McCanns Norden-topp: - Jeg ville ikke gjort noe annerledes

Les hva Norden-sjefen i McCann mener om den tøffe høsten i McCann.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Det kan bli et langt opphold i Norge for Richard Bonner-Davies. Han har nå kommet til landet for å lede selskapet gjennom den røffe perioden de er inne i. I romjula kunne Kampanje melde at byråleder Linda Nordheim forlater byrået. Tidlig i januar ble det også kjent at de to siste fra den opprinnelige ledergruppa pakker snippsekken og forsvinner fra byrået. Også i høst forsvant flere ansatte.

Når Kampanje møter Bonner-Davies på et møterom hos McCann på Aker Brygge, parerer han alle spørsmål nærmest før journalisten rekker å stille dem. Han løfter begge hendene i en avvæpnende håndbegevelse;

- Jeg lover at jeg skal gi deg så mye jeg kan om strategien vår fremover. Men la meg være helt klar på at vi har et langsiktig perspektiv på eierskapet i McCann Norden. Vi trenger ikke være størst, men vi skal være best. Strategien er å bygge det som er det beste byrået for våre kunder. Og det vil ta tid, sier han.

Bonner-Davies ser unektelig veldig britisk ut med grå dress og slips. På hans CV står opphold i mange av de aller største reklamebyråene i verden og i nærmest alle verdenshjørner. Han har blant annet ledet Ogilvy & Mather i London og Japan samt i New York. Og nå ukependler han altså til Oslo fra hjembyen London.

Han forteller at eieren Srdjan Saper har investert tid, energi og investering i McCann i Norden. Det amerikanske reklamenettverket IPG trakk seg ut av det nordiske markedet i 2016 og solgte McCann-byråene i Norden til den serbiske investoren, musikkartisten og reklamemannen Srdjan Sapers.

I Norge står selskapet I&F McCann Norway oppført som eier av McCann Oslo. I&F McCann Norway er igjen eid av I&F Nordics.

- Vi har gjort ganske mye de siste 18 månedene i Norden. Det viktigste fokuset har vært å ansette tre nye ledere i Finland, Danmark og Sverige. Og de tre vi fant, er de beste vi kunne ha fått - fra noen av de beste byråene. De er akkurat hva vi trengte. Og her unnskylder jeg meg ikke – jeg er ekstremt stolt over disse folkene, sier han.

Bonner-Davies forteller at den nordiske ledergruppen har intervjuet 50 av de nordiske kundene i denne prosessen.

- Vi har spurt hvilke behov og ønsker de har – og hva de forventer av byrået sitt. Fordi når man skal investere, er det jo viktig å investere for fremtiden, ikke for 2017.

Han understreker at de nordiske lederne får frihet under ansvar.

- De har friheten til å bygge opp businessen, jeg ber kun om en realistisk plan. Vi har jevnlige nordiske ledermøtes og da deler vi hvor vi går. Og man må jo jevnlig gjøre seg opp en status om dette og hver enkelt må avgjøre om de ønsker å gå den samme veien. Vi gjorde en grundig gjennomgang av alle ansatte i alle land, og etter den prosessen sa jeg på allmøte at «er du her nå, er det fordi du ønsker å være med på veien videre».

Se videointervju med Richard Bonner-Davies her (artikkelen fortsetter under videoen): 

Humpete høst

Tilbake til høsten 2017. Det startet forsiktig optimistisk da 2016-tallene ble kjent. Det var fremdeles røde tall, men likevel en klar forbedring. Omsetningen økte med 74 prosent, men resultat før skatt endte på -1,1 millioner kroner.

Da Kampanje avslørte hvilke byråer som er landets beste i Byråprofil i november, hadde McCann falt helt ut av topp ti-lista. Året før hadde byrået en femteplass på deling med Schjærven. Senere samme måned ble det kjent at det kjente, kreative teamet Torstein Greni og Stein Simonsen, hadde sagt opp sine jobber i byrået for å gjøre andre ting. Før jul ble det også kjent at viseadministrerende direktør Eivind Eidsslott skulle forlate byrået.

- Jeg ønsker ikke å snakke om mennesker som ikke jobber i byrået nå. Dette er folk som har karriere, partnere og familier, og fortjener å bli behandlet på en ordentlig måte. Men jeg ville ikke gjort noe annerledes, understreker han overfor Kampanje.

«Linda har besluttet å starte noe eget, og jeg har nølende respektert denne beslutningen»

I romjula ble situasjonen et par hakk verre, da Kampanje kunne melde at også administrerende direktør Linda Nordheim hadde sagt opp jobben sin.

- Hva har du å si til Linda Nordheims avgang?

- Linda tok sitt valg i høst etter nesten fire år i byrået og det respekterer vi. Men jeg ønsker absolutt ikke at det skal virke som om dette var min beslutning. Linda har besluttet å starte noe eget, og jeg har nølende respektert denne beslutningen. Jeg ønsker at artikkelen reflekterer realiteten – som er at vi har hatt et godt forhold. Jeg beklager at hun slutter, hun har gjort en veldig god jobb som byråleder, sier han.

