Dagbladet-sjefen fnyser av redaktør-kritikken til Kristin Clemet: - Bare synsing

Kristin Clemet sier Dagbladets sjefredaktør sjeldent deltar i offentlig debatt om pressekritikk og savner at Alexandra Beverfjord stiller mer opp i programmer som «Dagsnytt 18».

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Denne uken utfordret Kristin Clemet, daglig leder i tankesmien Civita, pressen til å åpne for mer debatt om egen rolle, og pekte igjen på Dagbladet som en versting.

- Det er et av de fremste eksemplene hvor redaktøren synes det er mest bekvemt å ikke delta i offentlig debatt i det hele tatt. Jeg synes det er ekstremt kritikkverdig, sa den tidligere statsråden.

Kritikken ble fremsatt i «Dagsnytt 18» på NRK i kjølvannet av den svært kritiske mediedekningen av prinsesse Märtha Louises intervju med svensk TV som Civita-lederen mener «er helt ute av proporsjoner» og ville vært en ypperlig anledning til å sette et kritisk søkelys på seg selv.

- Når prinsessen forteller hva det vil si å være utsatt for så mye kritikk av pressen, så plukker man ikke opp hansken, sa Clemet på direkten. 

Det er ikke første gang Clemet kritiserer mediesjefene for å «være tause». Hun har flere ganger etterlyst en åpen debatt mellom medielederne, og har trukket frem Dagbladet ved flere anledninger. Kampanje har vært i kontakt med Clemet og på spørsmål om hvorfor hun har pekt ut Dagbladets redaktør som den store synderen, svarer hun:

- Hun er et eksempel på en redaktør som deltar lite eller ingenting i offentlig debatt om blant annet de valgene Dagbladet, hennes egen avis gjør.  Jeg synes det er interessant og paradoksalt at de kritiserer andre ledere for å trekke seg tilbake og ikke delta i offentlig debatt, når de ikke gjør det selv. Det medfører at vi får mindre mediekritisk debatt og mindre folkeopplysning om hva det vil si å lage aviser og programmer, sier Clemet til Kampanje.

Les også: Se og Hør-redaktør utfordrer Märtha Louise: - Det begynner å bli svært alvorlig

Etterlyst i «Dagsnytt 18»-studio

Under onsdagens sending skjøt NRK-programleder Sigrid Solllund kjapt inn at Dagbladet-redaktøren ikke var i studio til å svare for seg, men la til at også NRK hadde invitert Dagbladet-redaktøren flere ganger. På oppfordring fra Kampanje har NRK oversendt en oversikt over alle som har gjestet «Dagsnytt 18» det siste året og Dagbladet-redaktøren står ikke på listen.

- Vi opplever at medier stort sett stiller når vi spør, både kommentatorer og redaktører. Så er det litt ulikt hvem som stiller for mediene avhengig av tema og problemstilling. Vi oppfordrer selvsagt dem vi inviterer til å stille, sier Knut Magnus Berge, redaktør for nyhetsprogrammer i Nyhetsdisvisjonen i NRK til Kampanje.

Han ønsker ikke å gå inn på hvor mange ganger redaksjonen har bedt Dagbladet-redaktøren og andre redaktører om å gjeste landets største debattstudio og eventuelle begrunnelser for å takke nei. Her skal det også legges til at også sjefredaktørene i TV 2, Finansavisen, Stavanger Aftenblad, Adresseavisen, P4 og Warner Bros. Discovery glimrer med sitt fravær på lista selv om mediehusene like fullt kan være representert gjennom andre medarbeidere.  

- Jeg har ingen kommentar til begrunnelsene enkeltaktører har for eventuelt å takke nei, sier han.

Selv om Beverfjord ikke var gjest i «Dagsnytt 18» i fjor, er det ikke slik at Dagbladet aldri gjester studioet på Marienlyst. Både de to politiske kommentatorene, Martine Aurdal og Marie Simonsen, og kulturkommentator Sigrid Hvidsten har flere opptredener, viser oversikten fra NRK. 

- Gjentagende synsing fra Clemet

Ansvarlig redaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, forteller Kampanje at hun ikke kjenner seg igjen i kritikken til Clemet.

- Nå begynner det å bli litt mye gjentagende synsing om det samme temaet fra Kristin Clemet. Det er ingenting som tyder på at mediekritikken i Norge er mindre skarp enn i våre naboland. Mediekritikken foregår løpende i alle store norske medier. I tillegg har vi flere nisjemedier som dekker hver minste sak om bransjen. Selv svarer jeg jevnlig på spørsmål som kommer både fra store medier og små medier, jeg deltar i debatter og i organisasjonsarbeid for pressen både i inn- og utland, sier hun.

Beverfjord påpeker at det finnes mange arenaer for pressekritisk debatt, og at det blir for snevert å definere hennes og andres vilje til å stille opp til debatt ut ifra hvem som til enhver tid stiller i «Dagsnytt 18»

- Det er nok riktig at vi ikke har prioritert «Dagsnytt 18» så ofte de senere årene. Det er fordi de ofte kommer sent på banen i mediedebatten, gjerne etter at saken er over i digitale medier, og problemstillingene deres blir ofte veldig generelle. Men dersom det rettes direkte kritikk mot Dagbladet, stiller vi selvsagt også her, sier Beverefjord.

Dagbladets sjefredaktør mener Kristin Clemet «må forstå at det er veldig få bransjer i Norge som er så tett fulgt opp som mediebransjen.»

- Det er få næringer som opplever så mye journalistikk om seg selv som mediebransjen, over innimellom relativt små problemstillinger. Her bommer hun helt på kritikken, sier Beverfjord.

Og hva da med Civita-sjefen, Kristin Clemet, selv? Hun gjestet «Dagsnytt 18» tre ganger i løpet av 2022.

Her er listen over sjefredaktørene i noen av landets største mediehus og hvor mange ganger de gjestet «Dagsnytt 18»-studioet i 2022. Kilde: NRK.Sjefredaktører i Dax18-studioet

Navn Mediehus Antall opptredner
Vebjørn Selbekk Dagen  4
Gunnar Stavrum Nettavisen 4
Bjørn Kristoffer Bore Vårt Land 3
Gard Steiro VG 2
Trine Eilertsen Aftenposten 2
Vibeke Fürst Haugen NRK 2
Vibeke Holth Kapital 2
Mari Skurdal  Klassekampen 1
Frøy Gudbrandsen Bergens Tidende 1
Eivind Ljøstad Fædrelandsvennen 1

 

Dagbladet-sjefen fnyser av redaktør-kritikken til Kristin Clemet: - Bare synsing