grensen går i hvert fall her ved at Bratberg og Baarli jobber begrensede stillinger. De har langt fra en hundre prosent stillinger, så de livnærer seg også på denne måten. Det har ikke vi noe problem med. Alt blir klarert av TV 2, slik at det ikke skal komme i konflikt med jobben de gjør, sier Dahl i TV 2.  

- Blir alle innleggene klarert? 

- I hvert fall de ulike samarbeidspartnerne.

- Er det slik at det er stillingsprosenten og ikke stillingen som avgjør om TV 2-ansatte får dele sponset innhold? 

- I dette tilfellet er de begrenset og har en begrenset stillingsbrøk, og da er det uproblematisk. 

- Hvis de hadde vært i hundre prosent stilling ville dere ikke tatt samme vurdering? 

- Det måtte vi isåfall avgjort da. 

- Kan det påvirke den journalistiske troverdigheten på noen måte?

- Ikke så lenge det ikke kommer i konflikt med deres jobb for God Kveld Norge. 

- Finnes det produkter eller tjenester personer tilknyttet til TV 2-programmer ikke kan sponse?

- Det gjør det helt sikkert, men ikke som jeg kan si på stående fot. Når vi får dette lagt frem, så tar vi stilling til det fra gang til gang, sier Dahl. 

- Overrasket over at man ikke har ryddet opp
Gunnar Bodahl-Johansen synes det er merkelig at journalistklubbene ikke har slått ned på dette i større grad. 

- Mange vil ikke ha fast ansettelse, for da står de friere til å profilere seg selv. De skaper en profil som de går ut i markedet og selger, legger ham til. 

- Påvirker dette deres journalistiske troverdighet? 

- Ja. Det er veldig viktig for et mediehus å ha et klart skille mellom medarbeidernes kommersielle interesser og det redaksjonelle innholdet de produserer. Det må være grenser for hva de ansatte ved mediehuset kan delta på. Det handler om mediehusets helhetlige troverdighet. Det er masse journalister der ute som blir profilerte, uten at de nødvendigvis blir store stjerner på det kommersielle markedet.

- TV kan ikke bryte dette ned til enkeltmennesker eller ansettelsesforhold. Jeg kan kan ikke forstå at TV 2 synes at det er greit at personer som fremstår som profilerte TV 2-medarbeidere driver en kommersiell virksomhet som gjør at rollene forkludres, legger han til. 

- Burde TV 2 endre regelverket?

- Det samme regelverket bør gjelde for alle. Det samme bør også være tilfellet i NRK, sier Bodahl Johansen.

- Dette er en diskusjon som pågår og pågår, og jeg må si at jeg er overrasket over at man ikke har ryddet opp i dette for lenge siden, avslutter han.

Hverken Bratberg eller Baarli ønsker å kommentere saken. 

Les også: God kveld Norge mister TV-seere etter omlegging: - Ikke overraskende