I en artikkelserie ser Kampanje nærmere på hvilke trender vi kan vente oss i 2015 innen medier, teknologi, mobilbruk og sosiale medier. Når turen har kommet til hvilke trender man skal se opp for på mobil, har mediebyrået Vizeum gjort et dypdykk i dagens mobilvaner og sett i krystallkulen.

Les også: - Vil få mange nye nettaviser

Les også: Slik blir teknologiåret 2015

- En amerikansk studie gjort av InsightsNow viser at majoriteten av mobilbruken i dag er «me-time». Vi bruker tiden på å se på katter på YouTube, mens vi drikker te på sofaen, spiller spill eller besøker nettbutikker. Andelen som bruker mobilen til å søke etter nyheter i denne studien fra 2012, var bare på fire prosent, sier Client Service Director Marius Jensen i Vizeum.

Jensens kollega i Vizeum, digitalansvarlig Christian Lindemann, tror 2015 vil bli et år der digitalutviklingen virkelig skyter fart. Lindemann forteller at det går et tydelig skille i mobilutviklingen i Norge i 2012.

- Da hadde Netcom og Telenor priskrig og mobilabonnementene beveget seg fra å handle om antall samtaler, sms og mms til å handle om datatrafikk. 2013 og 2014 har vært test-år der annonsørene er til stede på mobil, men har ikke i særlig grad tenkt på hvordan de følger opp kunder eller kontakter, sier han til Kampanje.

I 2015 tror han mobile e-handelsløsninger og de responsive sidene blir bedre og flere.

- Det som vil prege året vi går inn i nå, er mobil først; alt skal i alle fall fungere på mobil. For annonsørene betyr det blant annet at det blir viktigere å definere en tydelig rolle og legge en mobil strategi, sier han.

Hele 80 prosent av norske mobilbrukere over 18 år har en smarttelefon. Mens trafikken på norske nettsteder fra mobile enheter var på 24 prosent i 2012, var tilsvarende tall i 2014 på 47 prosent.

Ny kjøpsprosess
At penetrasjonen av smarttelefoner er såpass høy i Norge, har også bidratt til at kjøpsprosessen er endret. Og i årene som kommer, vil egne kanaler bli det viktigste stedet for videre, mobil utvikling, tror de to fra Vizeum.

- Nå begynner det å sige inn for annonsørene at mobiladferden har endret seg. Selv om mange annonsører fremdeles bruker mobilen litt sånn «Hei, vi er til stede på mobil», mens relativt få annonsører faktisk har definert den rollen mobilen skal ha, sier Lindemann til Kampanje.

Årets trender: I en artikkelserie ser Kampanje nærmere på hvilke trender vi kan vente oss i 2015 innen medier, teknologi, mobilbruk og sosiale medier. Illustrasjon: Lise Strandlien

Fem viktige mobil-trender i 2015:

  1. Omnichannel – Annonsører må tilpasse mobilsider slik at kundene får en sømløs opplevelse av merkevaren
  2. Mobil først – responsivt design og brukergrensesnitt blir viktigere
  3. Alltid på – aktører må sikre balanse tilpasse seg til at brukerne alltid er på
  4. Tilpasset - Tekniske løsninger må tilpasses mobil
  5. Økosystem - Få kunnskap om hvordan brukernes mobilvaner er i din kategori

    Kilde: Vizeum

Én av fire norske forbrukere oppgir blant annet at de foretrekker å orientere seg om et produkt på mobilen fremfor å spørre en ekspeditør. Det kom frem i Virkes Handelsbarometer for første kvartal i fjor. I kjøpsprosessen spiller mobiltelefonen rollen som veiviser i lokale søk, som et sted der man kan søke og evaluere, ved å assistere i butikk og som kanal for kjøp.

Det at alle kunder skal oppleve interaksjonen med en bedrift som en sømløs opplevelse av merkevaren, kalles «Omnichannel», og dette fremhever Lindemann som et viktig trekk ved mobiltrendene i 2015.

- Det handler om å bli funnet og ikke minst bli funnet relevant når kunden søker etter informasjon. Vi ser at mobilen er med før, under og etter kjøp. Vi har masse tall som viser at folk ombestemmer seg i butikk etter å ha søkt på mobilen og finner at varen er tilgjengelig hos konkurrenten. Hvis kunden ikke finner siden din, hvis ikke hele produktspekteret er tilgjengelig eller det er vanskelig å finne hvor butikken er - mens de står hos din konkurrent, kan man miste potensiell omsetning og et salg. Da kan du likeså godt vente med nye investeringer i kjøpte kanaler til du kan ta imot nye og gamle kunder på en ordentlig måte, sier han.

Mobil e-handel vil vokse
Brukt riktig i kundedialogen, kan mobilen bli et viktig verktøy i 2015, spår Lindemann.

- Mange annonsører har kundeklubber og sender ut sms-er til kunder, men likevel har ikke så mange kommet langt med segmenteringen. I dag har man ofte ikke systemer som er gode nok eller en stor nok brukermasse. Det kommer nok til å vokse.

En annen trend han spår vil øke i omfang i forbindelse med mobil, er e-handel.

- Mobil e-handel vil bli større, men det betyr kanskje ikke nødvendigvis at transaksjoner gjort fra mobilen øker, men at tilbyderne i større grad tilrettelegger for det. Også mobilen som lommebok vil vi se mer nytten av som følge av nye betalingsløsninger som Valyou, og annonsører vil nok eksperimentere med løsninger som gjør det enklere for folk å utføre en transaksjon med mobilen. Dette gjelder både utendørs og i butikk. Hvis man som annonsør ikke har en e-handelsløsning, kan man være en god assistent og veileder. Det er nok mye av trikset.

SPÅR: Christian Lindemann i Vizeum tror mobilens betydning vil øke i 2015.

- Hva tror du vil skje med medier på mobil?

- Google og Facebook har jo tatt en kjempeposisjon. Vi ser at mer og mer av innholdet som konsumeres på mobil er levende bilder og vi ser en økt satsningen fra mediehusene på nettopp videoinnhold og «sosiale nyheter», blant annet gjennom tjenester som Buzzit, Superlike og VGs satsning Tldr.

Lindemann tror annonsørene vil være tjent med å ikke bare tenke kampanje-fokusert

- Heller ikke markedsavdelingene blir større samtidig som konkurransen gjerne bare tilspisser seg. De må tenke at det alltid er kunder som vil nå deg eller kjøpe dine produkter, ikke bare i uke 10 til 12. Derfor trenger man dedikerte personer og å ha en helhetlig plan slik at det blir lettere å systematisere markedsarbeidet, sier han