I en artikkelserie ser Kampanje nærmere på hvilke trender vi kan vente oss i 2015 innen medier, teknologi, mobilbruk, sosiale medier og kommunikasjon. På sosiale medier-fronten er kanskje den største endringen for mange at Facebook har vokst i en slik grad at selv bestemor er å treffe der. De yngste av oss er også fortsatt medlemmer av verdens desidert største nettsamfunn, men mye av aktiviteten deres har flyttet seg over til lukkede arenaer som Instagram og Snapchat. Den tendensen kommer til å fortsette i 2015, tror NRKs spesialrådgiver for sosiale medier, Ingeborg Volan.
- Det er ingen grunn til at veksten til Instagram og Snapchat ikke skal fortsette. Snapchat har nesten bare brukere under 30 år, men jeg ser i kontaktnettet mitt at det også begynner å bli vanlig blant folk mellom 35 og 50. Jeg tror det kommer til å bre seg, sier Volan til Kampanje.
Hun tror årsaken til Snapchat og Instagrams suksess er at de har satset på områder som etablerte, sosiale medier som Facebook og Twitter ikke er så gode på.
- De som har kommet på banen og klart å ta en posisjon, setter enten brukerne i stand til å snakke med en liten krets av venner, er veldig visuelle, eller begge deler. Instagram er visuelt og har mange lukkede profiler, og Snapchat lar deg sende ting som, i hvert fall tilsynelatende, forsvinner. De fyller psykologiske og sosiale behov som andre tjenester ikke dekker.
Årets trender: I en artikkelserie ser Kampanje nærmere på hvilke trender vi kan vente oss i 2015 innen medier, teknologi, mobilbruk, sosiale medier og kommunikasjon. Illustrasjon: Lise Strandlien
Les også: Fem mobiltrender for 2015
Les også: Slik blir teknologiåret
Les også: Vil få mange nye nettaviser
- Twitter og Linkedin sliter
Generelt mener Volan at markedet for sosiale medier har gått fra å være et typisk innovasjonsmarked til i dag å fremstå som et modent marked.
- Endringene går saktere, det er ikke så mange nyskapinger, vanene er relativt etablerte. Det skal mye til for nye, sosiale medier å slå gjennom, hvis de ikke gjør noe helt annet og oppfyller behov som ikke de eksisterende dekker. Nykommere må både være enkle å bruke og fylle et hull i livet hvis de skal lykkes, mener hun.
Facebook har nå godt over en milliard aktive brukere, og ingen er i nærheten av å vippe giganten av pinnen.
- Ryktene om Facebooks nært forestående død er veldig overdrevne. Vi ser en svak tendens til lavere bruk i yngre aldersgrupper, og det er nok noe Facebook jobber med å endre på. Bortsett fra det har nettsamfunnet en bemerkelsesverdig stabil posisjon, sier Volan.
Hun er mer bekymret på vegne av jobbmediet Linkedin og mikrobloggtjenesten Twitter.
- Den siste Ipsos MMI-rapporten antydet lavere bruk av Twitter. De er dårlige på nyrekruttering, og vi har sett overraskende lite innovasjon fra et selskap som gikk på børs nylig og har behov for nye brukere. Det samme gjelder Linkedin, som scorer relativt lavt på engasjement. De hadde en fin periode for et par år siden, da de vokste mye, men etter det har det dabbet av.
- Se opp for chatte-apper
Heller ikke nettsamfunnet Ello, som oppstod som en protest mot svakt personvern på Facebook og fikk mye oppmerksomhet en kort periode i høst, har så langt blitt noen utfordrer å regne med.
- Vi har ikke hørt så mye mer fra dem, i likhet med mange andre tjenester. Jeg likte ideen, men Ello tilbød egentlig ikke noe nytt. Det er knotete å bruke, og man har ikke noe stort behov for det med mindre man er enormt sur på Facebook, sier Volan.
Hun sammenligner hypen rundt Ello med de sosiale mediene Google har lansert, som også har slitt med å etablere seg i markedet. Fins det noen nykommere som kan lykkes, som vi bør holde utkikk for i bakspeilet?
- Det skjer interessante ting med chatte-apper som WhatsApp og Kik, som har mange unge brukere. Det samme gjelder tjenesten Line i Asia. Dette er mer personaliserte tjenester for lukkede grupper, som lar deg kommunisere med dem du stoler på, en slags hybrider mellom Facebook Messenger og Apples iMessage. De baserer seg på datateknologi heller enn SMS, noe som lønner seg for mange i land med god nettdekning, sier Volan, som etterlyser gode tall for hvor mange som bruker disse tjenestene i Norge.
- Er vi lei av sosiale medier, eller er vi klare for mer?
- Jeg tror etter hvert vi begynner å få et bruksmessig forhold til det. Det fyller en rolle i hverdagen, og det er ingenting som tyder på at vi vil ha mindre av det. Det er tilgjengelig og kjapt, man får kontakt med mange og det fyller pauser. Det konkurrerer først og fremst med annen mediebruk.
Modent marked: - Jeg tror vi vil få se vel så mye innovasjon i etablerte sosiale medier som hos nykommere, sier Ingeborg Volan i NRK om utviklingen i sosiale medier i 2015. Foto: Anders Lea Karlskås
Spår videokrig
Den mest opphetede slaget mellom sosiale medier-aktørene i 2015, tror Volan vil stå om publisering av videoer.
- Video i sosiale medier er noe vi kommer til å se mye av i 2015. Det ryktes at Twitter vil lansere en videopplastingstjeneste, og Facebook driver aggressiv markedsføring av at videoannonser gir bedre uttelling for markedskronene hos dem enn hos Youtube. Instagram lanserte videoannonser i oktober. Hva er den beste arenaen å publisere video på? Der er det en stor krig under oppseiling, mener Volan.
- Jeg tror vi vil få se vel så mye innovasjon i etablerte sosiale medier som hos nykommere, legger hun til.
- Hva med det økonomiske perspektivet, vil de internasjonale gigantene fortsette å spise av de norske markedsbudsjettene i 2015, på bekostning av norske medier?
- Det er rart hvis de ikke gjør det. Det blir stadig bedre annonseprodukter, og både antall brukere og tiden de bruker på de sosiale mediene øker.
Bildet øverst i saken: Video blir viktig i 2015, spår spesialrådgiver for sosiale medier i NRK, Ingeborg Volan. Her ankommer Yahoo-sjef Marissa Meyer og Tumblr-grunnlegger David Karp en pressekonferanse i forbindelse med Yahoos kjøp av Tumblr i 2013. Foto: REUTERS/Adrees Latif