NRK stempler Trump-påstander som «usannheter» - TV 2 går ikke like langt

Landets to største nyhetsredaksjoner valgte ulike måter å omtale Donald Trumps utspill mot Volodymyr Zelenskyj på direkten onsdag kveld.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Donald Trumps frontalangrep på Volodymyr Zelenskyj har skapt store reaksjoner både i USA og Europa. Den amerikanske presidenten har blant annet kalt den lovlig valgte presidenten i Ukraina for en diktator og påstått at det var Ukraina, ikke Russland, som startet krigen.

Flere medier har faktasjekket påstandene og konkludert med at de er usanne, men det er likevel noen forskjeller i hvordan Trumps utspill blir omtalt i norske medier.

NRK var klinkende klare i Dagsrevyen onsdag. Der slo nyhetsankrene fast at Trump hadde kommet med usannheter om Zelenskyj og at Trump feilaktig hadde hevdet at Ukraina startet krigen. «Usannheter om Zelenskyj» var også tittelen på det første innslaget i nyhetssendingen.

Det var ikke tilfeldig, forteller utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

- Det er viktig at alt Trump sier gis nødvendig kontekst og bakgrunn for å skape forståelse. Uttalelsene må ikke få stå alene og det er viktig å ramme inn uttalelsene i et større bilde, sier han til Kampanje.

- Det er forskjell på en usannhet, en løgn og en uriktighet, men det viktigste er å fastslå hva som i dette tilfellet er historisk riktig. Andre situasjoner er mer gråsoner.

- Var dette en krevende avgjørelse?

- Dette synes jeg ikke var spesielt krevende. Påstandene er såpass drøye og åpenbart ikke sanne.

Les mer: Slår alarm om Trumps tech-allianse: - Bildene er veldig skumle

- Informerer når Trump lyver

Da TV 2s nyhetsanker Kjetil H. Dale omtalte Trumps uttalelser i sin nyhetssending 18.30 onsdag, gikk de ikke like langt som NRK i å stemple uttalelsene som usanne. I TV 2s sending ble uttalelsene omtalt som en «kraftsalve», «ordkrig» og «hard kritikk». «Trump: Zelenskyj er en diktator» var tittelen på nyhetsinnslaget.

Senere i sendingen ble uttalelsene satt i en historisk kontektst av NUPI-forsker Marianne Riddervold som uttaler at det ikke er noe tvil om at Russland begikk et folkerettsbrudd da de gikk til en fullskala invasjon av Ukraina i 2022.

Forskjellene mellom NRK og TV 2 i denne saken er nok tilfeldig, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.

- Vår linje er at TV 2 informerer om det når Trump og andre lyver. Når det gjelder meningsytringer, eller om fakta er omstridt, henter vi meninger fra andre på ordinært journalistisk vis, skriver hun i en tekstmelding til Kampanje.

For NRKs del var det ikke et alternativ å omtale påstandene i mer nøytralt ordelag og overlate til intervjuobjekter å verifisere sannhetsgehalten i dem.

- Det er selvfølgelig viktig å ta forbehold, men det er viktig å forklare at Zelenskyj er demokratisk valgt og årsaken til at man ikke har kunnet avholde valg i Ukraina. Samtidig er det viktig å understreke at dette er en del av den russiske propagandaen. Det må vi få frem i journalistikken, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Les også: - Amerikanske medier har forberedt seg på Trump 2.0. Har norske?

- I dag er bildet et annet

NRKs utenrikssjef har tidligere sagt at NRK og andre norske medier må bli flinkere til å se det store bildet gjennom all støyen som Trump skaper.

- Hvordan går det?

- Vi var veldig klar over at Trump i 2025-versjonen var noe annet enn i 2017, da vi til en viss grad overdekket utspillene hans. I dag er bildet et annet og det er mye kortere vei fra Trumps offentlige tanker til politisk handling. Utspillene hans kan fremstå tilfeldig og sleivete, men de følges veldig ofte opp med reelle politiske steg. 

Den politiske situasjonen i USA gjør også jobben til de redaktørstyrte mediene viktigere, mener Falkenberg Mikkelsen.

- Redaktørstyrte medier og et ordentlig faktabasert ordskifte i møte med trykket vi ser fra sosiale medier og den nåværende amerikanske opinionen og meningsdannelsen, fremstår helt kritisk akkurat nå.

- Er det en informasjonskrig på gang?

- Det er ikke noe nytt at politiske makthavere forsøker å få redaktørstyrte medier til å formidle deres budskap, men med trykket fra sosiale medier og svekkelsen av redaktørstyrte medier i USA, er det nok mindre filter enn det var tidligere. Det er direkte press på redaktørstyrte medier i Europa og på demokratier, sier Falkenberg Mikkelsen og viser til hvordan Elon Musk bruker X for å påvirke opinionen i Storbritannia og Tyskland.

- Det at Europa ikke har sin egen digitale infrastruktur, men lener oss på USA, gjør oss sårbare i den offentlige diskusjonen. Den styres av algoritmer vi ikke har kontroll på.

Les også: NRK varsler ny kurs i Trump-dekningen: - Må se gjennom all støyen

NRK stempler Trump-påstander som «usannheter» - TV 2 går ikke like langt