Flere kvinner i årets Humorprisen-finale: - Jeg trenger ikke å vinne noe fordi jeg er kvinne

I fjor fikk Humorprisen kritikk for dårlig kjønnsbalanse. Da var ingen kvinner nominert som årets morsomste på TV.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Da «Humorprisen» ble delt ut i fjor ble prisen kritisert for å ikke inkludere komikere med innvandrerbakgrunn og manglende kjønnsbalanse. Komikere som Sigrid Bonde Tusvik og Yousef Hadaoui kritiserte blant annet prisen. 

- I 2018 var det altså ingen kvinnelige komikere som fortjente en eneste pris. Det synes jeg er merkelig. Jeg forlot rett og slett prisutdelingen i harnisk. Det er begrenset hvor lenge du synes det er gøy å klappe fram mann etter mann opp på scenen, sa komiker Sigrid Bonde Tusvik etter prisutdelingen.

Mannen bak «Humorprisen», Trond Kvernstrøm i The Oslo Company, sier han er glad for debatten som kom i kjølvannet av fjorårets arrangement.

- Prosjekt i fjor fikk i gang en viktig debatt og det tenker jeg og er viktig med denne typen priser. Den skal ikke bare hylle de som vinner, men og være et fora for å starte en diskusjon på godt og vondt på mange områder, det kan være rase, kjønn, det kan være hva som helst, sier Trond Kvernstrøm i The Oslo Company.

I år er det i hvert fall flere kvinnelige nominerte til en av de største prisene «Årets morsomste på TV». Totalt fire av ni nominerte i denne kategorien er i år kvinner.  I fjor var det ingen kvinnelige nominerte og dermed heller ikke noen kvinnelig vinner.

Trond Kvernstrøm, som startet prisen sammen med komiker Morten Ramm, sier man «ikke har gjort noen store tiltak for å endre det.»

- Vi hadde jo en jury i fjor der kjønnsbalansen var 60-40 mellom menn og kvinner, og nå er den mer 50-50, hvis den ikke har et lite flertall av kvinner, men det tror jeg bare er tilfeldig i tilfelle. Men vi har tatt til oss de innspillene vi har fått, og modifisert prisen, sier Kvernstrøm.

Jeg har lyst til at flere damer skal begynne med humor, derfor håper jeg selvfølgelig det er noen damer som vinner i år. Pernille Sørensen

- Kvotering føles rart

En av de kvinnelige nominerte i årets kategori «Årets morsomste på TV» er «Nytt på nytt»-profil, Pernille Sørensen. Hun er i tillegg nominert i kategorien for «Årets humorprogram» med hele «Nytt på nytt»-gjengen.

- Det er veldig gøy, sier Pernille Sørensen når Kampanje spør hvordan det er å bli nominert i to kategorier for Humorprisen.

TV-komikeren sier det er mer «vrient» å finne løsninger på fjorårets kritikk av mangelen på kvinnelige vinnere. 

- For idet man begynner å kvotere inn vinnere, da nuller jo prisen seg selv. Det hadde føltes rart hvis jeg var nominert inn fordi jeg var kvinne. Jeg trenger ikke å vinne noe fordi jeg er kvinne, sier Pernille Sørensen til Kampanje.

- Men på samme måte som det kjennes riktig at både etablerte og nyankomne komikere nomineres til priser, fordi begge deler representerer Humor-Norge, føles det også riktig og selvsagt at man nominerer både kvinner og menn. Det sier seg selv, fortsetter den populære tv-komikeren.

Sørensen sier det også blir feil å skulle styre hvem juryen velger ut som vinnere.

- De må jo få stemme på den de oppriktig syns er mest gøyal. Men helt generelt tenker jeg at unge kvinnelige humorspirer får i hvert fall ikke flere kvinnelige humoristiske forbilder hvis kvinnelige humorister aldri vinner priser. Og jeg har lyst til at flere damer skal begynne med humor, derfor håper jeg selvfølgelig det er noen damer som vinner i år, men vinnerne må være de som folk syntes er gøyest først og fremst, sier Sørensen.

