Ferdig som byråsjef: - Det har vært både morsomt og utfordrende

Ledet byrået fra rekordunderskudd til rekordoverskudd på ett år.

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug Journalist

Frederik Horn kom fra Los & Co da han våren 2014 ble tilbudt toppstillingen i reklamebyrået Ernö. Siden den gang har pilene svaiet godt både opp og ned i regnskapsboka, og store kunder har kommet og gått. Etter fire år skiller den daglige lederen seg fra byrået. 

- Oppsigelsen er helt udramatisk. Jeg har vært i Ernö i fire år og stått på for byråets beste hele tiden. Det har vært både morsomt og utfordrende alle disse årene, og spesielt i 2017 som endte med å bli byråets beste år, sier Horn.

De to siste årene har gått i millionunderskudd for det 12 år gamle reklamebyrået. I 2015 endte resultatet på minus 1,7 millioner kroner før skatt, og i 2016 viste regnskapet minus 2,1 millioner kroner. Det er byråets dårligste resultat hittil. Selv om tallene for fjoråret enda ikke er offentliggjort, kan Horn avsløre at 2017 skal ha blitt rekordår. Forrige gang Ernö kunne skilte med rekordresultat var i 2011 med 2,1 millioner kroner. 

- Det ble rekordresultater i 2017. Bemannings- og kompetansemessig har byrået en veldig god profil, og ikke minst har vi en styrket digitalkompetanse som har vært en bidragsyter til overskuddet. Vi er bedre skrudd sammen for både markedet og kundene våre, og jeg etterlater meg et byrå i svært god stand, sier Horn. 

Les mer: Henter flere digitalhoder til Ernö

- Har fått økt tillit
- Jeg har lyst til å hyle ut resultatet, men det er ikke ferdig behandlet av verken styret eller revisor så du må vente litt til med å skrive i detalj om det. Men overskuddet før skatt mener jeg er det høyeste for Ernö noen sinne, og det valser høyt over underskuddene vi hadde i 2015 og 2016. Nå har vi kommet sterkt tilbake med styrket egenkapital og god økonomi, sier han.

Det var spesielt tapet av Forsvaret som ga byrået en kraftig smell i 2016. Dette føles allerede lenge siden for Horn, som i mellomtiden har sikret Ernö nye store kunder, blant annet Obos og Hafslund. Dent rappet de nylig fra konkurrenten McCann.

- Vi har fått økt tillit fra flere av kundene våre, og fått lov til å jobbe med et større spekter av merkevarene til kundene vi allerede jobber med. Dette er også en del av forklaringen på overskuddet og at 2018 startet så bra. Vi har vært flinke med kundene vi har jobbet med og tiltrukket oss nye, og sammen med spisskompetanse vi har fått inn i byrået har dette ført til et solid år og gode utsikter for det kommende året, sier Horn. 

Klar for ny jobb i mars
Frederik Horn er godt fornøyd med å gi seg på topp, og avviser at oppsigelsen hadde noe med interne uenigheter å gjøre. 

- Nei, overhode ikke. Tvert om. Vi har jobbet godt sammen og stått på sammen, så dette er udramatisk og handler om hva jeg vil. Nedsiden er alltid at man forlater flinke og kompetente mennesker man har jobbet hardt og godt med, og som man etter hvert har blitt godt kjent med. Samtidig er jeg glad i utfordringer og gleder meg til å ta fatt på noe nytt.

- Og det nye er...?

- Man får av og til tilbud man ikke klarer å si nei til, og jeg har valgt å takke ja til en ny og spennende utfordring. Jeg har lyst til å suge på den karamellen for meg selv litt til, men det er ingen hemmelighet at jeg kommer til å fortsette i reklameverdenen, selvfølgelig. 

Hvem som tar over roret på Ernö-skuta etter Frederik Horn er enda ikke klart. Partner i selskapet, Odd Rune Farsund, sier prosessen med å finne ny byråleder er godt i gang, og ønsker Horn lykke til videre. 

- Vi har ikke funnet en ny kandidat enda, men vi haster oss langsomt. Det er viktigere å finne den riktige kandidaten, enn at det må skje i morgen. Vi har en styringsdyktig gjeng i byrået og ser på dette som en fin mulighet for Frederik å gjøre nye ting, og en spennende mulighet for Ernö. I mellomtiden trer jeg inn som fungerende daglig leder, men intensjonen er å få inn noen som er flinkere enn meg, sier Farsund.

Ferdig som byråsjef: - Det har vært både morsomt og utfordrende