Ber hodejegerne trå varsomt: - Å la en KI bestemme skjebnen til folk vil være etisk problematisk

Sverre Haugen er teknologioptimist, men advarer mot potensielle fallgruver i rekrutteringsbransjen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I en ny utgave av «Kampanjerapporten» tar Kampanje denne uken et dypdykk ned i det som skjer på området kunstig intelligens. Mandag omtalte vi en undersøkelse som tar for seg nordiske selskapers investeringsvilje i kunstig intelligens. Tirsdag omtalte vi hvordan satsingen på en norsk språkmodell splitter norske mediehus, mens det torsdag var markedsførernes tur.

Nå har også rekrutteringsbransjen KI-ekspert uttalt seg på området. Partner og innovasjonsdirektør i rekrutteringsbyrået MeyerHaugen, Sverre Haugen, spår store omveltninger i bransjen som følge av KIs inntog, og ber folk følge med.

- Det viktigste er å holde seg oppdatert slik at man ikke blir akterutseilt. Jeg vil anbefale sterkt å få seg betalt lisens hos en av de store KI-motorene slik at man har den beste versjonen. Eksperimenter, test og lær hva disse kan gjøre, og hvor det er mest besparende, sier Haugen.

Kampanje møter Haugen etter Kampanje event «Employer Branding»-dag som fant sted på Vika Kino onsdag. Her delte Haugen sine tanker om bransjens KI-fremtid.

- Ingen vet akkurat hvordan KI vil endre bransjen, men det vi vet er at det kommer til å forandre mye. Helt grovt tror jeg det handler om to ting. Det ene er at det kommer til å effektivisere og forbedre det vi allerede gjør. Vi kommer til å bedre og raskere til å for eksempel skrive tekster ved hjelpe av KI. Det kan være seg alt fra tilbakemelding på kandidater til stillingsannonser, sier Haugen.

- Det andre er at det kommer til å muliggjøre ting vi ikke kunne fra før. Rekrutteringsbransjen handler jo om å være et bindeledd mellom kandidat som er ute etter jobb, og én arbeidsgiver, og koble disse sammen. Det er lett å se for seg KI gjøre denne jobben istedenfor rekrutteringsselskapene, legger han til.

-Når du sier det – i det store bildet, er det en fare for rekrutteringsbransjen?

-Det blir litt som å stille spørsmål om en jordbruker var redd for den industrielle revolusjonen. Jordbruket ble bare bedre og mer effektivt av det. Jeg tror det blir helt feil å tenke at noe er i fare, for det er en naturlig del av utviklingen, og man må bare henge med.

Tror på endringer:

Sverre Haugen forteller at han er teknologioptimist. Han tror KI vil endre store deler av rekrutteringsbransjen.

- Naturlig at kandidater vil bruke KI

Haugen spår at kompetansekravene blant HR-avdelingene og rekrutteringsbyråene vil endre seg, og at de allerede nå muligens har det.

- Jeg tipper at hvis du hadde spurt, hadde de fleste steder som jobber med rekruttering verdsatt en kandidat som hadde vært god på prompting. God KI-forståelse og KI-bruk tror jeg ville vært et stort pluss for veldig mange, sier Haugen.

- For kandidatene. Hva vil endre seg for dem?

- Det vil bli helt naturlig at kandidater kommer til å bruke KI, både når det kommer til søknadsskriving og bedre CV-er, det er det første, sier Haugen og fortsetter:

- Et annen punkt er at det vil komme teknologi som gjør det lettere for kandidatene å finne relevante jobber. Det er en svakhet bransjen har i dag.

Han forteller at det allerede finnes KI-løsninger som kan registrere ferdigheter blant kandidatene som ikke kandidatene selv har skrevet ned i sin CV.

- Hvis en skriver at man i sitt arbeid har jobbet tett mot markedsføringsavdelingen i en bedrift, og salgsavdelingen, men ikke skrevet at man er god på kommunikasjon, så blir ikke det fanget opp av gamle matchingløsninger. Antakeligvis er kandidaten god på kommunikasjon, og det vil ny teknologi registrere, og slik kan den matche deg med roller som krever kommunikasjon, sier Haugen.

- Viktig å være bevisst

Haugen advarer imidlertid mot å stole 100 prosent på maskinene, og anbefaler å regulere bruken noe.

-KI er umodent på mange områder. Du kan bruke det på etisk uproblematiske områder og tidsbesparende arbeid. Man kan tjene masse på effektivitet uten å møte på de store fallgruvene, blant annet ved at den skriver et tekstutkast for deg. Det er uproblematisk så lenge du selv går over og kjenner arbeidet KI-en har gjort etterpå, sier Haugen og fortsetter:

-Men det finnes KI-løsninger som selekterer og som foreslår kandidaters rangeringer. Da begynner det å bli en del etiske fallgruver, for da vet du ikke om maskinen har rett. Det viktigste er å være bevisst på hva man bruker den til. Å la en KI bestemme skjebnen til folk vil være etisk problematisk.

- Hvis du selv skulle ansatt noen i MeyerHaugen i dag, hva ville du sett etter?

-Det viktigste for oss hadde vært rekrutteringsfaglig forståelse og kunnskap. Det hadde vært helt essensielt, men det er klart at hvis vedkommende også hadde hatt god kunnskap om tech og det området der, så hadde det bare vært et stort pluss, sier Haugen.

Ber hodejegerne trå varsomt: - Å la en KI bestemme skjebnen til folk vil være etisk problematisk