Alt har ikke gått helt etter planen for Mondelez Norges #detnære-kampanje, der de forsøker å knytte sin Freia Melkesjokolade opp mot de nære øyeblikkene i livet. Sjokoladefansen oppfordres til å dele sine nære øyeblikk på Freias egen Facebook-side, men Freia nekter brukerne å skrive ord som «Palmeolje»  Heller ikke ord som «drap» er passende, viser en oversikt Dagbladet har satt sammen.

Men nordmenn er kreative, og Freia klarte ikke å hindre en rekke upassende meldinger i å passere filteret. Meldingene ble automatisk lagt direkte ut på Freias egne Facebook-sider, der de har generert stor oppmerksomhet.

Også ord som ikke passerer sensuren spres i sosiale medier i form av skjermbilder som hektes på Freias emneknagg #detnære. «Slik ser årets #some-tabbe ut. Gratulerer,» skriver forfatter Vidar Kvalshaug.

Markedssjef i Freia, Nina Skotte, var ikke forberedt på at kampanjen skulle utvikle seg i denne retningen.

– Det er veldig uheldig. Noen ønsker å bruke plattformen til å fronte politiske meninger og andre uttrykk. Vi har på forhånd definert noen ord som ikke skal kunne komme opp på siden, men denne må hele tiden justeres. Nei, dette kunne vi ikke forutse. Dette skulle være koselig og hyggelig, men når vi har brukergenerert innhold står man i risiko for at noen misbruker det. Vi står nok dette over, sier hun til Kampanje.

Freia Melkesjokolade er helt fri for palmeolje. Dagens kampanjekapring må derfor trolig sees i lys av opprøret mot palmeoljen i Freias Påskeegg.

Tidligere denne uken gikk blogger Sophie Elise hardt ut mot påskeeggene i et innlegg som fikk mye oppmerksomhet.

Her er et utvalg Twitter-meldinger om fadesen: