Ruller ut nye merkevarer i høyt tempo - nytt designbyrå skal få dem til å skinne

Designbyrået Bleed er den gode hjelperen på flere av de nye konseptene til Askeladden & Co.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Askeladden & Co. har på kort tid lansert en rekke nye merkevarer på det norske markedet etter modell fra Cutters-suksessen, som Dr. Dropin, Blid, Kopp, Digg og Squeeze. Partnerne sakker heller ikke opp farten som følge av koronapandemien. En rekke nye selskaper ser dagens lys også i år. Designbyrået Bleed har fått jobben med å utforme flere av dem, inkludert restaurantkjeden Munnfull, som riktig nok rakk å åpne på Jessheim i desember i fjor.

- Munnfull er det tredje prosjektet vi gjør sammen med Bleed så langt. Som i tidligere prosesser har Bleed her på en utmerket måte evnet å omsette forretningsstrategien vår til en sterk, kommuniserbar merkevareplattform og en visuell identitet som leverer på akkurat det vi har ønsket å formidle gjennom design, sier Tim Nilo, partner i Askeladden & Co.

Munnfull er blitt lansert som et alternativ til familievennlige restaurantkjeder som Egon og Fridays med en meny som skal inneholde noe for enhver smak. Det skal også merkevaren gjenspeile.

- Munnfull appellerer like mye til småbarnsfamiliene som til pensjonistene, samtidig som det også skal være det foretrukne alternativet for en after work med kollegaer eller en catch-up med en gammel kompis. Merkevaren signaliserer både lekenhet og kvalitet, samtidig som det både er tradisjonsrikt og moderne, sier Nilo.

I tillegg til Munnfull, har Bleed designet takeaway- og restaurantkonseptet Food Society, som åpner sin første filial på Briskeby i Oslo i midten av januar. Byrået er også i gang med å designe merkevaren og brukeropplevelsen for Askeladdens kommende konsept innen regnskapsbransjen.

- Unikt gode på å identifisere hull i markeder

Partner og daglig leder i Bleed, Christoffer Nøkleby, er full av lovord om sin nye kunde.

- Askeladden er unikt gode på å identifisere hull i forskjellige markeder, og gå inn med et veldig tydelig kundefokus i konseptene de lager, sier Nøkleby.

Selv om merkevarene rulles ut på løpende bånd, understreker han at de tar seg den tiden de trenger med designarbeidet.

- Det er veldig typiske prosesser, men disse prosessene kan gå ganske effektivt hvis både kunde og byrå er gode på å levere det de skal inn i de ulike fasene, sier Nøkleby.

Og der er Askeladden veldig gode, mener han.

- De stiller høye krav og er tydelige på hva de ønsker. Det gjør oss i stand til å levere merkevarestrategier, designkonsepter og visuelle uttak veldig effektivt.

Har fått design-refs

I likheten med sin navnebror fra eventyrene, har Askeladden & Co. engasjert en rekke gode hjelpere for å sjøsette sine mange merkevarer, inkludert Creuna, Bold og Kind, i tillegg til Bleed.

- Vi lanserer så mange konsepter i løpet av et år, og har så mange ulike konsepter, at vi ofte jobber med et sett med partnere parallelt, sier Tim Nilo.

- Har dere en grunnleggende filosofi som skal komme til uttrykk i merkevarene?

- Den grunnleggende filosofien er at vi ønsker å skape effektive merkevarer som raskt kan bidra til kjennskap og oppmerksomhet. Så er verktøyene vi tar i bruk for å få til det litt forskjellig fra gang til gang. Noen ganger er det navnet som skal skille seg ut, andre ganger er det det visuelle, og i andre tilfeller er det bruken av farger. Vi ønsker å bryte med kategorien vi går inn i og på den måten få en høyere oppmerksomhet når vi går ut og markedsfører merkevarene våre.

Ikke alle har ønsket de nye merkevarene velkommen, og utrullingen av nye konsepter som Kopp og Digg på Grünerløkka i Oslo har utløst kritikk fra blant andre politisk redaktør Lars West Johnsen i Dagsavisen.

«Gatene våre ensrettes nå på en måte som ville gjort DDR stolt. Det er ikke Digg», skrev han i en kronikk i november.

- Tar dere kritikken innover dere?

- Vi hører på alle som er der ute og tar selvfølgelig alle tilbakemeldinger på alvor. Målet vårt er å skape de sterkeste merkevarene innenfor hver av kategoriene vi går inn i, og føler vi har gjort dette på en god og effektiv måte så langt, sier Nilo.

- Når det er sagt så lever vi av kundene våre, og er helt avhengige av å appellere til disse enten de befinner seg i Bergen, Trondheim, i Vika eller på Løkka. Diskusjonen som har vært, har i mine øyne i like stor grad dreid seg om en antatt kjedeutrulling på Løkka som om uttrykket til merkevarene. Vår ambisjon, uavhengig av det ene eller andre, er å være en positiv bidragsyter til folks tjenestetilbud, noe både kundetilbakemeldingene vi får og bruken av selskapene forteller oss at vi er på god vei til å få til.

Les også: Han har vært med på Cutters-eventyret. Nå vil Martin Schütt knuse gründermyter

Nytt restaurantkonsept:

Munnfull er navnet på den nye restaurantkjeden som har åpnet på Jessheim. Slik ser merkevaren ut på mobil.

Ruller ut nye merkevarer i høyt tempo - nytt designbyrå skal få dem til å skinne