Rud Pedersen har helse som satsingsområde. Nå får de en sjef som har kuttet ut både sprit og sjokolade.
Publisert / Oppdater
Knut Kristian Hauger
Tidligere statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen henter inn Kristian Hvilen (38) fra Freia og det internasjonale konsernet Mondelez, for å lede PR- og rådgivningsbyrået Rud Pedersen fremover.
- Jeg har en nesegrus respekt for Anne Grethe. Hun er fantastisk, men det kan du nesten ikke skrive, sier en nytiltrådt administrerende direktør og etter hvert partner i Rud Pedersen, Kristian Hvilen, til Kampanje.
Rud Pedersen er ikke av de største rådgivningsmiljøene på markedet, men kjemper mot store aktører som Gambit, First House og Geelmuyden Kiese på området myndighetskontakt, eller public affairs (PA) og da innenfor nisjene forsvar, helse og infrastruktur, områder den tidligere AP-statsråden kjenner godt fra sin tid som blant annet forsvarsminister og helseminister i regjeringen til Jens Stoltenberg.
- Rud Pedersen har en veldig tydelig nisje hvor jeg oppfatter at man er veldig god. Men så vil jo sikkert de ulike oppdragene også forme oss over tid, sier den nye byrålederen.
For når Strøm-Erichsen henter inn den nordiske kommunikasjonsdirektøren til Freia og Mondelez, Kristian Hvilen, som daglig leder av byrået er det en person med mye erfaring fra det såkalte FMCG-markedet (fast moving consumer goods, red. anm.) og ikke minst myndighetskontakt på området helse. Han har tidligere erfaring fra verdens største spritprodusent Diageo, men la spriten på hylla for flere år siden.
I Mondelez har Hvilen også jobbet innenfor det samme området, men da med fett og sukker.
Vi fikk mye juling og jeg fikk mye juling.
Kristian Hvilen
Gikk på en PR-smell Til Kampanje sier Hvilen at det ikke var noen enkel avgjørelse å slutte i Mondelez. Men da grunnleggeren av byrået, som opererer kontorer i både Sverige, Danmark og Finland, Morten Rud Pedersen, tok kontakt sammen med Strøm-Erichsen begynte han «å gå noen runder med seg selv».
- Jeg har veldig respekt for kommunikasjonsbransjen og nesten utelukkende møtt flinke og hardtarbeidende mennesker, men hadde aldri sett for meg selv som en del av den bransjen. Så møtte jeg Anne-Grete Strøm-Erichsen og Morten Rud Pedersen og ble litt forelsket i de menneskene og byrået Rud Pedersen. De er fantastiske og spennende mennesker og full fart hele tiden, sier Hvilen.
Hvilen har jobbet i over fire år i Mondelez og jobbet med kjente og kjære merkevarer som Kvikk Lunsj og Melkesjokolade. Det har vært både oppturer og nedturer og nedturene kommer som regel ved påsketider når Freia slipper sine store sjokoladekampanjer. Ifølge Hvilen har han blitt kryssklippet med døde orangutanger på de store tv-kanalene og fått mye juling fra både Regnskogfondet, Greenpeace og nå sist også blogger Sophie Elise i forbindelse med kampanjen «#detnære», en kampanje som ble pekt ut som årets tabbe.
- Var palmeoljesaken medvirkende til at du slutter i Freia?
- Nei, det var egentlig en grunn til å fortsette. Vi fikk mye juling og jeg fikk mye juling. Men som selskap ville vi ikke vært den saken foruten og heller ikke den personlige erfaringen, sier han.
Den nye sjefen i Rud Pedersen, Kristian Hvilen, avviser at palmeoljesaken var medvirkende til at han sluttet i Freia. - Nei, det var egentlig en grunn til å fortsette. Vi fikk mye juling og jeg fikk mye juling. Men som selskap ville vi ikke vært den saken foruten og heller ikke den personlige erfaringen, sier han.(Foto: Eivor Eriksen).
- Vi var en ensom stemme Kampanjen «#detnære» sporet fullstendig av og det gikk sport i å snike seg forbi Freia-«sensuren» på Facebook. I kampanjen oppfordret Freia fansen til å fortelle om hva de opplevde som de nære øyeblikkene i livet, men både presse og publikum oppdaget at enkelte ord var forbudte, som ulike varianter av «palmeolje», og dermed gikk det sport i å omgå sensuren med mye grov ordbruk som ble publisert rett på Freias Facebook-side og sjokoladegiganten måtte tåle massiv kritikk.
Han innrømmer at har vært krevende å kommunisere budskapet til Mondelez i stormen og berømmer måten reklamebyrået SMFB stod opp kunden.
- Vi var en ganske ensom stemme og problemet var at selskapet Mondelez ikke har noen aksjer i palmeoljeindustrien selv om man bruker en bitte liten del av den. Du skal forsvare en industri som du som selskap ikke har aksjer i og som historisk har gjort mye faenskap, men som i de siste årene virkelig har begynt å få tingene i orden. Det var en «catch 22», sier han.
- Er det noen lærdommer fra denne smellen som du vil ta med deg over i din nye jobb?
- Tre ting. Du må ha fokus på innside og informere ansatte også må du stå støtt å være konsistent på kommunikasjonen din. Det er viktig og det føler jeg at vi gjorde. På minussiden så skulle vi vært enda kjappere ute og tatt grep om situasjonen. Vi skulle vært et døgn tidligere ute med å svare, sier Hvilen.
