Reklamebyrå sparer penger med firedagersuke: - Gir positiv energi i en periode av motgang

Byråleder Markus Ivan Johansson og resten av Brunch Oslo-gjengen gikk for en solidarisk løsning da de skulle kutte lønnskostnader.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Som Kampanje tidligere har skrevet, begynner 2023 å ligne et «annus horribilis» for norsk reklamebransje. Konkursene har kommet på rekke og rad, sist i form av SMFB Dinamo, som gikk til skifteretten bare ett år etter at byråene hadde funnet sammen i en ny allianse.

Det lille byrået Brunch Oslo merker også at det er blitt et strammere marked.

- Vi har som mange andre byråer hatt det litt tøft i år. Vi vurderte å permittere, men kom frem til at vi ville gjøre noe annet for å kutte kostnader, sier Markus Ivan Johansson, byråleder i Brunch.

Johansson forteller at de falt på en løsning som gir energi, fremfor å stjele energi, samtidig som alle de åtte ansatte i byrået fikk beholde jobbene sine. Nå opererer byrået med firedagers arbeidsuke, hvilket betyr 20 prosent lønnskutt hos de ansatte for den dagen de ikke er på jobb.

- Det er mye gøyere og bedre å finne en solidarisk løsning. Å kutte lønn på tvers av hele fjøla er ikke revolusjonerende, det var det flere som gjorde det gjennom pandemien, men denne løsningen gir også tid og motivasjon til laget.

Brunch Oslo har blant annet med Mills og Fremtind på kundelisten.

- Jeg tror vi kan få til like mye på de fire dagene på jobb hvis vi står på. Og så får folk mulighet til å hente seg inn. Men vi må stå på i høst og snu en skute, fortsetter han.

Fire dager:

De ansatte i Brunch kutter lønnen med 20 prosent og tar fredagen av. Foto: Henriette Fürst

- Kan bli endringer i modellen

Byrålederen forteller at de ikke har mistet noen kunder den siste tiden og vil fortsette å jobbe med de faste kundene de har på kundelisten.

- Vi holder koken med de faste kundene, men noen er mer forsiktige, og det merker vi. Vi får også inn færre drop in-kunder, forklarer han.

- Hvordan har løsningen blitt tatt imot hos de ansatte?

- Det har blitt tatt veldig godt imot. Nå er det jo veldig spennende i lunsjen på mandager å høre hva folk har gjort på den ekstra fridagen. Det gir en positiv energi midt oppi en periode preget av litt motgang, sier Johansson.

Han forteller at alle de ansatte har arbeidsdager mandag til torsdag, og at kontoret står tomt på fredager og gjennom helga.

- Vi har gjort det sånn nå og får se hvordan det fungerer. Vi er det første reklamebyrået som prøver på dette, så det kan være at vi gjør endringer i modellen. Men jeg tenker at det er fint å være sammen på jobb når man først er der, sier Johansson.

- Hva gjør dere om dette ikke fungerer?

- Vi har troen på at dette funker. Hvis vi ikke klarer å være like effektive som tidligere, så må vi gjøre om på modellen, sier byrålederen.

- Er det fare for konkurs i Brunch?

- Nei. Det er det ikke. Vi har hatt mange gode år og en restriktiv utbytte-policy, som har gjort at mye av det vi har hatt i resultater, har blitt i bedriften. Vi er robuste, sier Johansson.

Her kan du se regnskapstallene til Brunch Oslo for 2022. Alle i MNOK.Gikk nesten én million i minus i fjor

Brunch Oslo 2022 2021 Endring i %
Omsetning 13,0 13,8 - 5,8
Driftsresultat - 0,8 + 1,7
Resultat før skatt - 0,8 + 1,7

En gulrot bak det hele

Med firedagers arbeidsuke og 20 prosent kutt i lønnsutgifter håper Johansson på et positivt resultat i 2023, etter å ha gått i minus i 2022.

- Vi må fortsette å utvikle eksisterende kunder, og jobbe hardt for å gjøre det bra, sier han.

 - Når var det dere gikk i gang med tiltaket?

- Vi hadde vår første firedagers uke for to uker siden.

- Du håper kanskje på å kunne gjeninnføre femdagers uke så snart som mulig?

- Nei, det er gulroten bak det hele. Hvis vi klarer å opprettholde effektivitet og snu tallene, så kommer vi til å beholde firedagersuke, men med full lønn. Det er en ekstra motivasjon for alle her. Folk er gira på å få gjort alt man skal gjøre i løpet av de dagene man er på jobb, sier Johansson.

- Og så må jeg spørre hva du har brukt disse første fredagene?

- Jeg markerte den aller første fredagen med å gå en lang tur i skogen, mens jeg forrige fredag kittet vinduer i leiligheten min, sier Johansson lattermildt.

Reklamebyrå sparer penger med firedagersuke: - Gir positiv energi i en periode av motgang