Reklamemann skaper bokbruduljer med krimdebut: - Kan hende vi skriver verdenshistorie

Nå blir forfatter og tekstforfatter Johan Høstmælingen beskyldt for å «bloggifisere» litteraturen.

Publisert / Oppdater

Caroline Walø Harstad
Caroline Walø Harstad Journalist

For 20 år siden var Johan Høstmælingen (51) med på å starte det Hamar-baserte reklamebyrået Ferskvann, hvor han til nå har jobbet som kreativ leder. I dag har han tatt en nedrykk og jobber som tekstforfatter i byrået. Samtidig markerer han seg som suksessfull krimforfatter.

I år debuterte Høstmelingen, eller Johan Høst som han kaller seg, som krimforfatter. Boken «En nasjon i sjakk», som ble utgitt i år, seilte inn på førsteplass over de mest solgte e-bøkene, og andreplass over skjønnlitterære bøker.

- Forlaget har aldri vært borti at en debutant har solgt så mye. Førsteopplaget var rett og slett for lite, sier den ferske forfatteren til Kampanje.

- Vi så for oss at boken skulle selge mellom 7.000 og 8.000 eksemplarer, noe forlaget sa var fantastisk som debutant. Solgte den så mye skulle vi sprette champagnen, fortsetter han.

Nå er boken trykket i 30.000 eksemplarer, filmrettighetene er allerede solgt og boken skal gis ut på dansk.

- Ballen har begynt å rulle. Vi har fått telefoner fra USA, Storbritannia, Finnland og Tyskland, forteller Høstmælingen.

Les også: Tøffere reklamekamp ved Mjøsa - Ferskvann vil utfordre Anti og Oslo-byråene fra Hamar

Jeg har brukt nesten 27 år på å øve på skriving og å lære markedsgenet. De færreste forfattere har det. Johan Høstmælingen, reklamemann og forfatter

Får kritikk for bokavtaler

Debutromanen har fått gode kritikker, blant annet terningkast seks i VG, men får også oppmerksomhet på andre områder. Gudbrandsdølen Dagningen skrev denne uken om at Høstmælingen har gjort forretningsmessige avtaler med firmaer som nevnes i boken. Et av de aktuelle firmaene er Sparebank 1 Gudbrandsdalen som har kjøpt bøker til en verdi av 70.000 kroner mot at bankens navn nevnes i boka,

Det er det flere i bokbransjen som reagerer på, både forfattere og forlagsfolk. Også Klassekampens bokredaktør, Karin Haugen, er kritisk og kaller avtalene for en «bloggifisering» av litteraturen. 

Høstmælingen sier til Kampanje at idéen kom etter at boken var skrevet, i forbindelse med et ønske om å dra i gang et lanseringsarrangement lokalt i Lillehammer.

- Og da hadde det jo vært fint om det kom noen folk. Så for å få litt fart på dette spurte jeg om den lokale banken kunne tenke seg å kjøpe et foredrag, eller bokbad om du vil, der de kunne invitere for eksempel ansatte eller kunder, forklarer han.

Tok en «kjempegamble»:

Johan Høstmælingen måtte delvis permisjon fra jobben som tekstforfatter i reklamebyrået Ferskvann for å skrive krimboken sin. - Det er jo en «kjempegamble». Jeg har hus, unger som skal på fritidsaktiviteter og når du får 20 prosent lønn er det tøft over tid, sier han. Foto: Thomas Brun/NTB

- De ante ikke hva som var skrevet

- Flere mener det er markedsføring av banken og en form for reklame, er du enig i det? 

- Nei, det er helt feil. Boka er skrevet, redigert og ferdigstilt uten at banken var involvert i det. De ante ikke hva som var skrevet før de fikk den ferdige boka, sier Høstmælingen til Kampanje.

Han kaller det oppsiktsvekkende grepet for upløyd mark.

- Vi har kontaktet Forbrukertilsynet for å få veiledning på hva som er riktig. Kan hende vi skriver verdenshistorie og får den første merkingen i en skjønnlitterær bok.

På spørsmål om det er flere slike avtaler utover Sparebank 1 Gudbrandsdalen svarer forfatteren at det for et par uker siden også ble gjort en avtale med en hytteprodusent. Involvert i prosjektet er også den erfarne reklamemannen Stig Hjerkinn Haug fra Stig og Stein. 

- Men Stig og jeg håper på å holde 100 slike foredrag med bokpakker i løpet av året. Vi har laget et foredrag om prosjekter som heter «fra sultynn idé til verdensherredømme». Om noen av de som er nevnt i boken vil ha en slik pakke med bøker og foredrag til sine ansatte så er det topp, sier Høstmælingen som også forteller at de foreløpig har booket inn et par oppdrag med helt andre firmaer, sier Høstmælingen. 

Har en forfatterdrøm

Om boksuksessen tror krimforfatteren at det har vært en fordel å ha jobbet flere år i reklamebransjen.

- Jeg har brukt nesten 27 år på å øve på skriving og å lære markedsgenet. De færreste forfattere har det. Når du jobber med grunnidéen og konseptet til en bok må du tenke på målgrupper, og her har jeg brukt mye tid, forteller han.

Da han skrev boken tok han delvis permisjon fra reklamejobben og jobbet mellom 20 og 40 prosent.

- Det er jo en «kjempegamble». Jeg har hus, unger som skal på fritidsaktiviteter og når du får 20 prosent lønn er det tøft over tid. Heldigvis har det vært pandemi og lite annet å bruke penger på, sier han.

- Er drømmen å bli forfatter på heltid?

- Ja, det er egentlig det. Men har du ikke salgstall som forsvarer det er det vanskelig å følge drømmen, sier han og skryter av Ferskvann for å heie han frem.

Når Kampanje spør om Høstmælingen kommer til å skrive en krimroman om reklamebransjen svarer han:

- Det er ikke umulig, altså. Det jeg har gjort nå er å skrive om ting jeg kan noe om. Alt i boken er basert på ting jeg er glad i, har nært meg og kjenner til.

Reklamemann skaper bokbruduljer med krimdebut: - Kan hende vi skriver verdenshistorie