Hyppige utskiftninger i McCann i Norden

- Hadde ikke tid til å tenke nordisk, sier tidligere McCann-topp i Sverige.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Det er ikke bare i Norge det har vært turbulent de siste årene. Kampanje har snakket med den tidligere byrålederen i McCann Sverige, Marie Schnell Carlén, som valgte å forlate byrået høsten 2017.

I svenske bransjemedier ble det stor oppmerksomhet rundt spesielt én uttalelse fra Norden-topp Richard Bonner-Davies knyttet til Carléns avgang; «Marie har barn og mann og av og til behøver man en pustepause fra arbeidet», uttalte Bonner-Davies til Resumé i august i fjor.

Til Kampanje sier Carlén i dag dette om den omdiskuterte kommentaren fra Bonner-Davies:

- I løpet av de fire årene Richard og jeg jobbet sammen, kjente jeg meg respektert av ham, noe som var en forutsetning for at jeg skulle kunne ha byrålederrollen i McCann Stockholm. For meg var det derfor trist at det ble så mye fokus på ham og hans uttalelse og veldig lite på meg og hva jeg hadde gjort for å snu om McCann i Sverige, sier hun til Kampanje i dag.

I likhet med i Norge er det ikke kun toppleder som har forsvunnet ut, men også kreativ leder Adam Kerj som forlot McCann Stockholm etter under to år i sin stilling, i tillegg til vise-administrerende direktør Thomas Gibson.

I oktober ble det klart at Richard Bonner-Davies hadde ansatt Johan Östlund som ny sverigesjef etter Marie Schnell.

- Norden er utfordrende for internasjonale selskap

I Kampanjes intervju med Richard Bonner-Davies denne uken, sier han at han ikke tror det er store, kulturelle forskjeller mellom Norden og andre markeder når det gjelder ledelses- og bedriftskultur.

Marie Schnell Carlén er av en annen oppfatning. Hun tror mange internasjonale aktører som velger å etablere seg i Norden, undervurderer måten arbeidslivet er organisert her i nord.

- Dette er en generell oppfatning, men jeg tror at det er en utfordring for alle internasjonale selskap som satser i Norden. Her har vi en sosialistisk plattform i bunn med blant annet en annen organisasjonskultur, sterk arbeidsrett, mindre hierarkisk struktur og likestilling. Det må man bare akseptere og respektere, sier Carlén til Kampanje.

For hun understreker at det ikke er gjort i en håndvending å få en nordisk byråstruktur til å fungere.

- Jeg hadde simpelthen ikke tid. Srdjan Saper hadde jo nok med sitt, så det måtte vært Richard som måtte brukt mer tid i hvert nordisk marked. Den nordiske modellen er en god tanke hvis vi var i en tid der reklamebransjen blomstrer. Når det finnes penger, er det lettere å være generøs, forklarer hun.

Bransjeglidning, nye kanaler og tøffe krav fra annonsører er utfordringer reklamebyråer over hele verden står midt oppe i. Det gjør at det kanskje ikke er mulig å fokusere på mye annet enn den daglige driften, tror hun.

 - Hvert land har jo resultatansvar for sitt land. Og husk at reklamebransjen er en utfordrende bransje - det er vanskelig å tjene penger. Så det er klart at når man strever med å klare sitt eget budsjett har man ikke overskudd til å tenke nordisk også, sier hun.

Siden hun sluttet i jobben i McCann Stockholm har hun tatt seg en «timeout». 

- Jeg tok en timeout i november og desember og skjenket ikke en tanke på hva jeg skal gjøre. I stedet fokuserte jeg helt på å komme meg igjen med trening, søvn og kosthold. Nå har jeg fått energien tilbake og har dialog med flere rekrutterere samt et par spennende bedrifter der jeg kan tenke meg å jobbe, sier hun.

