Dinamo-sjef har kuttet ut «dårlige vaner» etter konkursen: - Bedre rustet for fremtiden

Det konkursrammede reklamebyrået trives i sin nye utfordrerposisjon.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

I slutten av september i fjor gikk SMFB Dinamo konkurs før byrået på rekordtid gjenoppsto som «nye» Dinamo. Selve konkursen er et ferdigsnakket kapittel for Dinamo-sjef Hølje Tefre, som brukte tiden etter til en skikkelig «rundvask».

- Jeg synes vi landet på en god løsning. Alternativet var jo å legge ned alt, men da hadde 60 personer mistet jobbene sine og leverandørene hadde tapt alt. Også hadde vi for mye bra til å skulle gi opp, så i stedet har vi ryddet og kuttet der vi kan, sier Tefre til Kampanje, som legger til at han synes det var et klokt og fornuftig valg.

Les mer: SMFB Dinamo-eier kjøper konkursbo: - Et lett valg

I slutten av september flyttet Dinamo ut av lokalene i Storgata og inn i Fremantles tidligere lokaler i Oscars gate. Et nabolag Tefre og John Rørdam kjenner godt.

- For nesten nøyaktig 25 år siden begynte John og jeg i reklamebyrået Filadelfia, bare et steinkast herfra. Og da vi begge jobbet i JBR McCann satt vi i statsministerboligen rett borti gata her. Vi var litt frem og tilbake om vi skulle gå for et klassisk kontorlandskap, men da dette huset ble tilgjengelig var vi ikke tvil. Det måtte bli her, sier Tefre.

Les også: SMFB Dinamo-konkursen: - Skal man beskylde oss for noe, må det være at vi prøvde for mye

Vi har kuttet vekk alle de tingene som ikke fungerte optimalt og jeg mener vi er bedre rustet for fremtiden. Hølje Tefre, byråleder

- Vi skal tilby mindre

Som byrålederen forteller talte SMFB Dinamo hele 60 ansatte i fjor før konkursenn. Med nye Dinamo har Tefre klart å redde mer enn halvparten av alle arbeidsplassene. I dag teller byrået 35 ansatte og har ifølge Tefre «en mye tydeligere struktur enn tidligere.»

- Den største forskjellen er at vi skal tilby mindre. Vi har i mange år hatt fire definerte fagområder som er reklame, innhold, design og digital. Nå har disse blitt samlet til to tydelige fagspisser, sier han.

John Rørdam leder reklame og innhold og har Eirik Stensrud med på laget som kreativ leder, mens Turid Rønningen leder design og digital sammen med kreativ leder Simen Grankel og ansvarlig for teknologi, Marius Gratte.

Rørdam forklarer hvordan tiden var etter konkursen.

- Selv om vi gikk konkurs den ene dagen satt vi i kundemøter dagen etter. Vi har hatt «business as usual», bare i et mye høyere tempo. Arbeidsmengden var den samme, men arbeidskraften ble halvert, sier Rørdam.

Les mer: «Nye» Dinamo med kampanje for nytt universitet: - Må spille på styrkene de har

Vi må være superskjerpet for å vite at vi gjør de riktige grepene og ikke tar med ting fra fortiden som ikke skal være med. Turid Rønningen, Dinamo-leder

- Med årene tilegner man seg flere dårlige vaner

Dinamo ble umiddelbart tvunget til å gjennomgå egne arbeidsrutiner og rydde opp i gamle vaner. Det var noe av det mest positive som kom ut av konkursen, ifølge Tefre.

- Nå sier jeg selvfølgelig ikke at det var bra at vi gikk konkurs, men når det først ble sånn så har vi blitt veldig bevisst på hvordan vi jobber. Med årene tilegner man seg flere dårlige vaner og man gjør ting på en viss måte uten at noen setter spørsmål ved det, forklarer Tefre.

Og legger til:

- Vi har kuttet vekk alle de tingene som ikke fungerte optimalt og jeg mener vi er bedre rustet for fremtiden. Vi har kanskje ikke sett konsekvensen fullt ut ennå, men jeg opplever at vi er mer lettbeinte, mer fleksible og vi bruker mye mindre tid på alle prosessene våre.

Bedre stemning:

Etter en tøff høst er stemningen i dag åpenbart bedre i Dinamo. Fra venstre byråleder Hølje Tefre, design- og digitalsjefen Turid Rønningen og kreativ leder Eirik Stensrud. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Vi må være på vårt beste hele tiden

Reklamebyrået Dinamo har ifølge Dinamo-toppene tatt med seg «ny positivitet og energi» til sin nye adresse i Oscars gate 55.

- Jeg opplever at det er en veldig god stemning, men det er klart at vi reiser oss etter en veldig bratt høst. Det påvirker selvfølgelig de som er igjen som har vært så heldige å få nye kontrakter i det nye selskapet. Og nå handler det om å forvalte de nye mulighetene så godt vi klarer, sier sjefen for design og digitalt, Turid Rønningen.

Sammen med Hølje Tefre og John Rørdam utgjør Rønningen den nye ledergruppen i Dinamo. Hun har vært i Dinamo i over 20 år og styrer design og digital fra toppetasjen.

- Vi har mye å gjøre og mange spennende prosjekter som har gjort revitaliseringsprosessen litt enklere. En sånn runde er beinhard, men en fin mulighet til å virkelig vurdere hva vi man skal ta med seg videre slik at ikke noe går på default. Vi må være superskjerpet for å vite at vi gjør de riktige grepene og ikke tar med ting fra fortiden som ikke skal være med. Vi må være på vårt beste hele tiden, sier hun.

Reklame og innhold er cirka likt med tidligere SMFB-ere og Dinamo’ere. Design og digital derimot har bare én ansatt som kommer fra tidligere SMFB.

Selv om Dinamo har vært en del av den kreative bransjen i 27 år, mener kreativ leder Eirik Stensrud at nye Dinamo stiller som en utfordrer i dagens marked.

- Selv om vi ikke er en startup, har vi har litt startup-mentalitet i blodet. På en måte er vi i en utfordrerposisjon – som jeg synes er den beste posisjonen å være i med masse energi og lyst til å lykkes. Jeg har stor tro på veien videre og jeg tror det blir veldig spennende og moro, sier Stensrud.

 

- Må ha is i magen

Tefre er forsiktig med å spå 2024, men har tro på litt bedre tider i bransjen etter sommeren.

- Men veldig ulikt fra 2023, tror jeg ikke dette året kommer til å være. Makroøkonomisk vil man kanskje i siste halvdel kunne kjenne på en liten opptur, men jeg klarer ikke å være noe annet enn en veldig forsiktig optimist.

Les også: Dinamo ansetter og digitaliserer ny kreatør

- Men vi er godt rigget nå, og vi er forberedt. Jeg skal ikke legge skjul på at vi skal vokse og ansette i løpet av året, men det er klart med alle de erfaringene vi sitter på at man også må ha is i magen. Men når vi gjør ansettelser så skal det være gode ansettelser med et langtidsperspektiv.

 - Hva ønsker du deg for resten av året?

- Jeg tror det er lurt å ha lave forventninger. Men hvis det er en ting jeg ønsker meg, så er det at vi ikke opplever altfor mange utfordringer den første tiden. Da tror jeg dette kommer til å bli veldig bra, avslutter Tefre.

Dinamo-sjef har kuttet ut «dårlige vaner» etter konkursen: - Bedre rustet for fremtiden