Kuttet 20 prosent av arbeidsuka og lønna for å redde byrået: - Har gått veldig bra

Nå går de ansatte i Brunch opp til 90 prosent lønn, samtidig som de beholder fredag som fridag.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I september omtalte Kampanje reklamebyrået Brunch som på tidspunktet strevde økonomisk og med lite å gjøre i byrået. Men istedenfor å permittere slik flere andre byråer gjorde, så gikk byrået for en mer solidarisk løsning – de gikk over til firedagersuke, med 20 prosent lønnskutt.

Les også: Reklamebyrå sparer penger med firedagersuke: - Gir positiv energi i en periode av motgang

- Det er mye gøyere og bedre å finne en solidarisk løsning. Å kutte lønn på tvers av hele fjøla er ikke revolusjonerende, det var det flere som gjorde det gjennom pandemien, men denne løsningen gir også tid og motivasjon til laget, sa byråleder Markus Ivan Johansson, den gangen.

Hvis byrået klarte å snu skuta økonomisk, uten at det gikk på bekostning av kundene, hvilte det en gevinst i horisonten for staben. De skulle fortsette med firedagers arbeidsuke, men med full lønn.

Nå, om lag seks måneder etter innføringen av firedagersuke, forteller Johansson at de snart vurderer å cashe inn gevinsten.

- Ting går veldig bra. Vi har fått mer å gjøre etter nyttår, og tilpasset oss deretter. Det er nå vi virkelig får testet opplegget skikkelig, og det tror jeg alle kjenner på. Folk sitter opptatt hvert eneste minutt de er på jobb og man må være effektiv, sier byrålederen.

- Hvordan er arbeidspresset?

- Det er ekte, men vi har ikke glippet på noen frister. Nå skal vi gjøre like mye på fire dager, som vi tidligere gjorde på fem. Det er mye som skal gjøres, men det går ikke utover stemningen. Det er litt tøffere, men vi får igjen for det ved at vi kan slappe av på fredag.

- Har dere spart inn mye penger?

- Ja, det har vi. Fra og med februar er vi oppe i 90 prosent av full lønn. Nå er neste stopp 100. Så får vi se hvor lang tid det tar. Vi må vise stabile nok tall over en periode for å gjøre det med roen i behold.

Byråleder:

Markus Ivan Johansson er byråleder i Brunch. I september innførte han 20 prosent lønnskutt, men nå kan han glede de ansatte med en liten lønnsvekst. Foto: Øyvind Hofsrud

- Stemningen i august var ganske ræva

- Hvordan ser tallene for 2023 ut med dette sparetiltaket?

- Tallene er ikke helt klare enda, men vi ender nok rundt nulltallet. Vi var ganske lagt unna pluss da vi kom tilbake fra sommerferien i fjor, og det var da vi tok grep. Vi får se om vi havner på plussiden, men at vi ender der vi gjør ligger det et godt stykke arbeid bak, sier han.

Han forteller at de den siste tiden har fått mer å gjøre, både av sine allerede eksisterende kunder, og av kunder utenfra som har forespørsler om småoppdrag.

- Hvordan er stemningen nå i forhold til da dere innførte dette?

- Stemningen var ganske ræva i august. Nå tror jeg alle merker at vi har mye å gjøre og begynner å lukte på å få lønna si. Det er klart at det drar opp humøret litt.

- Har det vært trangt med den private økonomien ettersom dere har gått ned i lønn?

- Jeg tror ingen synes det har vært gøy å gå ned, men det var likevel en bedre løsning enn å se to-tre kolleger gå ut døra. Det viktigste har vært å snu skuta og samle laget, og ikke minst beholde lagånden og moralen i det hele.

Han forteller at Brunch i perioden har mistet én ansatt, som senere har blitt erstattet. Johansson understreker imidlertid at personen som sluttet, ikke ga seg på grunn av lønnskuttet. Brunch teller nå åtte ansatte.

- Har de ansatte hatt muligheten til å jobbe med noe annet på fredagene?

- Det sa vi egentlig ingenting om. Siden de hadde gått ned i lønn, så hadde jeg nok ikke reagert om noen tok noe fotofrilans for eksempel, sier Johansson.

