Nina har nettopp våknet, og går inn i sin vante hverdagsrutine. Hun hopper i dusjen, vasker håret med en av de tre forskjellige sjampoflaskene som står i hylla. Nina velger bort sjampoen som pleier håret og den som gjør håret fri for krøller. Hun strekker seg etter sjampoen som lover diamantaktige drømmer: S-factor. På knaggen henger den klassiske dressen Nina fant fram i går, men nå rister hun på hodet og tar en ny runde i klesskapet. Hun ender opp med et miniskjørt og en kroppsnær topp. Endelig føler Nina seg klar for jobb. På andre siden av byen våkner Nils. Nils jobber med Nina, og han må nok innrømme at han liker henne ekstra godt. I dag skal de jobbe sammen på et prosjekt, og Nils har funnet frem sorte klær fra topp til tå. Han bruker sjeldent klokke, men i dag vil han bære finklokka si – en Breitling. Normalt sett liker Nils å ha litt skjeggstubber. Men ikke i dag. Han barberer seg med presisjon og sprayer på litt godlukt. På vei opp til kontoret stikker Nils innom Narvesen og kjøper en liten melkesjokolade, favorittsjokoladen til Nina.
I denne Kampanjeskolen utfordres du til å sette deg inn i et «nytt» paradigme – nemlig evolusjonistiske motiver som utgangspunkt for forbrukeratferd. Både Nina og Nils har tatt forbrukerrelaterte valg som vi alle kan kjenne oss igjen i, fra en tid til en annen. Men få av oss tenker på evolusjon som en forklaring på Nils og Ninas atferd.
Den umiddelbare fortolkningen av Nils’ atferd er relativt enkel å forstå; han kurtiserer Nina. Kanskje konkluderer du med at Nina også liker Nils. Men hennes atferd er derimot av hormonell karakter: Nina har eggløsning. Hun er inne i sin mest fruktbare periode, og har aktivert et ubevisst behov for å generelt fremstå som attraktiv ovenfor mulige partnere (Durante, Li, og Haselton, 2008). Nina ser ikke sitt eget sykliske mønster og relaterer alle valg til dagens humør og ikke til eggløsningen. Ergo, begge er forførere i en evolusjonistisk kontekst, den ene er mer bevisst sin egen atferd sammenliknet med den andre.
Menneskets biologiske arv er en høyst relevant forklaringsvariabel i forbrukermarkedet. Vi hører derimot sjeldent om markedsførere som analyserer seg frem til forbrukerens evolusjonistiske motiver for å benytte denne kunnskapen strategisk og systematisk. Fundamentale evolusjonistiske motiver er ofte ubevisste, men er likeså sterkt førende for kjøpsbeslutninger når de aktiveres. Denne Kampanjeskolen gir en kort introduksjon til evolusjonistisk forbrukeratferd.
Ulike fundamentale evolusjonistiske motivene som forbrukere benytter seg aktivt av mens de navigerer gjennom dagens moderne samfunn vil først presenteres. Deretter rettes fokus mot den praktiske nytten for din bedrift. Bedrifter har alt å vinne på å forstå og hensynta forbrukerens evolusjonistiske motiver i utviklingen av nye produkter, ved forsterkninger av eksisterende posisjoner i markedet eller gjennom reposisjonering.
Evolusjonspsykologi
Confer med kollegaer (2010) mener evolusjonspsykologie søker å studere menneskelig atferd som et produkt av psykologiske mekanismer vi har videreført gjennom slekters gang. Videre poengterer de at Darwins teori om naturlig seleksjon er grunnlaget for evolusjonspsykologi. Darwin mente at ulike egenskaper kan arves fra foreldre til avkom, så lenge de unike egenskapene hjelper en art til å overleve. Slike «vinnende egenskaper blir overført til fremtidige generasjoner i større omfang enn dårligere egenskaper. Arter med et flertall av dårlige egenskaper vil dermed ha svakere odds når det kommer til både å overleve og reprodusere seg. Det er her teorien om adapsjon kommer inn. Avkommet vil arve eller adaptere de vinnende egenskapene som på en effektiv måte løste forfedrenes problemer knyttet til overlevelse og reproduksjon.
Det er ikke bare gjennom fysisk adapsjon vi mennesker har utviklet fortrinn blant våre konkurrenter (som at mennesker mangler pels, har en stor hjerne og at vi går oppreist på to bein), vi har også utviklet forskjellige psykologiske fortrinn. Psykologisk adapsjon er strategier som vi har arvet fra våre forfedre, og som hjelper oss å løse bestemte problemer. Blant disse ser vi en utvikling av forsvarsresponser som kamp, flukt og fryse. For eksempel vil mange velge å flykte når de oppfatter fare, som at de ser en edderkopp eller en slange. For lenge siden var det nødvendig å beskytte seg mot slike farer, men mange av oss vil automatisk flykte unna en edderkopp også i dagens samfunn – og dette sees i sammenheng med nedarvet psykologiske overlevelsesstrategier. Confer med kollegaer (2010) konkluderer med at teorier om adaptive psykologiske funksjoner er uunnværlige i videreutviklingen av psykologi som fag, og det er gode teoretiske og praktiske grunner for å vite mer om evolusjonistisk atferd i vårt moderne marked.
