Her er idrettsstjernene nordmenn liker best - Haalands plassering overrasker

«Brauten» banker inn mål for Manchester City og bare én person er mer omtalt i norske medier. Likevel ender Haaland «kun» opp på 8. plass på listen over Norges best likte idrettsutøvere.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Øyvind Hofsrud Journalist

Prestasjonene til Haaland fortsetter å komme på løpende bånd. Onsdag kveld gav Manchester City-spiller og Norges store fotballfenomen, Erling Braut Haaland, nok en god leveranse da han møtte gamleklubben Borussia Dortmund i Champions League. Nordmannen avgjorde kampen på spektakulært vis med et akrobatisk spark i ekte Zlatan-stil, og igjen blir jærbuen slått stort opp, både i norske og i utenlandske medier. 

Om man «scroller» ned VG-fronten torsdag formiddag så har VG fem saker hvor Haaland enten er hovedfokus eller blir nevnt. I alle sakene brukes Haaland som bildeinngang.

- Han gir tidvis ekstremt høye tall, men det er ikke sånn at uansett hva vi skriver så går det bra. Jeg føler ikke vi har et enormt volum av saker, men et ganske høyt et. Scorer han tre mål så er det noe alle ønsker å lese. Han har blitt et fenomen som mange i Norge ønsker å holde seg oppdatert på, sier leder for VG Sporten, Frode Buanes, til Kampanje. 

For tall som analyse- og innsiktsselskapet Retriever har hentet ut på vegne av Kampanje, viser at jærbuen var Norges nest mest omtalte person i norske medier i august, kun slått av statsminister Jonas Gahr Støre. Bak ham kommer eksempelvis Joe BidenVladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj. På topp 20-listen finner man seks fotball-navn og 12 toppolitikere, i tillegg til friidrettsstjerne Jakob Ingebrigtsen og forfatter Salman Rushdie. På topp-ti-listen er det derimot kun Ingebrigtsen og Haaland som representerer idrett. 

- Det er naturlig at Haaland får så mye omtale, sier Buanes.

- Hvorfor?

- Det er på grunn av hans prestasjoner på fotballbanen. Han scorer mange mål for laget som har vunnet verdens mest populære liga mange ganger de siste årene. Vi må heller ikke glemme at det ikke bare er i Norge han får masse omtale, sier Buanes.

Se topplisten over de mest omtalte personene i norsk media i august i år:Kun to idrettsnavn på listen - Haaland tar andreplassen

Rangering Person
1 Jonas Gahr Støre
2 Erling Braut Haaland
3 Erna Solberg
4 Terje Aasland
5 Joe Biden
6 Donald Trump
7 Vladimir Putin
8 Volodymyr Zelenskyj
9 Trygve Slagsvold Vedum
10 Jakob Ingebrigtsen

 

Fortsatt et stykke til toppen: - Dette vil endre seg

Til tross for at Erling Braut Haaland pryder helsider i aviser verden over om dagen, og til tross for at han er den nest mest omtalte personen i Norge i august, har fotballfenomenet fra Jæren likevel et stykke opp til toppen blant Norges mest populære idrettsutøvere. Det viser en landsrepresentativ undersøkelse fra Sponsor Insight som ble utført i august. Her ender Haaland på en 8. plass. 

På toppen troner friidrettsikonet Karsten Warholm foran Paralympics-utøver Birgit Skarstein og skiløperne Johannes Klæbo og Johannes Thingnes Bø. På en femteplass kommer Jakob Ingebrigtsen. Det er kun Haaland og Ingebrigtsen som både er å finne på topplisten for medieomtale og på topplisten for landets best likte idrettsutøvere.

At Haaland ikke kommer høyere på listen enn en 8. plass overrasker høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania, Dag Inge Fjeld, som arbeider ved instituttet for markedsføring. 

- Det høres veldig rart ut, må jeg si. Det eneste jeg kan tenke meg som en forklaring er at Manchester City er et veldig omdiskutert lag og har få fans her i Norge, men det tror jeg er i sterk endring nå. Jeg tror ikke man kan komme utenom det å ha respekt for det Haaland har fått til, han er jo den som engelsk sportspresse slår opp på helsider hele veien. Han er faktisk den som hele internasjonal presse spør om når Manchester City har pressekonferanser nå. 

