Dagbladet-sjefen holder åpent og fortsetter veksten - knuser erkerivalen på lønnsomhet

- Vi har tro på annonsefinansiering som modell for medier, sier sjefredaktør Alexandra Beverfjord.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Mediedelen i Aller Media, som rommer både trafikkmotoren Dagbladet og ukeblader som Se og Hør og KK, er det desidert største forretningsområdet i konsernet. Medier står for rundt 75 prosent av virksomheten, og som i resten av konsernet er også det digitale annonsemarkedet blitt stadig viktigere for mediene i Aller Media Norge.  

- Vi har tro på annonsefinansiering som modell for medier. Ja, vi har digital brukerbetaling i Dagbladet Pluss med god utvikling, men har valgt å holde mer åpent og satse mer på gratis. Det har vært en god strategi for oss selv om den er litt motstrøms, sier Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord til Kampanje.

De siste 12 regnskapsmånedene viser at Dagbladet fikk en omsetning 641 millioner kroner og et driftsresultat på 71 millioner kroner. Omsetningen økte dermed med nærmere 40 millioner kroner, mens resultatet falt med nesten 30 millioner kroner. Her skal det legges til at resultatet sist var «eksepsjonelt bra», ifølge Aller Media-ledelsen.

Mye av resultatnedgangen skyldes, som i resten av konsernet, en kraftig oppbemanning. Bare i Dagbladet er det ansatt hele 30 nye personer.

- Den største investeringen kom på nyhetsområdet i form av nye ansatte, også har vi bygd en ny desk og et nytt nyhetsrom, sier Beverfjord.

Les også: Kraftig fall i Aller Media-resultatet: - Veksten i lesere har vært betydelig

Vi har tatt en tydelig posisjon i tabloidmarkedet og vi skal fortsette å vokse og ta posisjon fra de andre. Alexandra Beverfjor, Dagbladet

Knuser Schibsted på lønnsomhet

Driftsmarginen er likevel på 11 prosent noe Beverfjord mener er «bra». Til sammenligning har Schibsted et mål om 10-12 prosent margin, noe VG- og Aftenposten-eieren har vært milevis unna de siste kvartalene med sine seks prosent.

- De fleste mediene har en ganske stor utfordring med papirfall år etter år, og det gjelder også for avisen vår på papir. Investeringene har vi gjort for å posisjonere oss og få omsetningsvekst. Det har vi definitivt lykkes med, sier hun.

- Hva skjer med papiravisen Dagbladet?

- Den har levd lenger enn de fleste har trodd, og vi kommer til å fortsette å gi ut papiravis så lenge det er interesse for det og vi får det lønnsomt. Vi er positivt overrasket over papiravisen, sier Beverfjord.

Den underliggende digitale veksten i mediedivisjonen var på 100 millioner kroner, men korrigert for fallet på papir på 60 millioner kroner, ender Dagbladet- og Se og Hør-eieren opp med «en netto vekst i omsetning på 40 millioner kroner». Dagbladets omsetning var i fjor 37 millioner kroner høyere enn det foregående året.

Beverfjord mener derfor investeringene betaler seg i form av både økte lesertall og mer annonsekroner og legger til at alle de nye ansettelsene i bunn og grunn «handler om å ta et rykk i det digitale skiftet».

- Vi har tatt en tydelig posisjon i tabloidmarkedet og vi skal fortsette å vokse og ta posisjon fra de andre. Vi har en offensiv tilnærming og vil ha det fremover selv om absolutt alle som er i denne bransjen følger veldig nøye på det som skjer, sier Beverfjord.

Her kan du se regnskapstallene til Dagbladet for regnskapsårets 2021/2022. Alle tall i MNOK.Nærmer seg 650 millioner i omsetning

Dagbladet 2022 2021 Endring i %
Omsetning 641,0 604,0 + 6
Driftsresultat 71,0 100,0 - 29
Driftsmargin i % + 11 + 17 -

Får kritikk for Dagbladet-journalistikken

Kritikken av det redaksjonelle produktet til Dagbladet har ikke stilnet med året, og det nettavisens titler og saker kan være gjenstand i alt fra «Nytt og nytt» til de smaleste nisjeaviser.

- Vi er veldig vant til diskusjoner rundt Dagbladet og det står veldig stødig det. Vi har en ambisjon om å lage den mest engasjerende journalistikken, og når vi samtidig klarer å få til brukervekst så er vi veldig fornøyde, sier hun.

Beverfjord viser til at Dagbladet alene bidrar med 17 millioner sidevisninger hver dag, langt foran både NRK og TV 2 og trekker spesielt frem næringslivssatsingen Børsen.

- Det har vært en betydelig satsing i Børsen som har hatt en sidevisningsvekst på 65 prosent sammenlignet med 2021. De har løftet seg veldig, sier hun.

Ifølge Aller Media er Børsen nå en lønnsom satsing med en dedikert stab på rundt 11 medarbeidere inkludert politiske reportere, men satsingen trekker veksler på å være en del av et stort mediehus.  

Nærmer seg 250.000 abonnenter

Med 1,2 millioner besøkende hver eneste dag, bare på mobil, sier Dagbladet-redaktøren at og avisen også har en dekningskraft ikke så mange andre kan skilte med. Dagbladets lesere er det heller ikke lett å få tak i andre steder heller.

- Vi har veldig mange hundre tusen lesere hver dag som ikke er innom VG, TV 2 eller NRK, sier Beverfjord.

Selv om det meste i Aller Media dreier seg om annonser, sier konsernsjefen at man på Hasle også tenker på brukerbetaling. Dagbladet alene har i dag 88.000 betalende abonnenter og vokser..

- Vi har en brukbar brukerbetaling-business vi også. Og vi har langt flere abonnenter enn hva vi vanligvis snakker om totalt sett. Vi har litt omtrentlig i tillegg rundt 150.000 abonnenter på papir, sier Sørsdahl.

Dagbladet-sjefen holder åpent og fortsetter veksten - knuser erkerivalen på lønnsomhet