Refser TV 2 for Solo-konkurranse midt i Idol-sendingen: - Misbruk av ordet redaksjonell

TV 2 kaller det en redaksjonell konkurranse. Mangeårig journalist og redaktør mener innslaget fremstår som ren reklame.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Idol er igjen tilbake på tv-skjermen og nytt for året er at Idol har inngått et samarbeid med Solo. Under mandagens premiereepisode presenterte programleder Katarina Flatland konkurransen «Solo-Idol» hvor norske sangfugler over 16 år kan konkurrere om å bli sangstemmen i en ny Soloreklame, samt et artisthonorar på 50 000 kr.

Merkevaresjef for Solo, Maria Heimisdottir Brennodden, i Ringnes forteller at bakgrunnen for konkurransen er reklamen de lanserte for Solo i fjor, kalt «Gå Solo».

- I den forbindelse ble det laget en egen sang for Solo også hadde vi lyst å gjøre noe med den sangen og den uttrykket «Gå solo» på en god måte. Så vi har hatt i tankene at det hadde vært gøy å lage en musikkonkurranse og finne en ukjent artist, sier Brennodden.

Det er 20 minutter uti sendingen at Idol-programmet glir over i et innslag der programleder Katarina Flatland annonserer den nye Solo-konkurransen. Innslaget kommer i forkant av den normale reklameblokken som bryter av programmet på tradisjonelt vis. 

Det samme innslaget ligger også ute på en egen nettside som har fått navnet Soloidol.no. På nettsiden kommer det også frem at vinneren av konkurransen vil bli kontaktet av Solo, etter at en jury bestående av Heimisdottir Brennodden, Hani Jazzar (låtskriver/artist) og Helge Gjertveit (konsulent i reklamebyrået Try) har valgt finalister og endelig vinner av Solo-Idol.

- Vi følger lover og regler

I TV 2 sier sponsorsjef Ina Rønning at det er snakk om en produktplasseringsavtale.

- Vi har en helt vanlig produktplasseringsavtale med Solo som blant annet omfatter at Solo er produktplassert gjennom en premiepresentasjon i en redaksjonell konkurranse i Idol-sendingene våre, sier sponsorsjefen.

- Er Solo-konkurransen den redaksjonelle konkurransen du sikter til her?

- Dette er ikke en Solo-konkurranse, men en Idol-konkurranse der Solo er produktplassert gjennom logo og Solo leverer premien, sier Rønning.

Her kan du se klippet som ble vist som en del av Idol-sendingen på mandag:

- Hvordan definerer dere det innslaget hvor programleder Flatland snakker om Solo-Idol?

- Dette er ikke et innslag, men en premiepresentasjon i et program som varer i 43 minutter. Når Flatland forteller om premien i en redaksjonell konkurranse, må hun selvsagt bruke noe tid på å forklare seere hva premien er og hvordan du kan vinne den. Vi følger lover og regler som gjelder, og som alle kunne se på mandag, så var også sendingen tydelig merket med P, for produktplassering, sier Rønning.

Sponsorsjef:

- Dette er ikke en Solo-konkurranse, men en Idol-konkurranse der Solo er produktplassert gjennom logo og Solo leverer premien, sier Ina Rønning, sponsorsjef i TV 2. Foto: TV 2.

Hvis de kaller dette en redaksjonell konkurranse så er det etter min oppfatning et klart misbruk av ordet «redaksjonell». Gunnar Bodahl-Johansen

- Mer reklame enn noe annet

Gunnar Bodahl-Johansen, faglærer i journalistikk på Norges Kreative Høyskole og mangeårig journalist og redaktør, er kritisk til innslaget og mener det mer enn noe annet fremstår som reklame for Solo.

- Hvis de kaller dette en redaksjonell konkurranse, så er det etter min oppfatning et klart misbruk av ordet «redaksjonell». Dette er mer reklame enn det er noe annet. Hvis man insisterer på at det er en redaksjonell konkurranse, så er det hvert fall stappet fullt av det man i gamle dager kalte tekstreklame. Dette er en markedsføring av Solo som nesten er uten grenser, sier Bodahl-Johasen.

- Logoen er der i bakgrunnen i korte glimt, bakgrunnen er Solo-gul og de snakker om Solo hele tiden, så det er jo ikke annet enn gedigen markedsføring av Solo pakket inn i noe de selv kaller en redaksjonell konkurranse, fortsetter han. 

Han mener seerne vil oppfatte det som «reklame smurt rundt Idol».

- Man kan umulig tro på det selv at seerne oppfatter det som noe redaksjonelt, sier Bodahl-Johansen.

- Nå må man begynne å være litt redelig mot seg selv her. Det er mulig man klarer å lure seg selv, men man klarer ikke å lure publikum vil jeg tro, legger han til. 

- TV 2 kaller det en premiepresentasjon som er en del av et program som varer i 43 minutter og sier at en vurdering av hvorvidt produktplasseringen er for fremtredende må gjøres for hele programmet samlet?