- Vanskeligere å tjene penger

Å være del av McCann nettverket koster penger. Selv om det amerikanske reklamenettverket IPG solgte de nordiske McCann-byråene til Srdjan Saper og hans reklamekonsern I & F i 2016, må McCann-byråene betale for retten til navnet McCann. Alle de nordiske McCann-byråene betaler seks prosent av sitt resultat til IPG i året. I tillegg måtte McCann-byråene betale konsenbidrag til Sapers I &F.

- Ble det vanskelig økonomisk med de økte konsernbidragene?

- Ja, det må jeg innrømme. Det ble ytterligere en kostnadspost. Det påvirket muligheten til å tjene penger. Og alle virksomhetene ville hatt godt av å kjenne på et positivt resultat. Så ja, det gjorde det vanskeligere å nå de nordiske målene, sier Carlén.

Halvparten nyansatte i McCann Helsinki

I Finland er det Sari Heinila som sitter på toppen og styrer McCann Helsinki, en jobb hun har hatt i ett år.

- Halvparten av dagens personell har startet etter meg, så det har vært mer eller mindre et «oppstartsår» for oss. Jeg har fått full frihet til å bygge organisasjonen slik jeg ser best, men det er selvsagt et stort ansvar. Men det er slik vi jobber; selvstyre på nasjonalt plan og samarbeid på nordisk nivå, sier hun til Kampanje.

Hun bedyrer at hun gikk til jobben med åpne øyne og er godt fornøyd med samarbeidet med Richard Bonner-Davies og Srdjan Saper.

- Jeg ville ikke ha tatt jobben hvis jeg ikke visste nøyaktig hvem de var. Jeg fløy til Beograd for å møte Srdjan personlig før jeg tok jobben. Richard hadde jeg jo møtt på forhånd i rekrutteringsprosessen. For meg er det gjensidig tillit som teller. Og tillit gjør at man får frihet, sier Heinila.

Det har vært røde tall i McCann i Finland også, kan hun fortelle.

- Som forventet fikk vi et tap i 2017. Å ha en administrerende direktør som begynner så sent som i januar - når det er for sent for å ha planlagt året på forhånd, å bytte ut kreativ direktør og ta deg tid til å finne de beste kandidatene, å flytte hele byrået inn i nye lokaler fra utkanten av byen til sentrum, renovering og at halvparten av de ansatte er nye, alt dette har kostet, sier hun.

Men nå er de på rett vei, både håper og tror Sari Heinila.  

- Vi er på rett spor – både i Finland og på nordisk nivå. Det er lagt en langsiktig plan, og vi leter etter gradvis fremgang heller enn rask gevinst.

Hun tror det er noen ting som er særdeles viktig for å lykkes med et nordisk prosjekt som det Saper satte i gang i 2016.

- Suksess i Norden krever at man river ned de konvensjonelle barrierene som byråspesifikke kundebudsjetter og tradisjonelle team. Man må kunne tenke på de regionale kunders beste interesse når man bygger et rammeverk når man skal kunne møte regionale og nordiske samarbeidsmål. Ett budsjett - ett integrert lag. Det er ikke mange nettverk som kan få til det. Men vårt eierskap gjør det mulig, avslutter Heinila.

Ny i stolen:

Sari Heinila har sittet i sjefsstolen i McCann Helsinki i ett år. - Det er lagt en langsiktig plan, sier hun til Kampanje. Foto: McCann Helsinki

Også utskiftinger i Danmark

Heller ikke i Danmark har man sluppet unna utskiftinger i toppen. Siden Saper kom inn på eiersiden, har toppsjef i McCann Worldgroup Danmark, blitt byttet ut. Både administrerende direktør Morten Ingemann og den kreative direktøren Kim Jong Andersen valgte å forlate byrået. Det kunne Bureaubiz melde.

I dag er det Tobias Smidth-Fibiger som leder McCann Danmark, og nylig ble det også kjent at Cris Anthony Hödar er ansatt i en nyopprettet stilling som Group Creative Director. Det meldte danske Markedsføring.

Hyppige utskiftninger i McCann i Norden