PR-par legger ned eget byrå: - Vi har lyktes, tryna, reist oss og lært så mye på veien

Bærekraftspionerer må låse kontordøra for godt etter at omsetningen stupte under koronapandemien.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Dag Robert Jerijervi Journalist

Etter syv års drift må byrågründer Mai-Bente Paulsen ta det tunge valget om å avvikle PR- og reklamebyrået Something Good. Hun etablerte byrået tilbake i 2016, men enkeltmannsforetaket la raskt på seg i både ansatte og kunder. Ut på høsten same år ble Something Good et aksjeselskap i forbindelse med at også samboer Markus Lind kom inn som partner og kreativ leder. De var dermed sammen om å eie byrået.

På sin Facebook-profil skriver Paulsen at «det å bygge et byrå organisk fra null og til et byrå som på topp omsatte for 13 millioner har vært fantastisk.»

- Jeg er stolt over alt vi har fått til. Vi har laget kommunikasjon for selskaper og organisasjoner som har flyttet makt og meninger, varer og oppfatninger. Vi har fått muligheten til å jobbe med fantastisk spennende prosjekter. Vi har lyktes, tryna, reist oss og lært så mye på veien. Det har vært et eventyr med opp og nedturer, skriver Paulsen.

Les også: Står bak kampanje om omstilling for Virke - rigget selv om byrået under koronakrisen

Høydepunktet må være da vi danket ut 18 andre byråer, deriblant to byråer på tre bokstaver, og vant Virke som kunde. Mai-Bente Paulsen, Something Good

- Måtte lage en kriseplan

Byrålederen trekker linjene tre år tilbake når hun skal forklare hvorfor de nå legger ned. Byrået gikk så det suste og hadde akkurat lagt bak seg sitt beste år noensinne med en omsetning på 12,3 millioner kroner og driftsresultat på 3,2 millioner kroner. Mai-Bente Paulsen ble sendt til Kypros for å tegne opp strategien til Something Good videre. Det var mars 2020.

- Jeg tok med meg en blank bok jeg skulle fylle ut, men boka var tom da jeg kom meg hjem. Det jeg måtte lage i stedet var en kriseplan, forteller hun til Kampanje.

Det som ventet byrået var tre tunge pandemi-år.

- Pandemien har holdt oss tilbake hele veien og vi har ikke kommet oss etter den. Jeg er rigget sånn at jeg tenker at arbeidslivet er helt fantastisk, det har så mye å by på og jeg vil ha det gøy på veien. Jeg har sittet og kjent litt på at nå er tiden inne for å lukke dette kapittelet.

I 2020 og 2021 tapte Something Good til sammen rundt tre millioner kroner. Tallene for 2022 er ikke offentliggjorte, men Paulsen forteller at de klarte å unngå et nytt underskudd.

- Det er jo bra, men vi ville jo gjerne tilbake til at vi drev byrået med en resultatmargin på 30 prosent. Vi har aldri hatt ambisjoner om å drive med nullresultat. Jeg følte at vi klarte å tette hullene i båten og stabilisere den, men jeg følte også at vi var ferdige.

Ikke bare vemodig:

- Det er på sett og vis litt godt å ha landet på at dette er den riktige beslutningen, sier gründer og byråleder Mai-Bente Paulsen.

- Krever blod, svette og tårer

Something Good var kommunikasjonsbyrået som skulle sikre kundene omtale utover å lage ren reklame og dytte produkter på forbrukerne og gründeren selv hadde erfaring fra blant annet Dagsavisen, NSB og MSL Group. Hun beskriver i dag gründertilværelsen som tøff. 

- Det høres ut som en klisje, men å gründe et byrå krever blod, svette og tårer, skriver Paulsen på Facebook.

Med Something Good var Paulsen tidlig ute og en av pionerene innenfor det som etter hvert kom til å prege hele kommunikasjonsbransjen, bærekraft. Something Good har jobbet med flere samfunnsengasjerte kunder som Norgesenergi, Blindeforbundet, Virke, Regnskogsfondet og Stormberg, og hentet rådgivere, produsenter og prosjektledere fra etablerte miljøer som Knowit, WAL, Good Morning, Kitchen, New Work og Foll.

- Hva står igjen som høydepunktet?

- Høydepunktet må være da vi danket ut 18 andre byråer, deriblant to byråer på tre bokstaver, og vant Virke som kunde, og da vi tok med hele byrået til Cannes og kunne unne oss noe hyggelig sammen etter å ha jobbet beinhardt i mange år.

Byrålederen trekker også frem kampanjen #etsmykkeforenflyktning byrået lagde sammen med Good Morning for NOAS under flyktningkrisen som et høydepunkt.

- Den gikk viralt, var på alle TV-kanaler, også utenfor Norge. Kjendiser sto i kø for å donere smykkene sine, sier hun.

Giftet seg i sommer

Nå foretar eierne en kontrollert avvikling av byrået der kunder er informert og lokaler og leiekontrakter er sagt opp.

- Hva slags følelser sitter du med nå?

- Det er både og, for å være helt ærlig. Det er på sett og vis litt godt å ha landet på at dette er den riktige beslutningen. Selvfølgelig er det også et visst vemod over det når man har gründet noe i syv år, sier Paulsen til Kampanje.

Hvor veien går videre, vet de ikke, men Paulsen forteller at både hun og Lind har fått flere henvendelser etter at de la ut nyheten om avviklingen i sosiale medier.

- For min egen del skal jeg være i tenkeboksen. Etter at jeg la ut meldingen om avviklingen på Linkedin, så kommer det inn en del meldinger om kaffeprater, så det skal jeg slå til på. Jeg kommer til å bruke tid på å finne ut av hva jeg skal gjøre videre.

Det er i dag ingen andre ansatte igjen i byrået foruten Mai-Bente Paulsen og Markus Lind, som har ed 50 prosent hver. De er i tillegg ektefeller, etter at de giftet seg i fjor sommer.

- Kommer dere til å jobbe sammen videre?

- Det tror jeg kanskje ikke, men om jeg kunne, så hadde jeg definitivt jobbet med Markus. Han er en av de dyktigste jeg vet om.

PR-par legger ned eget byrå: - Vi har lyktes, tryna, reist oss og lært så mye på veien