Hvilen har selv aldri jobbet i noe byrå selv om han har jobbet tett med byråer som SMFB og Gambit på kommunikasjonssiden i Mondelez. Han tror det er «knallhardt arbeid» som venter ham, når han nå setter seg på andre siden av bordet som leder av byrået Rud Pedersen. Samtidig forlater han merkevarer som står svært sterkt i den norske befolkingen og en jobb der et godt omdømme betyr mye. Nå går han til en bransje preget av mye negativ medieomtale og mystisisme og en bransje som mange vil hevde har store omdømmeutfordringer.
- Hva tenker du om PR-bransjens eget omdømme?
- Jeg har inntrykk av at bransjen er veldig flink til å snakke seg selv ned til tider, men jeg kjenner ikke igjen diskusjonen. Jeg opplever at kommunikasjonsbransjen består av så mange genuint dyktige mennesker som gjør en utrolig god jobb. Men så bobler det opp noen litt pussige saker til overflaten av og til. Det er underholdende, men jeg er ikke så opptatt av det og som kunde var jeg heller ikke opptatt av det, sier han.
To av hovedområdene i Rud Pedersen er forsvar og helse, skreddersydd for tidligere forsvars- og helseminister, Anne Grethe Strøm-Erichsen. Nå vil hun bruke mer tid på rådgivning. - Kristian Hvilen skal ta over etter meg, og det tenker jeg blir bra, sier den tidligere statsråden. (Foto: Eivor Eriksen).
Tredje sjefen på tre år Med Kristian Hvilen får Rud Pedersen sin tredje sjef på like mange år. Men så har det også skjedd mye siden oppstarten for tre år siden. Ute er lederen av Oslo-kontoret Ole Madland og rådgiver Arne Furamo. som var med å starte opp det svenskeide byrået som eies av Morten Rud Pedersen, og byrået har siden sommeren 2014 vært styrt av tidligere statsråd i Stoltenberg-regjeringen, Anne-Grete Strøm-Erichsen . Det vil si frem til i dag. For ned Hvilen på plass kan Anne Strøm-Erichsen bruke enda mer tid på rådgivningsbiten.
Etter at Ole Madland sluttet er det den tidligere AP-statsråden som har styrt det relativt lille byrået som de siste årene har ligget på en omsetning på rundt tre millioner kroner.
- Jeg har vært leder av dette kontoret siden sommeren 2014. Jeg hadde behov for å gjøre noe annet etter at jeg hadde vært statsråd, men jeg behøvde ikke lede kontoret. Nå har vi fått det opp å stå og da har jeg lyst til å bruke mer tid på å være rådgivere, sier Strøm-Erichsen.
At Rud Pedersen nå henter inn Hvilen som daglig leder og på sikt partner i byrået sier hun har «har sammenheng» med hans bakgrunn.
- Det er veldig gunstig å ha en som har sittet på den andre siden av bordet og som kommer fra næringslivet og som kjenner hvilke utfordringer næringslivet har. Akkurat som jeg kom fra politikken og har den ballasten som jeg kan bringe videre til kundene, sier Strøm-Erichsen.
Jeg føler jo selv at jeg har vært nok i media, men kanskje Kristian blir litt mer synlig.
Anne-Grete Strøm Erichsen
- Ikke behov for medieoppmerksomhet Strøm-Erichsen var helse- og omsorgsminister for den rødgrønne regjeringen fra 2009 til 2012, før hun avsluttet som forsvarsminister, en post hun også hadde fra 2005 til 2009. I fjor sommer ble hun rådgiver og partner i det nordiske rådgivningselskapet Rud Pedersen og har løftet byrået fra to-tre ansatte til ni personer.
- Har dere bevisst holdt dere litt under radaren?
- Vi har ikke behov for å gå i mediene. Hvis det er noen som har behov for å gå i media så må det være kundene og ikke oss. Jeg føler jo selv at jeg har vært nok i media, jeg, men kanskje Kristian blir litt mer synlig, sier Strøm-Erichsen.
- Føler Rud Pedersen seg små sammenlignet med konkurrenter First House, Gambit og GeelmuydenKiese?
- Vi er relativt små i Norge, men jeg føler ikke at vi er små fordi vi er nordiske og fordi vi er rendyrkede innenfor vårt område. Vi driver ikke med alt mulig, og det føler jeg er en veldig styrke. Vi kan drive frem en politisk analyse på noen få dager for hele Norden. Det er en styrke og gjør oss annerledes, sier Strøm-Erichsen.
Rud Pedersen ble etablert i Göteborg i 2002 og har siden utvidet med kontorer i Stockholm og København, før de også startet opp i Finland og Norge. Totalt så jobber det rundt 70 mennesker i Rud Pedersen i Norden.
I Norge har omsetningen i Rud Pedersen ligget på rundt tre millioner kroner, men Strøm-Erichsen lar det skinne tydelig igjennom at veksten i antall ansatte også vil gjenspeile seg i regnskapstallene når de foreligger.
- Det går bra nå, men vi skal ikke vokse mer enn vi har økonomi til. Vi begynte på nytt sommeren i 2014 og har bygd dette sten for sten. Vi skal ha en viss størrelse for å gi kundene våre kvalitet, men vi skal heller ikke være støvsugerselgere, sier Strøm-Erichsen.