Aftenposten kutter halvparten av papirstillingene: - En dag preget av alvor

Printdesken i Aftenposten rammes hardt i Schibsted-kuttene.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Aftenposten er ved siden av VG den norske Schibsted-avisen som må ta de største kuttene i forbindelse med mediekonsernets omfattende nedbemanningsprosjekt.

26 årsverk forsinner fra Aftenposten, og det utgjør 12 prosent av dagens 216 stillinger.

- Det er en dag preget av alvor. Sånne dager har du av og til i et mediehus’ historie. Det er åtte år siden sist vi hadde en slik dag i Aftenposten. Det blir tatt imot med dypt alvor, og jeg opplever at folk har empati med kollegaer som er utsatt, sier sjefredaktør Trine Eilertsen til Kampanje.

Les mer om kuttene: VG kutter 33 årsverk, Aftenposten kutter 26 og BT kutter 13

- Blir stående i en uklarhet

Aftenposten tilbyr sluttpakker til alle ansatte, og AFP med gavepensjon til alle som er født i 1965 eller tidligere. Størrelsen på sluttpakken avgjøres av ansiennitet og alder. 

Søknadsfristen er 9. mars. På allmøtet i Aftenposten fikk ledelsen flere kritiske spørsmål om den korte fristen.

- Vi har hørt at ansatte er kritiske til den korte søknadsfristen. Hva har du svart dem?

- Vi har vært gjennom lignende prosesser før og vi har hatt lengre frister før. Det gjør at flere får muligheten til å tenke seg om, men organisasjonen blir stående i en uklarhet og utydelighet om veien videre. Man kan alltid diskutere om vi burde hatt en uke eller to til, men vi har bare tiden av veien for å sette fart på det vi skal gjøre, sier Eilertsen.

- Har du tro på at det er mulig å få til dette med frivillige løsninger?

- Jeg tror på det helt til jeg ser at det ikke går. Det er absolutt best for oss at vi klarer det med frivillige løsninger. Kommer vi ikke i mål, må vi se på andre måter. Det er et drøftingsspørsmål som vi må ta når kommer så langt ned i løypen.

Les også: Schibsted kutter 40 årsverk i Sverige

Reduserer printdesken med åtte-ni roller

I dag fikk de ansatte i Aftenposten også beskjed om at det blir færre roller i printdesken i avisen.

- Vi går ganske kraftig ned på printdesken. Der er roller som forsvinner, og ikke nødvendigvis mennesker, understreker Trine Eilertsen og legger til at de har en åpen sluttpakkeprosess.

Det er snakk om en reduksjon på åtte-ni roller av totalt 18 roller.

- Hva er grunnen til det? Tjener ikke Aftenposten penger på papir?

- Hvis du legger innholdskostnadene inn i papir, så er det ikke spesielt lønnsomt. Men det er papir som gjør at vi går i pluss nå, men vi tror det er noe å hente på å endre turnus, jobbe mindre kveld og held og bruke sideproduksjonsteknologi mer. Hadde vi ikke gjort det, så måtte vi ha tatt større kutt i innholdsavdelingene, og det vil vi ikke.

Les også: Fire må gå i E24 – legger ned USA-kontor

- Blir grå i hjertet

Klubbleder Kristjan Molstad legger ikke skjul på at dette er en tung dag for de ansatte i Aftenposten.

- Man blir jo litt grå i hjertet på en dag som dette. De fleste har skjønt at dette kom til å bli en tøff dag, men man kjenner jo likevel mørket bre seg i redaksjonen. Jeg tror ikke tallet i seg selv var så sjokkerende, men det ble plutselig veldig virkelig, sier han.

Han forteller at antall ansatte i Aftenposten er halvert siden han begynte i 2000.

- Man blir fort lei av å spise avskjedskake, sier han.

Nå vil klubben jobbe for at de skal komme i mål med frivillige løsninger.

- Men selv om vi klarer det, så betyr ikke det at dette har «gått bra». Når du desimerer staben, får det store konsekvenser for redaksjonen. Og vi må ikke glemme at også andre deler av Schibsted Media går gjennom det samme som oss i dag - og at også deres kutt vil få betydning for oss, sier han.

- Vi må rett og slett sørge for å ta godt vare både på de som slutter og på de som blir igjen - for det er jo de fleste.  

Aftenposten kutter halvparten av papirstillingene: - En dag preget av alvor