Ny Telenor-sjef taper på nettannonser - skriver ned «Finn-selskap» med 400 millioner

Carousell er en digital markedsplass for rubrikkannonser som Telenor eier sammen med flere investeringsfond og rubrikkgiganten Naspers.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Torsdag morgen la det norske telekomselskapet Telenor frem sine regnskapstall for fjerde kvartal og helåret 2024. Regnskapstallene viste at Telenor til tross for en svak omsetningsnedgang kunne legge frem et overskudd før skatt på 24,8 milliarder kroner.

Rett før jul i fjor fikk Telenor også en helt ny konsernsjef. I fjerde kvartal tok Benedicte Schilbred Fasmer over som konsernsjef for Telenor etter Sigve Brekke.

- Det har vært en fryd å komme inn i Telenor og bli kjent med folkene, kundene og virksomheten. For min del er det viktig å få en god forståelse av Telenor og bruke vår samlede kunnskap til å stake ut riktig kurs for fremtiden. Jeg er stolt over resultatene laget har fått til i 2024, sier Fasmer.

Kikker en litt nærmere på tallene kommer det samtidig frem at selskapet gjør en større nedskrivning av et felleseid selskap som heter Carousell på over 400 millioner kroner.

Carousell er en digital markedsplass for rubrikkannonser som Telenor eier sammen med flere investeringsfond og rubrikkgiganten Naspers. Selskapet hadde sin oppstart i Singapore i august 012 og ble i 2019 slått sammen med Telenors digitale rubrikkvirksomhet 701Search. Selskapet ligger i forretningsenheten Telenor Amo som ledes av tidligere Schibsted-topp Dan Ouchterlony.

- Dette er et regnskapsteknisk grep og endrer ikke vår posisjon eller syn på selskapet. Hvert år gjør Telenor nedskrivningsvurderinger av våre eiendeler. I tråd med vår konservative tilnærming til verdivurdering, har vi derfor foretatt en nedskrivning av vår eierandel i Carousell, sier han.

Telenor Amp er investeringsarmen til Telenor-konsernet, etablert i 2020. Selskapet forvalter i dag 19 investeringer med en samlet verdi på omkring ti milliarder kroner. Porteføljen inkluderer både oppstartsselskaper som Sensorita, Shapemaker og Plaato, samt etablerte selskaper som Telenor Connexion, Telenor Linx, Telenor Maritime, Allente og Carousell.

Les også: Ny Telenor-sjef etter 16 medieintervjuer: - Har vært spørsmål om alt fra ledelse til favorittdyr

- Et krevende år

Telenor-toppen Dan Ouchterlony sier Carousell opererer i syv markeder spredd over hele Sørøst-Asia og således «er påvirket av markedenes modenhet og volatilitet.»

- 2024 har vist seg å være et krevende år i enkelte av de asiatiske markedene Carousell opererer i, eksempelvis grunnet endrede rammebetingelser og makroøkonomisk ustabilitet, sier han.

Ser en på Carousell som selskap er det fort å tenke på Schibsteds rubrikktjenester Finn.no og svenske Blocket. Men der Schibsted Marketplaces har lagt på seg med 50 prosent i aksjeverdi det siste året på børsen her hjemme, velger Telenor å skrive ned verdiene på Carousell.

- Hvorfor er markedet her hjemme mer positive til Finn enn det Telenor er med Carosuell?

- Vi kommenterer generelt ikke på andre selskaper eller markedet. Når det er sagt, er Carousell en scale-up med en spennende posisjon og solid støtte fra trygge investorer. Vi har derfor stor tro på selskapet innehar potensial til å utvikle seg og etablere seg som en sterk aktør på sikt, sier Ouchterlony.

Les også: Ny Schibsted-topp skal øke lønnsomheten og gi mer penger til eierne

Har tapt over 300 millioner kroner

Telenor Amp har i dag 20 investeringer i porteføljen til en samlet verdi for Telenor på omtrent 11 milliarder kroner, og denne porteføljen består av både heleide og deleide selskaper som nettopp Carousell. Selskapet har de siste årene slitt med å levere overskuddet og Telenors andel av tapene i Carousell var ifølge den ferske kvartalsrapporten på hele 164 millioner kroner for 2024. Telenor måtte også ta et tap på 140 millioner kroner i 2023. Bare de siste to årene har selskapet dermed tap over 300 millioner kroner. 

- Når er planen å gå i pluss?

Carousell jobber med fremtidig vekstmuligheter og har en klar ambisjon om lønnsomhet. I ryggen har selskapet trygge og solide eiere, som eksempelvis Sequoia og Naver i tillegg til Telenor. Når selskapet eventuelt vil gå i pluss, ønsker vi ikke å spekulere i, sier Ouchterlony.

Ifølge regnskapet til Telenor har det norske selskapet en bokført verdi på investeringen i Carousell på 1,83 milliarder ved utgangen av 2024.

- Hvorfor vil Telenor eie denne markedsplassen i Asia og kan det være aktuelt å selge ut på sikt?

- I Telenor Amp er vi opptatt av en aktiv porteføljestyring for å sikre best mulig avkastning for Telenors aksjonærer. Hva som vil være riktig tidspunkt for transaksjoner for det enkelte selskap i porteføljen vil avhenge både av Telenors strategi, selskapenes leveranser og markedets utvikling. Per nå er vårt hovedfokus å skape størst mulig verdi i Carousell, noe som vil på sikt komme våre egne aksjonærer til gode, sier Telenor AMP-sjefen.

Investeringssjef:

Etter 16 år i Schibsted kom Dan Ouchterlony til Telenor i 2022 for å ta over selskapets investeringsarm Telenor Amp.

Ny Telenor-sjef taper på nettannonser - skriver ned «Finn-selskap» med 400 millioner