Han bekrefter at han hadde samtaler med Nordheim om hennes ønske om å starte noe på egen kjøl i en lengre periode før dette ble kjent.

- Ja, vi snakket om dette i noen måneder. Vi hadde flere diskusjoner om hvordan hun ønsket å utforme sin karriere. I november ble vi enige om å akseptere hennes beslutning, og jeg sa; «La oss ta opp tråden etter juleferien og alle kundene hadde fått beskjed». Dessverre sprakk saken før vi hadde anledning til å fortelle dette til de ansatte og kundene. Så timingen var veldig, veldig uheldig, innrømmer Bonner-Davies.

Timingen var veldig, veldig uheldig. Richard Bonner-Davies

- Sparket på nytt når man ligger nede

Etter Nordheims avgang ble det først kjent at den kjente kreatøren Paal Tarjei Aasheim hadde forlatt byrået, og deretter kunne Kampanje melde at to ansatte som satt i byråets ledergruppe; Svein Sælid og Kristin Lien, skulle forlate McCann Oslo.

- Når man ligger nede, er det ikke så uvanlig å bli sparket på nytt. Jeg sa til Svein at hans nye jobb er en fantastisk mulighet og at han er perfekt for rollen, men jeg sa også til ham at timingen er elendig. Men slik er livet. Folk flytter på seg. McCann Oslo er som andre byråer og arbeidsplasser et sted man velger å være en del av, sier han og understreker at det ikke er noen sammenheng mellom de ulike oppsigelsene.

- Alle har tatt separate beslutninger, men felles for dem er at de ble kjent samtidig, bedyrer Bonner-Davies.

Når Kampanje møter Bonner-Davies på kontorene på Aker Brygge, har han lagt bak seg tre dager i Oslo, og det har rukket å bli midt i januar.

- Forrige uke (første uke etter nyttår, red.anm) var en tøff uke å jobbe i McCann Oslo og vanskelig for våre kunder. Helt ærlig visste jeg ikke helt hva jeg kunne vente meg da jeg kom hit mandag denne uken. Vi har jo mistet noen vi ikke ønsket å miste. Men kanskje jeg burde takke de som slutter, for her har folk brettet opp ermene. Energien og forpliktelsen her i byrået er enestående nå, sier han.

Han fortsetter:

- Det første jeg gjorde da jeg kom, var å unnskylde til de ansatte for at de fikk vite dette i media. Jeg bryr meg ikke om hva du skriver om McCann i Kampanje, men jeg bryr meg om byråets ansatte og kunder. 

Det er jo nå det virkelig blir gøy. Tone Helene Angsund

Ansatte valgte ledergruppe

Den første uken skal han bruke til å besøke kundene - for å forsikre dem om at byrået har kontroll over situasjonen.

- Kundene forstår situasjonen. McCann handler jo om «Truth well told» og jeg har fortalt sannheten. Dette var tre hendelser som skjedde uavhengig av hverandre. Deres respons var «takk for at dere forteller og forsikrer oss om at alt er ok.» Vi håper at dette ordner seg. Men det er klart; «The proof is in the pudding», som vi sier. Men disse dagene har føltes som seks uker, innrømmer han.

Blant støttespillerne han lener seg på i byrået, er Tone Helene Angsund, som er leder for avdelingen Live. For det de ansatte i McCann gjorde da det ble klart at ledergruppa var borte, var å nominere hvilke ansatte de ønsket å ha i en midlertidig ledergruppe. Det ble da valgt fem personer, deriblant Angsund. De fire andre er; Mette Løland, Adam Billyeald, Calle Hägg og Simen Hanssen – valgt av kolleger.

- Dette kunne nok ikke skjedd i noen andre verdenshjørner, det er Skandinavia og det er fantastisk, sier briten. Han blir supplert av Tone Helene Angsund;

- Vi liker hverandre og vil fortsette å bygge en kultur, utvikle produktet, og levere gode jobber. Det er fortsatt skikkelig mange flinke folk i McCann Oslo, og det er utrolig motiverende å se all energien, ideene og viljen som har kommet de siste to ukene. Litt motgang gir alltid nye muligheter. Det er jo nå det virkelig blir gøy, sier Angsund entusiastisk.

Kanskje jeg burde takke de som slutter, for her har folk brettet opp ermene. Energien og forpliktelsen her i byrået er enestående nå. Richard Bonner-Davies
- Det er nå det blir gøy

På tross av den bratte høsten er Norden-sjef Richard Bonner-Davies (til v) og Tone Helene Angsund optimistiske. - Litt motgang gir alltid nye muligheter, sier Angsund. Foto: Eivor Eriksen

- McCann er ikke et ødelagt byrå

Det er ikke satt noen tidsplan for hvor lenge Richard Bonner-Davies skal fungere som leder. Men han har det ikke travelt med å bestille returbilletten hjem. Han bedyrer at han har brukt mye tid i Norge de siste årene, og til sammen tre-fire måneder her i 2016.