To vinnersjanser:

Pernille Sørensen er nominert til folkeprisen «Årets morsomte på tv» og «Årets humorprogram» sammen med sine kolleger i «Nytt på nytt». - Det er gøy å vinne som team også syntes jeg det er skummelt å være nominert alene, sier hun. Foto: Eivor Eriksen.

- Opptatt av en grundig prosess

Juryen bak «Årets humorpris» ledes av den prisbelønte kreatøren Fanny Vaager og Dagbladet-anmelder og forfatter Christopher Pahle

- Hva så juryen etter da de valgte ut de nominerte?

- Humor er jo på sett og vis ganske subjektivt, men det går etter det som litt vagt er det morsomste. Også har vi hatt noen andre kriterier vi har lagt til grunn som er egenart og nyskapning, sier Pahle.

- I fjor ble det rettet kritikk mot prisen. Har dere tenkt noe på det som juryledere både med tanke på kjønnsbalansen i juryen, men også blant de nominerte?

- Det vi har vært veldig opptatt av er å ha en så grundig prosess som overhodet mulig. Sørge for kjønnsbalanse i juryen som en veldig selvsagt ting og at samtlige bidrag som skal vurderes er blitt snakket ordentlig om, hatt gode diskusjoner og avstemninger har foregått på en veldig ryddig måte. Vi ønsket selvfølgelig ikke å kvotere inn vinnere for da blir det en meningsløs pris, men vi har ønsket å være så grundige vi kan i juryarbeidet så vi sørger for at samtlige bidrag har en fair sjanse til å vinne, sier Vaager.

- Foreløpig er vi alle vinnere

Det var mandag denne uken at et knippe av landets morsomste skuespillere og komikere var samlet på Christiania Teater for å overvære offentliggjøringen av de nominerte til Humorprisen 2019. I kategorien «Årets morsomste på TV» hvor vinneren kåres gjennom en folkeavstemning, kjemper nevnte Sørensen mot veteraner som Linn Skåber og Trond Fausa og mot nyere humorstjerner som Kevin Vågenes og skuespillerne i «Hvite Gutter».

- Foreløpig er vi alle vinnere så det er denne delen som er best egentlig. Jeg har ikke noen forventninger om at jeg skal røske av gårde noen publikumspris, men kanskje «Nytt på nytt». Det hadde vært gøy, sier Sørensen.

- De nominerte er en blanding av etablerte stjerner og litt mer nye ansikter. Hva tenker du om det?

- Det er fint det. Det er sånn det skal være. Det ville vært rart om det bare var unge nye fjes eller bare var gamle. Det er sånn Humor-Norge oppleves, hvert fall for oss som jobber oppi det. Det er jo et ganske lite miljø, så nye folk som er gøye får man raskt høre om. Da syntes jeg det er veldig gøy at juryen plukker opp det og får løftet dem opp og frem, sier Sørensen.

Se alle de nominerte her: Her er TV-bransjens morsomste - kan vinne Humorprisen

Tror Humorprisen blir å se på TV

Trond Kvernstrøm fra The Oslo Company forteller at han hadde lyst å starte prisen da han jobbet som direktør i TV 2.

- I fjor tenkte vi la oss bare gjøre det nå i år, og det er jo en pris som skal hylle de som fortjener å bli hyllet i den humoristiske bransjen, sier Kvernstrøm til Kampanje.

Han sier de har et langsiktig perspektiv på «Humorprisen».

- Og skal man tenke langsiktig må man tørre å tenke over fem til ti år, så det strekker seg over de fem til ti neste årene hvor vi ønsker å etablere et fast arrangement, et event som kickstarter året og hedrer de som har gjort en innsats innenfor komedie og humor i året som har vært, sier Kvernstrøm.

- Kommer prisutdelingen til å sendes på TV?

- Da vi startet prisen hadde vi i utgangspunktet ikke noen ambisjon om å ha den på tv eller på en plattform, men vi har fått noen henvendelser på det. Jeg tror nok, ikke nødvendigvis i nær fremtid, men jeg tror en naturlig utvikling for «Humorprisen» blir å se det på en kanal eller plattform.

Flere kvinner i årets Humorprisen-finale: - Jeg trenger ikke å vinne noe fordi jeg er kvinne