Han tror både Haaland og Martin Ødegaard vil klatre på denne undersøkelsen frem mot jul.

- Jeg tror dette vil endre seg, men en god del av de andre utøverne på topp-listen er folk som representerer Norge og konkurrerer på vegne av Norge. Det er noe med det at når man konkurrerer for Norge så representerer man alle, mens Haaland representerer Manchester City, sier Fjeld.

- Fotball er verdens største idrett og Haaland er en spiss som leverer på det høyeste nivået. Det er dypt imponerende det han har gjort, og det vil forbause meg om han ikke topper slike lister i løpet av oktober eller november. 

Ødegaard ender for øvrig på en 12. plass på listen og er med det den eneste andre mannlige fotballspilleren blant de femten best likte idrettsutøverne i Norge. Av kvinnelige fotballspillere finner man kun Ada Hegerberg som tar 14. plassen.

- Ikke en rangering av sportslige prestasjoner

I Sponsor Insights måling for august gjør også flere idrettsprofiler store byks på listen. Tennisstjerne Casper Ruud klatrer fra 28. plass i januar i år til en 13. plass i august. Golfspiller Viktor Hovland klatrer fra en 40. til 33. plass, mens Martin Ødegaard og Ada Hegerberg, klatrer henholdsvis fra 21. til 12. plass og fra 22. til en 14. plass. 

Haaland klatrer litt, men ikke mye. Han går fra en 10. plass i januar til en 8. plass i august. 

Fjeld avviser at Haaland har primadonna-tendenser som kan slå ut på popularitetsmålinger blant det norske folk. Selv om man av og til kan se jærbuen i dyre merkeklær på privatfly, eller i «baris» i solvarme strøk, mener Fjeld at intrykket folk flest har av fotballfenomenet er en «bonde-kar fra Jæren med noen unike talenter».

- Når han har vist seg frem i badeshorts så er det ingen tatoveringer, ingen piercing, han har bare denne sveisen sin. Jeg tror at etterlatt intrykk er at han fremdeles er en bondekar fra Jæren med noen unike talenter, men som fremdeles har bakkekontakt. Alle poengterer at han er godt likt både på og utenfor banen. Han har ikke mistet hodet selv om han har blitt mangemillionær.

Partner og daglig leder i Sponsor Insight, Vegard Arntsen, skjønner at folk blir litt overrasket over at Haaland ikke topper popularitetslisten.

- Selv om fotballfolket ikke helt forstår at Haaland ikke topper, så har det sine forklaringer. Dette er en «liking-liste». Altså hvem nordmenn liker best. Det er ikke rangering av sportslige prestasjoner.

Han påpeker at det også er noen «stayere» på topplisten som kan overraske. 

- Heidi Weng, Nora Mørk (11. plass) og Camilla Herrem (15. plass) har vært der lenge. Det er store idretter, men de er også best i idretten sin. Nora Mørk ble jo nylig kåret til verdens beste kvinnelige håndballspiller, mens Heidi Weng er vår beste aktive kvinnelige langrennsløper nå etter Therese Johaug la opp. Når det gjelder Maren Lundby så har jo hun markert seg veldig positivt på spesielt likestilling, men også vært ærlig på utfordringer hun har hatt. Slikt liker nordmenn. Hun fikk også Peer Gynt-prisen.

Se de ti best likte idrettsutøverne i Norge her:Haaland er høyest rangert av norske fotballspillere

Rangering Navn Idrett
1 Karsten Warholm Hekkeløp
2 Birgit Skarstein Roing og langrenn (paralympisk utøver)
3 Johannes Høsflot Klæbo Langrenn
4 Johannes Thingnes Bø Skiskyting
5 Jakob Ingebrigtsen Mellom- og langdistanseløper
6 Tiril Eckhoff Skiskyting
7 Heidi Weng Langrenn
8 Erling Braut Haaland Fotball
9 Tarjei Bø Skiskyting
10 Maren Lundby Skihopp

Kilde: Sponsor Insight. Undersøkelsen er gjennomført for august med et landsrepresentativt utvalg.

Her er idrettsstjernene nordmenn liker best - Haalands plassering overrasker