- Andre halvdelen av 2016 jobbet jeg mest med Tobias i Danmark, deretter Helsinki og Sari der. I fjor var jeg mye i Sverige for å hente inn Johan. Nå jobber jeg mye med å bygge et nordisk team og i den forbindelse er jeg veldig imponert over hva Nord DDB har klart å få til, og North Alliance er også en bra modell. Vår fordel er at vi er en nordisk familie som forsterker hverandres kunnskap, sier han.

Rekrutteringsprosessen etter både byråleder og kreativ direktør er i gang og Bonner-Davies har hatt de første, innledende samtalene med rekrutteringsbyrå.

- Den dårlige nyheten er at folk er «stuck» med meg inntil jeg finner en ny leder. Dette tar så lang tid som det tar. Jeg skal finne den beste lederen og dette er en stor sjanse for den rette personen. McCann Oslo er ikke et ødelagt byrå, sier han.

Men det er klart at det stilles en god del krav til den personen som skal lede McCann i Norge, forteller han.

- Det er nødvendig at en ny leder går inn i denne posisjonen med åpne øyne. Dette er ikke en jobb hvor du kan ta en fri-ettermiddag. Man trenger virkelig å forplikte seg, og dette er en virkelig god jobbmulighet for den rette kandidaten, sier han og kommer med litt skryt av Linda Nordheim;

- Linda har gjennom de siste 3,5 årene tatt byrået langt. Nå er det min oppgave å finne en ny leder som kan ta byrået til neste nivå, sier han.

Dagens McCann:

Her er de ansatte i McCann per januar 2018. I tillegg til disse 29 personene skal det være ytterligere seks ansatte som ikke var med på bildet fordi de var i møter eller har fødselspermisjon. Foto: McCann/Eivor Eriksen

Avviser kulturelle forskjeller

Richard Bonner-Davies synes ikke det er store kulturelle forskjeller i bedrifts- og lederkultur mellom Serbia/Storbritannia og Skandinavia.

- Nei, jeg ser ingen. Våre verdier er de samme. Det samme er jobbetikk og lidenskapen for våre kunder. Vi respekterer forskjellene mellom markedene og setter pris på både dem og samholdet vi har. Husk at Srdjan Saper driver en gründerbedrift som det har tatt ham 20 år å bygge opp. Roma ble ikke bygget på én dag. Som jeg sa innledningsvis så er dette en langsiktig investering.

Richard Bonner-Davies har jobbet for Srdjan Saper i to år, og han opplyser at han ikke har noen eierinteresser i McCann eller I & F McCann Group.

- Jeg har jobbet over hele verden, og det finnes land som virkelig er annerledes, som Japan. Derfor er det så fascinerende når man i Skandinavia sier at de skandinaviske landene er så ulike. De er ikke de så veldig kulturelt ulike. De nordiske landene er forskjellige, men ikke veldig forskjellige. Vår jobb er å feire forskjellene - samtidig som vi jobber som én enhet, mener han.

- Men hvorfor virker det som om de store, internasjonale nettverkene sliter med å lykkes her?

- Jeg vet ikke om jeg har fasiten på det, det er nok mange grunner til det. Jeg vil gjette at det har noe med innbyggertall å gjøre. Siden det bor færre mennesker her, velger ikke nettverkene å etablere kontorer. De sikler nok mer på større markeder som er i ferd med å vokse frem. Og hvis man ikke kontinuerlig investerer i forretningen, folkene og kundene, er det et problem. 

Og han innrømmer at det har tatt tid å venne seg til den skandinaviske og nordiske jobb-hverdagen.

- Men man må forstå kulturen og hvordan folk oppfører seg – det tok meg lang tid. Man må investere tid i å forstå og respektere forskjellene, sier han.

Han legger ikke skjul på at de økonomiske resultatene i McCann ikke har vært bra nok, selv om huset som helhet gjør det bra.

- Vi leverer på budsjett for 2017, SDG har hatt et veldig bra år – de overleverte i fjor og leverte mye bedre enn jeg hadde forventet. Også Drive gjør det bra her i Norge.

I Danmark har man tidligere hatt store tap, men tjener penger i 2017.

Han bedyrer at man ikke kun kan se på tallene når man skal vurdere suksess.

- Hvis man kun jager pengene, vil du ikke lykkes. Ansetter man de rette folkene, vil resultatene kommer.

Nå ser han fremover og er optimistisk på vegne av McCann Oslo;

- Vi planlegger for gode resultater i 2018, og satser på at 2018 blir et vendepunkt for oss, sier Bonner-Davies. 

McCanns Norden-topp: - Jeg ville ikke gjort noe annerledes