Camilla Bjørn skal få opp farta i NRK: - Konkurrentene snur seg raskt

Den nye programdirektøren i NRK skal gjøre veien fra idé til publisert produkt kortere.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Jobben som direktør for Marienlystdivisjonen i NRK har stått ledig helt siden Vibeke Fürst Haugen rykket helt til topps i fjor vår. Torsdag kom nyheten om at programredaktør Camilla Bjørn i P3 får jobben. Samtidig slås Marienlystdivisjonen sammen med produksjonsavdelingen som tidligere har vært en del av Teknologidivisjonen. Den nye divisjonen skal hete Programdivisjonen og består av rundt 975 ansatte.

- Det er en helt fantastisk divisjon med et stort og meningsfylt oppdrag. Jeg har kjempelyst til å legge til rette for sterkt innhold som samler oss og bidra til at vi får til dette i fremtiden. Det er viktig for oss, sier Camilla Bjørn til Kampanje når vi spør hvorfor hun hadde lyst på denne jobben.

Programdivisjonen vil bestå av programavdelingene Sporten, Dokumentar og samfunn, Kultur, Underholdning, P3, Super, Drama, Utviklingsavdelingen og Produksjon. Sistnevnte består av de som leverer foto, lyd, lys, etterarbeid og kostyme til NRKs produksjoner.

- Du kan ikke overdrive verdien innholdsoppdragene til den nye divisjonen har i folks liv. Fra den utsøkte gravejournalistikken til de store samlende opplevelsene i Sporten og Underholdningsavdelingen, ned til mer spissede oppdrag for barn og kulturelskerne, og Ung-oppdraget, som P3 har forvaltet.

- Hva blir de største utfordringene til NRK og programdivisjonen fremover?

- Medieutviklingen er digital og skal vi fortsette å løse hele oppdraget vårt i fremtiden, må vi først og fremst sikre at vi når ut til alle i Norge med oppdraget og styrke våre egne digitale plattformer. Her spiller programdivisjonen en viktig rolle, ikke minst vår fantastiske produksjonsavdeling som er en viktig benchmark for produksjonskvaliteten som folk forventer av NRK. Jeg tror fokus på kvalitet blir veldig viktig, gitt at nordmenn har et så utrolig stort utvalg å velge mellom.

Les mer: P3-redaktør tar over «gamlejobben» til NRK-sjefen

- Sjefen er opptatt av tempo

Opprettelsen av den nye programdivisjonen skal gjøre veien fra idé til ferdig publisert produkt kortere i NRK, forteller Camilla Bjørn.

- Det er kjempeviktig, sier hun.

- Ting har gått litt for treigt i NRK?

- Det var dine ord, humrer Bjørn.

Men det er også kringkastingssjefens ord. Da Vibeke Fürst Haugen møtte Redaktørforeningen i fjor høst for å fortelle hvordan hun skulle lede NRK fremover, var fart, eller mangelen på den, et av punktene hun tok opp.

- NRK er en fantastisk organisasjon, men du verden, det er også tung materie, sa Fürst Haugen.

Derfor har hun satt i gang et prosjekt hun har kalt «NRK 2023» der de skal forsøke å finne ut av hvordan de skal klare å komme seg raskere til målene de setter seg.

- Det stemmer, K-sjefen er opptatt av tempo og det å ta bort unødvendig kompleksitet i NRK, sier Camilla Bjørn.

- Omverden går fort og konkurrentene snur seg raskt. Det viktigste vi kan gjøre er å sikre at vår organisasjon er tilpasningsdyktig, fortsetter hun.

- Hvordan skal dere få til det?

- Det er for tidlig å si noe om. Vi skal jobbe med divisjonsgruppen og legge opp et godt løp for å finne ut av det.

- Det bør ikke ta for lang tid?

- Nei, men det må gjøres ordentlig.

- Sikker på at flere unge kjenner seg igjen i NRK

Bjørn kom til NRK i 2016 etter å ha jobbet 11 år i VG. Der ledet hun blant annet Rampelys-redaksjonen, og hadde ansvar for å bygge opp og videreutvikle VG’s nisjetjenester som Godt.no, MinMote.no og Vektklubb.

De siste seks årene har hun vært programredaktør for P3 i NRK.

- Hva er du mest fornøyd med å ha utrettet der?

- Jeg er veldig stolt av at vi har hatt et så stort fokus på å levere ung-innhold tett på allmennkringkasteroppdraget vårt. Vi har løftet ung virkelighet fra forskjellige deler av landet og utviklet dramaserier som «Rådebank», «Vi lover et helvete» og «Kongen av Gulset». Vi har fortsatt å dyrke musikkoppdraget og satt mangfold på kartet, og det har gjennomsyret alt vi har gjort, sier Bjørn.

- Jeg sier ikke at vi er best i klassen, men jeg er sikker på at flere unge kjenner seg igjen i NRK nå takket være den innsatsen avdelingen har gjort.

Camilla Bjørn skal rapportere til kringkastingssjefen, slik hun også har gjort tidligere, da Bjørn var programredaktør i P3 og Vibeke Fürst Haugen var divisjonsdirektør.

- Jeg kjenner henne som en ganske tydelig og ambisiøs leder på vegne av publikum og allmennkringkasteroppdraget. Jeg er sikker på at hun ikke er blitt mindre ambisiøs som K-sjef.

- Ettersom du nå overtar hennes jobb nå, kommer du også etter hvert til å bli NRKs andre kvinnelige kringkastingssjef?

- Jeg har mer enn nok med utfordringene foran meg nå. Jeg starter med dem, humrer Bjørn.

Camilla Bjørn skal få opp farta i NRK: - Konkurrentene snur seg raskt