- For meg virker forklaringen som noe de gjør for å gi seg selv en slags legitimitet for å sende dette her. Uansett hva man forsøker å kalle det, forklare eller bortforklare det, så er det ikke noe tvil om at dette fremstår som en ren reklame for Solo, sier Bodahl-Johansen.

Mener det er mer reklame enn noe annet:

Gunnar Bodahl-Johansen, faglærer i journalistikk på Norges Kreative Høyskole.

- Et område som vi utvikler løpende

Forelagt kritikken til Gunnar Bodahl-Johansen sier sponsorsjefen i TV 2, Ina Rønning, følgende.

- Dette er et område i stadig utvikling, og TV 2 er opptatt av å teste ut nye formater, selvsagt forutsatt at de er innenfor lover og regler. Samarbeidet med Solo er etter vårt syn både nyskapende og spennende, og i tråd med Medietilsynets veileder som vi naturligvis forholder oss til. Troverdighet er viktig for TV 2, og det skal ikke være noe tvil om hva som er redaksjonelt innhold eller reklame på våre flater, sier hun. 

Ifølge Medietilsynets veileder for produktplassering heter det at produktplasseringen ikke skal gi varen eller varemerket en unødig fremtredende rolle. I veilederen står det imidlertidig ingenting om hvorvidt programlederen i et program kan fronte kommersielle samarbeid.

- Kan det være vanskelig for seerne å skjønne hva som er hva når programlederen hopper inn og ut av å være programleder for idol og reklamefigur for Solo?

- Det er en balansegang vi er utrolig bevisst på. Katarina Flatland deltar ikke i noen reklame i sendingene, hun forklarer premissene for konkurransen i den første episoden. Akkurat i premieren på mandag brukte vi litt lenger tid enn vi vil gjøre fremover, nettopp for å forklare seerne tydelig hvordan de kan vinne premien. Fremover vil det være en kortversjon, sier Ina Rønning i TV 2.

- Du sier premien er det som er produktplassert, men har ikke Solo en meget fremtredende rolle i innslaget når konkurransen dreier seg om å finne den nye Solo-stemmen til Solos nye reklamefilmer og både Solo og reklamebyrået deres sitter i juryen? 

- Dette er som nevnt ikke et innslag, men en premiepresentasjon som er en del av programmet som varer i 43 minutter. En vurdering av hvorvidt en produktplassering er for fremtredende må gjøres for hele programmet samlet sett. Hva gjelder innholdet i premien legger vi ikke skjul på at vinnerbidraget skal brukes i reklame for Solo. Vi mener produktplasseringen oppfyller kravene i kringkastingsloven § 3-7, sier Rønning.

- Er det et nytt produkt som dere har solgt Solo eller kan dere vise til andre eksempler?

- Dette er et område som vi utvikler løpende. TV 2 har stor troverdig som en uavhengig og seriøs aktør, så alle avtaler vi inngår er innenfor det som er lov, og noe vi kan forsvare både redaksjonelt og kommersielt, sier Rønning og forteller at de gjør noe tilsvarende med Premier League og nevner «Sofabrølet» som gikk i romjulen.

Gikk ikke for dommerbordene

Under Idol-finalen i 2013 var det Ringnes-konkurrenten Coca-Cola som fikk oppmerksomhet for å ha colabokser plassert ved dommerbordene i det som kan ha vært et av de mest verdifulle tilfellene av produktplassering i Norge.

Solos merkevaresjef forteller at de vurderte det, men valgte å ikke ta det med i samarbeidet. 

- Dommerne er store kjendiser og vi regner de for å være attraktive for barn under 16 år og da spesielt Andreas Haukeland (Tix, journ. anm), derfor valgte vi å ikke ta produktet så tett på dem. Det vi gjør med Idol er å utlyse en musikkonkurranse, men hadde vi hatt produkter på bordet til dommerne kunne det blitt tatt for å være reklame til barn under 16, sier Brennodden. 

- Men hva med Solo-flaskene på deltagerbordene?

- Vi leverte produktet til auditions som en del av samarbeidet vårt, men det ble aldri gitt noen instruksjoner om at det skulle filmes og spesielt ikke dommerne da vi anså det som reklame rettet mot barn, sier Brennodden. 

Brennodden forteller at de ikke har gått inn på et mer tradisjonelt sponsorat med sponsorplakater før og etter sending. 

- Det vi gjør er denne konkurransen Solo-Idol, også å være tilstede med reklame i forbindelse med påske hvor Solo er ekstra aktuelle, men vi har ikke et tilleggstrykk med reklame nå frem til påske. Så da er det Solo-Idol som er synligheten vår, men vi støtter det i sosiale medier.

Solo-sjef:

Merkevaresjef for Solo Maria Heimisdottir Brennodden. - Målet er å finne en artist som har sin egen vri og egen tolkning av «I go Solo»-sangen som da får være stemmen på Solo-reklamen i 2021 og får et artisthonorar på for jobben, sier hun.

Refser TV 2 for Solo-konkurranse midt i Idol-sendingen: - Misbruk av ordet redaksjonell