Tesla er nordmenns favoritt på nyskapning - SAS har gått mest tilbake

- De gjorde mange feil, sier professor i markedsføring. Se listen over de ti mest innovative selskapene her.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Øyvind Hofsrud Journalist

Etter seks år på toppen av Norsk Innovasjonsindeks må Ikea gi plass til Tesla som i år går rett til topps. Innenfor kategorien kommersiell innovasjon, som er den viktigste kategorien, får bilprodusenten 78 poeng, foran Ikea og Airbnb med rundt 70 poeng.

Det er Norges Handelshøyskole (NHH) som står bak Norsk Innovasjonsindeks. Den skal gi svar på hvordan kundene opplever selskapene i markedet på nyskapning.

- Det som gjør at Tesla topper er at de har utviklet forretningsmodellen til bilbransjen. Det er en Ipad på hjul. Så det er hovedgrunnen til at de topper den, sier Tor W. Andreassen, professor ved Norges Handelshøyskole, til Kampanje.

I tillegg til å toppe listen over kommersielle innovasjoner, som er kundenes totale vurdering av virksomhetens innovasjonsevne, topper Tesla den sosiale indeksen, som er kundenes opplevelser av virksomhetens innovasjoner innen sosiale og samfunnsmessige områder som miljø.

- Det som gjør at de topper den sosiale indeksen er en følge av dette. Vi har gått fra fossile biler til elbiler. Det er et vesentlig bidrag og push fremover med tanke på forurensingsproblematikken. Det er hovedargumentet for hvorfor de topper den, sier Andreassen.

Les også: Tesla rundet 1.000 milliarder dollar i markedsverdi

Saken fortsetter under tabellen over de ti mest innovative selskapene sett med norske øyne.

Her kan du se de ti mest nyskapende selskapene på NHHs liste Kommersiell innovasjonsindeks i 2022Tesla skyver Ikea ned fra toppen

Plassering Selskap Prosentpoeng
1. Tesla 78,1
2. Airbnb 70,3
3.  Ikea 69,8
4.  Vipps 69,6
5.  Sbanken 69,0
6.  Oda 68,6
7.  Hyre 64,8
8. Finn.no 64,8
9. Toyota 63,2
10. Tibber 62,4

SAS har tapt mest på krisene

Norsk innovasjonsindeks måler 30.000 kunders oppfatning av over 100 virksomheter i 20 bransjer som er viktig for norske husholdningers pengebruk. Spørsmålet er hvor innovative og attraktive husholdningene opplever virksomhetene å være.

Årets resultater viser totalt sett ingen endringer i hvor innovative kundene oppfatter virksomhetens markedstilbud sammenlignet med fjorårets resultater. Går man tilbake til 2019 - før koronapandemien - viser tallene imidlertid en vekst på 1,8 prosentpoeng i digitale innovasjoner og en nedgang på 3,8 prosentpoeng i sosiale innovasjoner.

Det er flere som går tilbake enn frem innen kommersielle innovasjoner. Det tror Norges Handelshøyskole henger sammen med de vanskelige tidene i markedet de siste årene.

Aller mest tilbake de siste tre årene er det SAS som går. De har falt både når det gjeler kommersiell innovasjon (- 9,4 prosentpoeng) , sosial innovasjon (- 11,2 prosentpoeng) og digital innovasjon (- 6,2 prosentpoeng).

- Ved å se på tallene til flybransjen kan man se at SAS er den store taperen, men det må ses i kontekst med at SAS var gjennom en pilotstreik hvor mange ble rammet. Jeg tror mye av det sinne ligger igjen her. Måten SAS håndterte tilbakebetalingene og kundeservicen. De gjorde mange feil. Det sender dem rett i toalettet på indeksen, sier Andreassen.

- Norwegian hadde også en saftig tilbakegang, men ikke like mye. Dette kan være fruktene fra streiken. Det kan òg ha mye med Norwegians finansielle problemer å gjøre, sier han.

Pressesjef Tonje Sund i SAS Norge mener utviklingen har sin naturlige forklaring i koronapandemien.

- Når man ser på 2019-2022, er det viktig å vite at mesteparten av den perioden var preget av den største krisen i luftfartens historie globalt sett, med en pandemi som satt nær alle fly på bakken. Overlevelse, mer enn innovasjon, har vært i fokus, sier hun til Kampanje.

- Når det er sagt, så har ikke krisen vi har stått i redusert våre ambisjoner på noen måte. Innovasjon innen så vel kunderreisen som bærekraft, er svært viktig på veien videre. Omdømmet er noe man skal ta vare på hver eneste dag og at vi også har en jobb igjen å gjøre med å bygge tillit etter den ødeleggende streiken i fjor, er noe vi er veldig oppmerksomme på. Men jeg er ikke i tvil om at vi skal klare det, sier Sund. 

Måler innovasjonskraft:

Professor i markedsføring, Tor W. Andreassen, har i flere år fulgt norske og internasjonale selskapers innovasjonkraft. Foto: NHH.

Størst tilbakegang for perioden 2019 til 2022. Kilde: NHH s Innovasjonsindeks.Mye motvind for SAS og Norwegian

Selskap Endring i prosentpoeng
SAS - 9,4
Norwegian - 8,0
Zalando - 7,9
Fjordkraft - 7,4
Stormberg - 7,0

Mediehus klatrer på digitalliste

NAV har hatt størst fremgang i kommersiell innovasjon de siste tre årene (+ 4,6 prosentpoeng), mens Vinmonopolet har størst fremgang innen sosial innovasjon (+ 6,0 prosentpoeng). Innen digital innovasjon er det TV 2 (+ 9,8 prosentpoeng) og NRK (+9,7 prosentpoeng) som har vokst mest siden 2019.

- NRK, TV 2 og Dagbladet har fremgang. Det kommer av pandemitiden og ting som endret seg der. Da satt man stort sett hjemme og glodde på Netflix, HBO samt NRK og TV 2. Etter vår mening har det skjedd mye med sendeflatene i løpet av tiden. Både på NRKTV og TV 2 Play har det skjedd mye som legger opp til digital seing, sier Tor W. Andreassen.

TV 2s digitaldirektør Christian Birkeland sier det er hyggelig at også andre verdsetter den innovative jobben som gjøres i TV 2. 

- Det er veldig gøy at også andre anerkjenner det vi jobber med i TV 2. Vi satser mye på innovasjon og teknologi, og har jobbet lenge med dette på tvers av hele mediehuset. Vi er i dag rundt 200 mennesker som jobber med produkt og teknologi og vi har ansatt mange utviklere og flere med doktorgrad i TV 2 de siste årene, sier digitaldirektøren i  TV 2, Christian Birkeland, til Kampanje.

Han trekker blant annet frem «personalisering» som et område hvor han mener at TV 2 jobber innovativt.

- Det handler mye om å få frem riktig innhold til de rette brukerne og det ser vi også på tallene våre når det gjelder bruk av tjenesten. Vi satser veldig tungt på dette og da er det morsomt at også andre ser ut til å anerkjenne dette, sier Birkeland og legger til.

 - Et annet viktig innovasjonsområde er alt vi gjør rundt sport og lanseringen av TV 2 som «Hjemmebane for norsk idrett» denne våren, sier han.

TV 2 Play-sjefen:

Christian Birkeland er den som har ansvaret med strømmetjenesten TV 2 Play. Foto: Eivor Eriksen.

Tesla er nordmenns favoritt på nyskapning - SAS har gått mest tilbake