Evolusjon og forbrukeratferd
Mange vil hevde at moderne menneskers atferd i markedet handler om kultur og ikke biologi. Vi kan umulig sammenlikne våre forfedres jakt på dyr, og innsanking av frukt og bær, med daglige besøkene på Narvesen eller Rema 1000. Dette er velkjente motargumenter for evolusjonistisk psykologi. Det er ingen tvil om at det moderne mennesket har mange flere valgmuligheter enn hulemannen, som kanskje var takknemlig for å ha mat i magen uavhengig av hva maten bestod av. Selv om forbrukslandskapet har endret seg totalt, ser vi at dagens forbrukere ofte styres ut fra de samme underliggende motivene som våre forfedre hadde.
Et viktig evolusjonistisk perspektiv er at tanker, motivasjon og følelser er knyttet sammen med hverandre og utgjør de psykologiske responssystemer vi har adaptert fra våre forfedre. Det psykologiske responssystemet hjelper oss til å unngå tilbakevendende problemer fra våre forfedres tid, som at slanger kan være dødelige og derfor lønner det seg å løpe om du ser en i nærheten.
For å forstå hvordan det evolusjonistiske responssystemet fungerer, så er det viktig å analysere hvordan vår moderne atferd kan ha en sammenheng med responser som knyttes opp til vårt behov for å overleve og reprodusere oss. Det er to forskjellige typer motivasjon som forklarer vår atferd i markedet; ultimate og utløsende motiver. Ultimate motiver beskriver hvilket evolusjonistisk problem en spesifikk respons søker å løse. Ultimate beskrivelser vil ikke gi informasjon om umiddelbart oppståtte årsaker til en bestemt atferd, som for eksempel været eller sinnsstemning. Derimot vil utløsende motiver nettopp forklare slike umiddelbare følelser og tanker som mennesker opplever i bestemte situasjoner. Dersom du spiser en Snickers, vil et utløsende motiv være at du er litt sulten og liker både karamell og peanøtter. Den ultimate forklaringen fokuserer på å forstå hvorfor du i det hele tatt liker sjokolade som er fylt med både karamell og nøtter. Den ultimate forklaringen vil således være at du har adaptert en preferanse for mat som er søt og kaloririk. Denne matpreferansen ble utviklet av våre forfedre i en periode da det var liten tilgang på kaloririk mat. For å overleve, så utviklet våre forfedre preferanse for slik type mat.
Analyse av både ultimale og utløsende motiver er nødvendig for en fullstendig psykologisk forståelse av våre responser i markedet. Ofte henger disse motivene sammen, som i sjokolade-eksempelet. Du spiser Snickers fordi du er sulten, og kaloririk mat øker sjansene for overlevelse. Det er ikke nødvendigvis en direkte link mellom disse to motivene, og vi mennesker er ikke alltid i stand til å forstå de ultimate motivene som utløser en bestemt respons. Mest sannsynligvis skyldes det at forbrukere kan holde flere underliggende motiver for en bestemt type atferd, fordi både ultimate og utløsende behov kan oppstå samtidig. For eksempel så kan Nils ha bevisste motiver for å kjøpe en Breitling, som at klokka er flott å se på og at det er en langsiktig investering i godt urverk. Nils’ ubevisste motiv for å kjøpe av Breitling er at den er en statusindikator og kan bidra til å øke hans potensiale som partner. Dette underbevisste motivet gir Nils bedre sjanser for å reprodusere seg, og han gir oss dermed en ultimat forklaring på hans klokkekjøp.
Forbrukerforskere og praktikere har stort sett fokusert på motiver som er atferdsutløsende. Ved å undersøke de mest vanlige responsmekanismene vi har adaptert fra våre forfedre, kan et evolusjonistisk perspektiv bidra til å forklare flere aspekter ved forbrukerens atferd i markedet. Basert på et rammeverk som består av syv fundamentale evolusjonistiske motiver, kan vi søke å forklare både hvorfor (ultimate motivasjoner) og hvordan (utløsende motivasjoner) forbrukernes beslutningsprosesser påvirker deres atferd i markedet. Disse motivene er 1) å unngå fysisk trussel, 2) å unngå sykdommer, 3) tilhørighet, 4) skaffe seg status, 5) søken etter en partner, 6) beholde partneren og 7) ta vare på familien.