Her er Google-spesialistens beste KI-råd: - Vil ha størst innflytelse på markedsføring og salg

Nikolaj Mogensen har et klart råd til markedsførere som ikke vil bli forbigått.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I en ny utgave av «Kampanjerapporten» tar Kampanje denne uken et dypdykk ned i det som skjer på området kunstig intelligens. Mandag omtalte vi en undersøkelse som tar for seg nordiske selskapers investeringsvilje i kunstig intelligens. Tirsdag omtalte vi hvordan satsingen på en norsk språkmodell splitter norske mediehus.

Nå er turen kommet til norske markedsførere, og her er rådet fra Nikolaj Mogensen, sjef for søkemotoroptimalisering i s360, klart.

- Det tar tid for mange å ta i bruk, så hvis man ikke allerede er i gang nå, er tiden definitivt moden. Utfordringen er å finne ut hvor i organisasjonen det gir mening. Her er søkemotoroptimalisering (SEO) klart ett av de mest åpenbare områdene.

Mogensen var nylig gjesteforeleser på arrangement «Content Marketing-dagen» som blir avholdt i regi av Kampanje. Her gikk han i detalj på hvordan bransjen kan innføre og lære seg generativ kunstig intelligens.

- Hva tror du generativ KI vil gjøre med landskapet i bransjen?

- Det kommer an på hvordan selskapene reinvesterer det de sparer på å benytte seg av generativ KI. Jeg anbefaler å investere i mer kvalitet. Noen vil nok velge å spare kostnader, særlig for «enkle» oppgaver som innholdsproduksjon, sier Mogensen.

Han mener imidlertid at de har sett i s360 at selskaper som benytter seg av KI er mer interessert i å øke effektivitet, produktivitet og kvalitet, fremfor å spare kostnader gjennom verktøyet.

Les mer: Milliarder i spill i norsk KI-kappløp - her vil toppsjefene investere mest

På Oslo-besøk:

Danske Nikolaj Mogensen er sjef for søkemotoroptimalisering (SEO) i s360. Han var på besøk på Grand Hotel i Oslo under Kampanjes arrangement Content Marketing-dagen. Foto: Eivor Eriksen

Økt produksjon fremfor kostnadskutt

Mogensen tror eksempelvis PDP-innhold, altså produktbeskrivelser, innenfor elektronisk handel vil være det første området som vil få en KI-revolusjon.

- La oss si at det jobber fem personer i et selskap i dag som lager innhold. Disse kan bli redusert til færre, kanskje bare to personer, og likevel stå for høy kvalitet. I noen tilfeller vil man spare kostnader på dette, men vi ser at selskaper på generell basis ikke nødvendigvis er så opptatt av å spare, men heller øke produksjonen, sier Mogensen og fortsetter:

- Vi har hatt svært gode erfaringer med å utvikle et automatisk oppsett for nettbutikker til deres produkttekster, hvor vi automatisk tilpasser dem til virksomhetens bransje og tone of voice, samt går manuelt gjennom de viktigste.

- Men hvordan er kvaliteten på det KI-generatorene skaper?

- Man skal ikke se på det som noe KI lager. Det er fremdeles innholdsskaperne som lager innhold. De bruker bare et verktøy, sier Mogensen og fortsetter:

- Kvaliteten handler utelukkende om hvordan man klarere å bruke KI-verktøyet. Se heller på den som en assistent som ikke vet noe som helst om hva den skal gjøre. Jo mer detaljer og rammer du gir den, dess bedre blir resultatet.

Han understreker videre at det fortsatt kreves et menneskelig øye for å kvalitetssikre produktene som KI-verktøyene skaper.

- Menneskene må fortsatt kvalitetssikre arbeidet til KI-verktøyene.

- Hvis man ikke har vurdert det må man ha bodd under en stein

I en fersk undersøkelse fra North Alliance (NoA) oppgir syv av ti nordiske selskaper at de er i gang med å utforske hvordan kunstig intelligens kan skape verdi for virksomheten.

Les også: Har spurt nærmere 300 selskaper om tech-investeringer: - Signaliserer lysere tider

Det tallet overrasker ikke Mogensen, som tror flere benytter seg av KI enn de er klar over.

- Hvis man ikke har vurdert det eller tenkt over det, må man ha bodd under en stein. Det kreves innsats for ikke å ha vurdert det, fordi alle snakker om det hele tiden. Så det tallet overrasker meg ikke – jeg synes kanskje det burde vært litt høyere, sier Mogensen.

- Men det kommer også an på hvordan de har definert KI. Hvis virksomhetene allerede bruker Google Ads eller Meta, så har de brukt KI. Det store skiftet vi står ovenfor nå er at man går over til generativ KI, legger han til.

- Hva tror du vil skje med arbeidsplassene? Vil like mange jobbe med reklame og markedsføring i dag som om 20 år, eller vil vi miste mange roller til KI?

- Jeg vet ikke. Det jeg vet er at markedsføring og salg vil være to områder som generativ KI vil ha størst innflytelse på. Personlig tror jeg bransjen vil tilpasse seg og at de vil skapes nye roller. Kanskje vil det bli noen færre arbeidsplasser, men jeg har vanskelig for å se at eksempelvis 50 prosent blir kutta. Det tror jeg bare ikke, sier Mogensen.

Sparer tid:

Mogensen dro frem denne sliden under Kampanjes arrangement. Her viser han tidsbesparelsene ved å benytte seg av generativ KI i arbeidshverdagen.

Ekspertens beste råd

Mogensen sammenligner KI-inntoget med internett-revolusjonen og mener det er umulig å forutsi hvilke innvirkning generativ KI vil ha på bransjen og samfunnet ellers. Han peker likevel på tre områder han tror KI vil bli stor på for markedsførere.

- Det ene er som nevnt innholdsproduksjon. For våre kunder ser vi nå en 50-100 prosent effektivitetsforbedring i produksjon av tekstinnhold. Det skal utnyttes til enten høyere produksjon eller bedre kvalitet. Dette er virkelig en avgjørende fordel som virksomheter bør etterstrebe å maksimere, sier Mogensen.

- Videre tror jeg effektiviteten hos de ansatte vil øke når de lærer seg å bruke KI, på toppen av det de allerede kan. Da kan de implementere data de allerede besitter inn i KI-systemene sine. Når de ved senere anledninger trenger denne dataen slipper de å lete, da kan de bare spørre systemene sine, legger han til.

Det siste punktet han tror vil bli handler om de rent administrative tingene.

- Arkivering, kategorisering og andre langtekkelige oppgaver vil bli enklere og raskere. I korte trekk så vil det øke effektiviteten, og det er det generativ KI handler om, sier Mogensen før han legger til:

- Mitt beste råd til alle vil være å ta alle de små skrittene vi overhodet kan, og så følge med. Hvis vi gjør det, kan vi overhale konkurrentene som ikke får det implementert.  

Her er Google-spesialistens beste KI-råd: - Vil ha størst innflytelse på markedsføring og salg