Facebook, Google og Snapchat vil ta over syv annonse-milliarder i 2020 i Norge

- Vi forventer at konkurransen fra de amerikanske gigantene blir like tøff om ikke tøffere, sier Schibsted.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Konkurransen fra de amerikanske teknologiselskapene på reklamemarkedet, blir ikke noe lettere i år for norske medieselskaper. Det viser ferske reklameprognoser fra landets største reklamekjøper, Dentsu Aegis.

I prognosen kommer det frem at teknologigigantene Facebook, Google og Snapchat vil skuffe inn over syv milliarder annonsekroner neste år, opp fra 6,6 milliarder kroner i 2019. Det vil i så fall bety en vekst på rundt åtte prosent. På fire år har de tre gigantene økt sin norske omsetning med over to milliarder kroner.

- Vekstvinneren i prosent er uten tvil Snapchat, som fremdeles har et uutnyttet potensial på en meget populær plattform blant barn og unge, – og etter hvert også eldre brukere, sier medie- og forhandlingsdirektør i Dentsu Aegis, Harald Eide-Fredriksen, til Kampanje.

Dentsu Aegis eier og driver noen av landets største byråmiljøer med selskaper som Carat, Red Dentsu X, Vizeum og iProspect og har en reklameomsetning på nærmere fire milliarder kroner.

Går inn på hvert enkelt selskap er det Snapchat som er den store vekstvinneren. Snapchat alene vil øke sin reklameomsetning fra 90 millioner kroner i 2019 til 150 millioner kroner i 2020, en vekst på 66 prosent. Det er en vekst ingen andre mediekanaler kan matche inneværende år.

Spår om reklamemarkedet:

Harald Eide-Fredriksen og Dentsu Aegis er klar med nye reklameprognoser for 2020.

Legger beslag på syv reklame-milliarder

Omsetningen til Snapchat blir imidlertid forsvinnende liten om en sammenligner med de «to store», Facebook og Google, som Dentsu anslår vil hente ut henholdsvis 2,6 milliarder kroner og 4,4 milliarder kroner. Til sammen vil de to alene ta syv milliarder kroner av et reklamemarkedet på rundt 20 milliarder kroner. 

Eneste lyspunkt for de norske mediehusene er at veksten totalt sett ikke lenger er like stor, og at veksten nå avtar noe for Facebook og Google om en sammenligner fjoråret med året i år.

- Vi tror tallene endte litt lavere i 2019 enn det som tidligere har kommet frem i media, og etter hvert som tallene blir større er det også vanskeligere å opprettholde den prosentvise veksttakten, sier Eide-Fredriksen.

Her ser du reklameprognosene til de globale aktørene. Alle tall i MNOK. Snapchat er vekstvinner

Selskaper 2020 2019 Endring i %
Google  4.400 4.150 + 6
Facebook 2.600 2.360 + 10
Snapchat 150 90 + 66

Kilde: Dentsu Aegis Norge

Schibsted forventer tøff konkurranse

I dag legger Norges største mediekonsern Schibsted frem sine tall for avslutningen på fjoråret når selskapet publiserer sin rapport for fjerdekvartal i 2019. Annonsedirektør Christian Haneborg i Schibsted merker konkurransen fra tech-selskapene på kroppen daglig, og han tror ikke det blir noen lettere konkurranse fra de amerikanske aktørene.

- Konkurransen fra de globale aktørene vil fortsatt være der og vi forventer at den blir like tøff om ikke tøffere. Det er hard konkurranse på det digitale annonsemarkedet og at konkurransen plutselig skulle bli noe softere i år det tror vi ikke noe på, sier Haneborg.

Han styrer annonsebutikken til alle Schibsteds nettsteder og har nettopp lagt bak seg et krevende 2019.

- Det er et veldig volatilt marked med veldig korte horisonter. Men vi har hatt en god start på året og har vekst så langt i år sammenlignet med fjoråret.  Vi planlegger for at vi skal vokse i 2020, sier Haneborg.

Les også: Schibsted ypper seg i annonsekampen - lover én million nordmenn på 24 timer

Tror på vekst:

Med nye annonseprodukter som Norge Nå tror fortsatt Christian Haneborg og resten av Schibsteds annonseteam at det er mulig å vokse på det digitale annonsemarkedet.

Fortsatt reklame-nedgang

Dentsu Aegis regner ikke bare på teknologiselskapene, men utarbeider også anslag for de mer tradisjonelle mediekanalene. Her legger byråkonsernet til grunn det som omtales som mediebyråomsetningen, eller den samlede omsetningen som går igjennom mediebyråene. I 2019 dippet denne omsetningen til under ti milliarder kroner, nærmere bestemt 9,65 milliarder kroner, etter å ha falt med 5,4 prosent. Mediebyråene tar altså hånd om rundt halvparten av det totale reklamekjøpet her til lands, som er på anslagsvis 20 milliarder til sammen.

Dentsu Aegis tror totalmarkedet vil falle også i 2020, men mindre enn det som var tilfellet i fjor. Nedgangen spås å ende på to prosent. Det er kanskje mindre enn hva man kunne fryktet.

- Makrobildet i Norge er ikke så negativt. Det er lave renter, lav prisvekst og stabil arbeidsledighet. Ola Nordmann har fortsatt penger mellom hendene og med rekordlav kronekurs bør det styrke forbruk, reiser og investeringer innenlands, sier Eide-Fredriksen.

Det er med andre ord ikke noe stort reklamefall i vente og det til tross for svært usikre tider for en hel varehandel der konkurser og fulle varelagre synes å være gjennomgangsmelodien for tiden.

- Det virker veldig «shaky» i retailsektoren?

- Ja, men som Kampanje skrev denne uken så viser jo XXL at «when the going gets tough, the tough keeps advertising», sier Eide-Fredriksen.

Han tror også konkurransen i dagligvaresektoren er med å holde markedet oppe til tross for at stadig flere av oss nordmenn ser ut til å handle på nett.

- Fem av de aller største annonsørene i Norge; NorgesGruppen, Coop, Rema 1000, Orkla og Tine med hele Landbruket er alle i dagligvaresektoren som igjen er en del av retailbransjen som er nokså lite påvirket av netthandel og butikkdød. Mat må vi ha, sier Eide-Fredriksen.

TV mister 200 millioner

På kanalsiden peker Dentsu Aegis på kino som en reklamevinner, med en forventet vekst på fem prosent. Sammen med utendørs (+4%) er det de eneste to mediekanalene som kan forvente en vekst neste år. Det mener Eide Fredriksen henger sammen med utviklingen til den største reklamebæreren TV som vil oppleve fortsatt nedgang inneværende år.

- Unge seere og TV-pengene flytter seg og gjerne da til kino og online video. Sistnevnte har stadig mer attraktivt varelager å by på, og kinoåret 2020 er vesentlig sterkere med tanke på storfilmer enn 2019, sier han.

Han tror imidlertid TV som kanal må forberede seg på ytterligere nedgang og det med rundt seks prosent. Det vil i så bety at nye 200 millioner kroner vil forsvinne ut av TV-markedet.

- Nedgangen på TV vil nok fortsette, men i noe mindre grad enn i 2019. Fotball EM, sommer OL og amerikansk valgkamp for eksempel trekker seere, og mange annonsører opplever at TV faktisk er en meget effektiv kanal fremdeles. Seingen går ned, men er fortsatt høy sett i en historisk sammenheng, sier Eide Fredriksen.

Reklameprognoser:

Her ser du de nyeste reklameprognosene til Dentsu Aegis for 2020.

Facebook, Google og Snapchat vil ta over syv annonse-milliarder i 2020 i Norge