Forrige uke innrømmet justisminister Emilie Enger Mehl at hun har hatt den kinesiske videodelingstjenesten TikTok på sin jobbtelefon, og i etterkant har diskusjonene gått varmt blant politikere og mediefolk om TikToks sikkerhetsutfordringer og hvem som kan ha appen. Nylig avla VGs sjefredaktør Gard Steiro også Kulturdepartementet et besøk for å skissere opp noen av problemstillingene knyttet til verdens raskest voksende sosiale medier-plattform.
- TikToks raske vekst er tankevekkende. Det er fascinerende at tjenesten har så sterk appell blant unge. Tradisjonelle medier må forstå og tilpasse seg endringene i medievaner. Samtidig er TikTok en plattform brolagt med problemer, sier Steiro til Kampanje.
VG-sjefen har selv TikTok-appen nedlastet på en egen, privat telefon. Han beskriver det som et «paradoks» at mediene lager innhold til en kanal de ikke selv våger å installere på jobbtelefonene.
- Det er vanskelig for meg å ha appen på en telefon tilknyttet VGs systemer. Jeg er usikker på hva som skjer med dataen, og jeg må være trygg på at ikke noen kan få tilgang til VGs materiale, sier han.
Han trekker en sammenligning med statsråd Emilie Enger Mehl og mener han som sjef i VG møter på noen av de samme problemstillingene.
- Det er en høyst relevant tjeneste å bruke i jobbsammenheng, samtidig utgjør den en potensiell risiko. I VGs redaksjon løser vi dette ved å ha ulike sikkerhetsnivå. Jobber du med sensitivt innhold og kilder som trenger særlig vern, frarådes du å laste ned TikTok. Har du andre arbeidsoppgaver, gjør vi unntak. For journalister må jo nesten følge med på det som skjer på TikTok, sier han til Kampanje.
Les også: TikTok gjør sine første norske ansettelser - vil åpne kontor i Norge i 2023