Denne hamburgeren er nå å se rundt omkring i Oslo. Reklametoppene Kampanje har snakket med mener den kommer til å få folk til å stoppe opp. Foto: Burger King
Burger Kings mugg-burger vekker oppsikt i bransjen: - Bryter med alle regler
Men BI-professor tror de tar en stor risiko med kampanjen.
Publisert / Oppdater
Jacob Andersen
Burger Kings nyereklamekampanje vekker oppsikt, ikke bare blant forbipasserende men også innad i reklamebransjen. Et bilde av en Whopper fullstendig dekket i mugg er nå å se rundt i bybildet. Budskapet er at burgerkjeden nå fjerner alle kunstige konserveringsmidler fra burgermenyen sin, noe som gjør at hamburgerene vil mugne over tid.
Bransjeprofilene Kampanje har snakket med mener Burger King lykkes langt på vei med den vågale kampanjen.
- Jeg syntes det er en veldig bra kampanje. Den bryter jo med alle regler innen matkommunikasjon som handler om fristelse og nytelse, men samtidig evner den å få frem sitt budskap om at Burger King ikke bruker kunstige konserveringsmidler på en meget effektiv og troverdig måte, sier Christian Steen, byråleder i The Oslo Company, til Kampanje.
Merkevarer må både så og høste, det nytter ikke å bare jage korte gevinster. Bare spør sportsbransjen!
Christian Steen
- Kommer til å få mange til å stoppe opp
The Oslo Company-byrålederen er sikker på at både budskapet og måten å kommunisere på er noe Burger King kommer til å nyte godt av på sikt.
- Selv om enkelte sikkert vil få litt dårlig smak i munnen av kampanjen. For den kommer til å få mange til å stoppe opp, tenke seg om og når de får reflektert litt, så vil nok de fleste av oss nikke anerkjennende og si seg enige i at naturlige ingredienser er bra, sier Steen.
Han mener merkevarer har mye å tjene på å kommunisere ekte og ærlig i 2020.
- Det er også viktig å påpeke at dette ikke er en kampanje som kommer til å få folk til å slippe alt de har i henda og løpe til Burger King for å spise en Whooper. Men kortsiktig gevinst er heller ikke hensikten med kampanjen. Jeg synes denne kampanjen er et glimrende eksempel på at reklame og kommunikasjon ikke bare må handle om «løp og kjøp nå!». Merkevarer må både så og høste, det nytter ikke å bare jage korte gevinster. Bare spør sportsbransjen, sier Steen.
Positiv:
Christian Steen i The Oslo Company syntes reklamen er et godt eksempel på å ikke jage rask gevinst. Foto: Eivor Eriksen.
- Jeg skvatt jo litt da jeg så den
Byråleder i Trigger Bente Kvam Kristoffersen forteller at hun først så reklamen på t-banen på vei hjem fra jobb.
- Jeg skvatt jo litt da jeg så den. Og da var jeg egentlig veldig sulten, men ble raskt ikke så sulten lenger. Den fikk oppmerksomheten min. Jeg var jo interessert i å finne ut hva det var for noe. Da jeg så at det var Burger King tenkte jeg «å ja». De er jo ganske tøffe i kommunikasjonen sin, kanskje mer i andre land enn her. Litt tøffe i uttrykk og grep, så det henger jo på greip med deres måte å kommunisere på, sier Kristoffersen til Kampanje.
Hun mener hamburgerkjeden utnytter en frykt for det som er unaturlig.
- Det er ikke sikkert det naturlige alltid er bedre, men ideen om at det naturlige alltid er bedre, den ligger der. «Appeal to Nature,» er en idé om at alt naturlig er bedre og det er nok litt tanken bak her, sier Kristoffersen.
Trigger-lederen forteller at hun har tenkt på reklamen etter at hun så den.
- Jeg er veldig spent på hvordan de skal følge det opp på kommunikasjonssiden og konkret i etterkant. Det må ligge i produktene og leveransen og det er jeg litt spent på. De ønsker nok å få meg til å få lyst på en burger igjen så det kommer nok en oppfølger vil jeg tro.
Her kan du se reklamen som viser burgerens forandring i løpet av en måned:
- Er det en god strategi PR-messig?
- De får mye oppmerksomhet på det. Bare det at vi snakker om det nå har en stor verdi for dem. Så lenge de har et bra svar til eventuelle negative reaksjoner som måtte komme så tror jeg det gir en god effekt, sier Kristoffersen.
Hun forteller at folk reagerer litt ulikt på matkampanjer.
- Plutselig begynner de kanskje å tenkte om kanskje Burger King fordi de opplever reklamen som ekkel, men jeg tror det egentlig gir en mer positiv effekt enn negativ. De viser at de er tøffe. Det er noe ærlig her. De er så ærlige at du nesten får litt angst av det. Det er vel det de ønsker å få til. Også ligger det et stort merkeløfte her, som de kommer til å måtte levere på og da må man kanskje bruke noen sterke virkemidler for å få kommunisert ut budskapet, sånn som de har gjort her, sier byrålederen.
- Gir en god effekt:
Bente Kvam Kristoffersen i Trigger tror reklamen gir en god effekt. Foto: Trigger.
- Man må tenke litt
Professor i markedsføring ved BI, Lars Erling Olsen, syntes Whopper-reklamen er kreativ, men han tror likevel hamburgerkjeden tar en risisko.
- Jeg synes reklamen er kreativ og annerledes og er på den måten interessant og spennende, sier Olsen til Kampanje.
Samtidig kommer BI-professoren med et «men».
- Skal dette fungere må man se bildet, tenke litt og forstå poenget. Og gjerne komme på ironien i alle sakene med eldgamle McDonald’s burgere som ser like fine ut. Hva skjer om man ikke prosesserer så nøye? Bare ser den ekle burgeren og Burger King-logoen? Da er jeg ikke så sikker på at det Burger King gjør er lurt, sier Olsen.
- Det er en kul idé, men jeg tror de tar en ganske stor risiko med mange kunder, legger han til.
BI-professor Lars Erling Olsen syntes reklamen er kreativ og annerledes, men han tror også Burger King tar en risisko med mange kunder. Foto: Eivor Eriksen.