- Vi har jaget de engelske journalistene med våre spørsmål i en årrekke, men nå har det snudd

Norsk fotball og norske sportsjournalister befinner seg i et internasjonalt rampelys før kveldens toppkamp.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I kveld møtes de to store norske fotballstjernene Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland til toppkamp i Premier League. Ødegaard er kaptein på Arsenal som topper ligatabellen, mens like bak jager Manchester City og Premier Leagues toppscorer Haaland.

Og det at to nordmenn spiller hovedrollene i de to klubbene som ligger lengst frem i kappløpet om Premier League-troféet, går ikke upåaktet hen i internasjonal presse. The Daily Mail, The Independent og Le Figaro er noen av avisene som har rettet fokuset mot den norske duellen.

«The Norse of the Year Show: Gaard v Haal is Fjord Fiesta» er tittelen på hovedoppslaget i The Daily Mirror før kveldens kamp. Artikkelen handler om de to norske stjernespillerne og utviklingen i norsk fotball de siste årene.

- Det er en positiv anerkjennelse på at vi har gjort noe riktig, sier Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball til Kampanje. 

Les også: Her er idrettsstjernene nordmenn liker best - Haalands plassering overrasker

Fotballkommentator:

Kasper Wikestad er fotballkommentator for Viaplay som sitter med engelske fotballrettighetene. Han skal kommentere onsdagens storkamp mellom Arsenal og Manchester City.

Er i avisene hver dag

Mangeårig fotballkommentator, Kasper Wikestad, forteller at han varmer opp til kveldens kamp med en gåtur i Hyde Park i London. Han gjør seg klar til å kommentere kveldens kamp for Viaplay.

- Du har vært Premier League-kommentator i mange år på TV 2 og i Viaplay. Har du blitt en mer populær mann nå enn tidligere?

- Ja, definitivt. Det er egentlig ganske beskrivende. Internasjonale journalister i presserommene er veldig opptatt av Ødegaard og Haaland. De er nysgjerrige og spør mye om dem. Begge de to norske spillerne er et stort samtaleemne blant folk. Det er ganske annerledes å være norsk i presserommene nå enn for noen år siden, sier Wikestad.

- Hvor ofte ser du disse to i avisene og mediene?

- Omtrent hver dag. I hvert fall Haaland. Det går så å si ikke en dag uten at han er i avisene. Det er ikke så mange overskrifter om Ødegaard, men hans betydning i Arsenal, som en stille leder, blir stadig trukket frem når fotball diskuteres eksempelvis på Sky Sports, sier Wikestad.

Han forteller videre at den norske suksessen gjør det litt ekstra moro å jobbe med engelsk fotball.

- Det er helt fantastisk. Jeg er glad i engelsk fotball, men det gir en ekstra dimensjon for oss som skal formidle det her at det er to nordmenn i fremtredende roller. Sist gang Norge hadde en ligamester i fotball var da Solskjær spilte i Manchester United. Nå er sannsynligheten stor for at vi får en som enten er kaptein på laget, eller toppscorer i ligaen. Det er ganske spesielt, sier Wikestad.

Da Discovery fikk TV-rettighetene til norsk fotball for noen år siden, og klubbene bestemte at 50 millioner skulle gå til utviklingsarbeid, det var da det virkelig begynte. Leif Øverland, Norsk Toppfotball

- Litt morsommere å være fotballjournalist

Arilas Berg Ould-Saada, fotballreporter i TV 2, har fulgt norsk og engelsk fotball i en årrekke. Når Kampanje ringer ham, er han på flyplassen i Paris etter å ha dekket tirsdagens Champions League-oppgjør mellom Paris Saint-German og Bayern München.

- Jeg møter mange internasjonale kolleger, senest i går i Paris, som er ekstremt nysgjerrige på de to og den generelle trenden i norsk fotball. Norge har mange spillere i de beste europeiske ligaene for øyeblikket, sier Ould-Saada.

Han både fulgte og dekket Ole Gunnar Solskjærs tid som manager i Manchester United tett, men forteller at den interessen han opplever nå er en helt annen.

- Det var stor interesse rundt Solskjær, men lite rundt norske spillere. De siste fem årene har det vært en totalforvandling. Interessen for norske spillere og norsk fotball har nærmest eksplodert, sier Ould-Saada.

- Hva med deg selv. Hvordan liker du interessen du får på presserommene?

- Jeg bryr meg ikke så veldig om den, men det gjør det litt morsommere å være fotballjournalist og det er veldig bra for norsk fotball. Vi har jaget de engelske journalistene med våre spørsmål i en årrekke, men nå har det snudd. Det er jo litt deilig, ler Ould-Saada.

- TV 2 tar over norsk fotball nå. Tror du interessen fra utlandet også vil dryppe over på norsk klubbfotball?

- Jeg mener det er perfekt timing å ta over norsk fotball på. Det er full vind i seilene, og vi i TV 2 har store planer om å gå all in på prosjektet. Hva produktet norsk fotball får av internasjonal oppmerksomhet får vi se på, sier Ould-Saada.

Utvikling over år

Leif Øverland i Norsk Toppfotball mener utviklingsarbeidet de norske klubbene har stått for skal ha en stor del av æren for at norsk fotball er på vei mot en høyde man ikke har sett på nærmere to tiår.

- For meg kan man ikke peke på én ting, men da Discovery fikk TV-rettighetene til norsk fotball for noen år siden, og klubbene bestemte at 50 millioner skulle gå til utviklingsarbeid - det var da det virkelig begynte, sier Øverland.

Nå har norsk fotball flere utenlandsproffer enn på lang tid, i tillegg til at norske klubber, med Bodø/Glimt i spissen, gjør seg bemerket i internasjonale fotballturneringer.

- Hva er det de internasjonale journalistene lurer på når de ringer deg?

- De fleiper litt også. Nå har vi profiler i golf og tennis, så spøker de om at vi skal holde oss unna fotball-EM og VM. Men de spør om den norske kulturer og hva den norske modellen er for noe. Vi blir lagt merke til. Spesielt med den kampen i kveld. Jeg tror ikke man forstår helt hvor stort det er at vi har to nordmenn i hovedrollen i en toppkamp. Folk er veldig interessert. Jeg pratet med et britisk nyhetsbyrå på mandag, og det er etter det at ting har spredt seg. Det er veldig positivt for norsk fotball, med disse to guttene i spissen, avslutter Øverland.

- Vi har jaget de engelske journalistene med våre spørsmål i en årrekke, men nå har det snudd