Tøffere reklamekamp ved Mjøsa - Ferskvann vil utfordre Anti og Oslo-byråene fra Hamar

- Det er ingen grunn til at bedrifter i Oslo ikke skal kunne ha sin byråforbindelse på Hamar, sier den nye byrålederen.

Publisert / Oppdater

Caroline Walø Harstad
Caroline Walø Harstad Journalist

Reklame- og designbyrået Ferskvann holder til ved Mjøsa i Hedmark, nærmere bestemt Hamar og har vært blant de ledende og mer lønnsomme reklamebyråene i Innlandet fylke. 

Nå er de i gang med å bygge neste versjon av byrået, og har derfor hentet inn en ny leder, ny kreativ leder, nytt styre samt styrket den digitale satsingen.

- Det er ingen grunn til at bedrifter i Oslo ikke skal kunne ha sin byråforbindelse på Hamar. Vi har både lysten og kompetansen til å vise at også et innlandsbyrå kan levere effektiv reklame og kommunikasjon, sier Thomas W. Köhl som i februar i år fikk rollen som ny daglig leder og byråleder.

Köhl har mange års erfaring som leder og rådgiver både i Norge, Norden og Europa. Tidligere har han jobbet for blant andre Link Mobility Group, Bas Kommunikasjon og Carat/Aegis, samt som selvstendig næringsdrivende. Til Kampanje forteller han at hadde god kjennskap til Hamar-byrået før han tok jobben der.

- Vi ser på det digitale som en del av det å drive et moderne reklamebyrå. Våre idéer og konsepter tas ut på alle relevante flater som i stor grad er digitale. «One stop shopping» har blitt viktigere enn å kjøpe stykkevis og delt, fortsetter han.

Anti er største konkurrenten

Han er opprinnelig fra Sverige, men flyttet til Norge i 1990 og har siden da både gått på skole og jobbet i Oslo. For fire år siden flyttet han til Hamar, hvor kona hans er fra og nå er klar for en tøffere kamp om kundene i regionen. Der skal han blant annet kjempe mot Anti som i fjor raste forbi for Ferskvann i omsetning. Anti Hamar tjente også tre ganger så mye penger i 2020 som Ferskvann.

Köhl sier at de ser på byrået Anti, som også har kontor på Hamar, som sin største konkurrent. Samtidig poengterer han at Ferskvann, som øvrige byråer, også utfordres av de mer rendyrkede digitale byråene.

- Ferskvann vinner nasjonale og internasjonale kunder både i og utenfor regionen.

Han legger til at han oppfatter at markedet for byråtjenester for dem fremstår mindre «stedbundet» enn tidligere. 

- Hva er det viktigste man som et regionalt byrå kan gjøre for å bli mer kjent?

- Vi vil gjerne at kundene skal prate positivt om oss når vi ikke er der, enten de sitter i kantina og prater eller sitter med forretningsforbindelser og diskuterer markedsføring og kommunikasjon. Da må vi levere gode jobber, sier Köhl.

Han legger også til at det er viktig å markedsføre seg godt og vise hvordan vi skaper verdier for kundene. 

- Det er også viktig med ansatte som er engasjerte og bruker enhver anledning til å spre «det gode nye», sier han.

Byrålederen trekker frem arbeid byrået gjør som det viktigste, etterfulgt av omtale og oppmerksomhet.

Kampanje har kontaktet Kjetil Wold Østmoen i Anti Hamar for en kommentar til saken:

- Vi ønsker Ferskvann lykke til, men ønsker ikke å gå ut med noen kommentarer i en sak rundt dette, sier han.

Her kan du se alle tallene til reklamebyrået Anti Hamar for 2020. Alle tall i MNOK. Anti Hamar øker på alle resultatlinjer

Anti Hamar 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 24,1 16,6 + 45,2
Driftsresultat 6,1 4,8 +27,1
Resultat før skatt 6,1 4,8 + 27,1

Etterspør helhet

Byrået er nå i gang med en transformasjon fra et mer tradisjonelt til moderne full-service byrå.

- Reisen startet litt før meg, men akselererte da jeg startet. Vi har fokus på god metode, få innsiktsforankringen i alt vi gjør. Nå tenker vi mer integrert enn det vi har gjort før, forteller Köhl. 

Samtidig som byrået skal fortsette å være et byrå med kreativt DNA rigges det nå, ifølge Köhl, med ytterlige kompetanse for å skape verdiøkning for kundene. Han forteller at kundene i større grad etterspør helhet og fullintegrerte leveranser.

- Ferskvann skal forsterke bruk av innsikt og kundenes egne data for at idéer, kreativitet og strategi skal være basert på tydelig kunnskap og innsikt om markedet og annonsørenes kunder. Resultatet er at kundene får enda mer treffsikker kommunikasjon, fortsetter han.

- Etterspørselen møtes med en kombinasjon av organisk vekst og gjennom allianser med de dyktige martech-miljøene her i Innlandet, legger Köhl til.

Byrået har kunder som Mestergruppen og XL-BYGG, Geno, Madshus, Modhi, Barilla, OnePark, Innlandet fylkeskommune og Sparebank1 Østlandet.

Ny kreativ leder og digital rådgiver:

Kine Victoria Fosshaug og Josefin Sandberg er to av de nye hodene i Hamar-byrået, i rollene som henholdsvis kreativ leder og digital rådgiver.

Flere nye inn

I tillegg til Köhl er Kine Victoria Fosshaug nyansatt i byrået, hun i rollen som kreativ leder. Hun er tekstforfatter med lang erfaring fra reklame- og kommunikasjonsbransjen i Oslo, og har jobbet som konseptutvikler og kreatør.

Fosshaug har erfaring med alle flater fra TV og radio til print, digital kommunikasjon, web-produksjon og sosiale medier. Tidligere har hun jobbet i blant annet Anno, McCann, NXT/A2N og Tenk Kommunikasjon. Hun tiltrer den nye stillingen i starten av november

I starten av juni kom også Josefin Sandberg inn i byrået. Hun har rollen som digital rådgiver, SEO-spesialist og innholdsstrateg, og har jobbet i Tur.digital, iStone Cross Commerce, Pan Media/TV8, for å nevne noen.

Ferskvann eies av de ansatte, og har i dag 18 medarbeidere. Siden oppstarten i 2002 levert gode resultater:

Her kan du se regnskapstallene til Ferskvann for 2020. Alle tall i MNOK. Ferskvann øker overskuddet - men omsetningen faller

Ferskvann 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 15,5 18,3 - 15
Driftsresultat 2,1 1,6 + 37
Resultat før skatt 2,3 1,8 + 27

Tøffere reklamekamp ved Mjøsa - Ferskvann vil utfordre Anti og Oslo-byråene fra Hamar