Stemningen var ganske ræva i august. Nå tror jeg alle merker at vi har mye å gjøre og begynner å lukte på å få lønna si. Det er klart at det drar opp humøret litt. Markus Ivan Johansson, byråleder i Brunch

- Timingen gjorde at det var interessant for mange

Johansson forteller at ideen bak firedagersuke falt ned i hodet på han mer eller mindre tilfeldig. Han mente at permitteringer ikke kunne være eneste løsning, og kom på et eksperiment fra Storbritannia hvor ni av ti bedrifter i eksperimentet beholdt firedagersuke etter å ha deltatt.

Etter innføringen har Brunch og Johansson fått økt oppmerksomheten med både en ytring og en gjesteopptreden i «Helgemorgen» på NRK.

- Hadde du trodd at det skulle bli så mye prat om det?

- Nei, men det har vært fint å få litt omtalte. Det har gjort oss synlig i en periode. Men jeg trodde ikke det nei. Timingen gjorde nok at det var interessant for mange, sier han.

- Har flere bransjekolleger ringt for å høre hvordan det fungerer?

- Ja, flere vi kjenner er nysgjerrige på hvordan det har og vurdert å gå samme vei. Det er fint å se at folk ser etter alternativer til permitteringer når man har det tøft. Folk skriver og heier på oss, så vi har fått gode tilbakemeldinger på hvordan vi har løst dette.

- Har dere blitt ringt opp av folk som vil jobbe hos dere?

- Det er vel mer kunder som spøkefullt har spurt om vi har noen stillinger ledige, sier Johansson, som har ansatt én under lønnskuttet.

- Et mye sunnere utgangspunkt

Linn Syversen begynte som prosjektleder i Brunsj 15. januar etter over seks år i Æra Strategic Innovation. Hun forteller at lønnskuttet og firedagersuke var langt fremme i pannebrasken da hun vurderte skiftet.

- For min del trumfet verdiene som Brunch har alt. Det kollektive kuttet, men også dyrkingen av firedagersuke som verdivalg, sier hun.

Hun mener både fysisk og psykisk helse kan være tjent med en ekstra fridag i uka.

- Jeg har en helt annen giv overfor uka når mandagen først kommer. For min egen del er dette et mye sunnere utgangspunkt. Jeg føler jeg har en mer stabil innsats på jobb. Jeg er ikke i tvil om at hvis man strukturerer dagene godt så får man gjort like mye på fire dager som på fem, sier hun og fortsetter:

- Jeg får mer overskudd og føler meg bedre rustet for mitt eget liv. Som mennesker og samfunn kan vi ikke etterstrebe å vokse på profitt hele tiden. Vi kan ikke vokse mer i høyden, vi må vokse mer innover. 

På jobb:

På fredager har gjengen fri, men ellers er det nok å gjøre de fire dagene Brunch-gjengen er på jobb. Her ved Bård Rostrup Gabrielsen, Linn Syversen og Sissel Pettersen. Foto: Øyvind Hofsrud.

Har hatt åpen dialog

Syversen tror også at en bærekraftig samfunnsutvikling vil være tjent med at folk har tid til å reflektere over egne verdier og liv, ved å benytte overskuddet de får gjennom en ekstra fridag. Dette kan realiseres gjennom frivillig arbeid, opplevelser i naturen og engasjement i samfunnet.   

- Men blir det ikke mer arbeidsmengde og arbeidspress på fire dager enn fem?

- Jeg synes egentlig ikke det. Vi jobber smartere og mer effektivt. Vi kan være smidige og mer tilbøyelig, sier hun.

Syversen understreker at fredagen også kan fungere som en bufferdag dersom man skulle ha det travelt.

- Det er ingenting som hindrer meg i å jobbe noen timer på fredag dersom det brenner, men man strekker seg langt for å ta hele dagen fri, sier hun.

- Nå er dere snart på 100 prosent lønn igjen. Ser du frem til det?

- Absolutt. Det er det ingen tvil om, særlig i disse tider kan det blir stramt. Jeg har satt stor pris på åpen dialog internt, og et tydelig mål hele veien. På den måten har vi visst hvor vi er og hvor vi skal, og fint å se at målet nå er innen rekkevidde, sier Syversen.

Kuttet 20 prosent av arbeidsuka og lønna for å redde byrået: - Har gått veldig bra