Nent-gruppen starter året med kraftig TV-vekst: - Det koker rundt oss om dagen

TV3-eieren og Discovery vokser i et fallende TV-marked. Effekten av Telenor-konflikten overrasker selv TV 2s kanaldirektør.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nordmenn bruker stadig mindre tid på lineære TV-kanaler og i januar var nedgangen dramatisk. I snitt brukte vi 117 minutter daglig på lineær-TV i årets første måned, ifølge Kantars offisielle TV-måling. Det utgjør en nedgang på nesten 23 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Tar vi med seing på strømmetjenestene i regnestykket er nedgangen på 20 prosent.

I dette bildet er det likevel noen vinnere, og ingen vokser mer enn Nent Group ,som med kanalene TV3, V4 og TV6 tar en andel på 11,7 prosent av TV-markedet i januar. Det er 3,7 prosentpoeng mer enn i samme måned i fjor.

- Vi opplever en enorm seervekst om dagen. Tar vi med hele kanalporteføljen (Nent Group har en salgsavtale med National Geographic og BBC Brit, red. anm.) er vi nå betydelig større enn Discovery, sier salgsdirektør Henrik Lindback Larsen i Nent Group til Kampanje.

Han forklarer veksten med gode tall for vintersporten, der både nyttårsrennet fra hoppuka og Tour de Ski har hatt seertopper på over en halv million, og en sterk innsats fra de norske håndballgutta. Kampen mellom Norge og Sverige hadde et snitt på 571.000 seere og en seertopp på 774.000.

Nent Group fortsetter dermed den gode trenden som startet i fjor vår.

- Dette er tiende måned på rad med andelsvekst, men det at vi vokser så mye som over 50 prosent kunne vi ikke en gang drømt om. Som dere skjønner så koker det rundt Nent om dagen. Det liker vi, og med hårete ambisjoner for 2022 er det veldig gøy å få en så bra start, sier Larsen.

- Har fått en kanonstart

Det er nå bare 0,7 prosentpoeng som skiller Discovery og Nent Group på Kantars TV-måling, men også førstnevnte vokser med en andel på 12,4 prosent (+ 1,5 prosentpoeng).

Discoverys flaggskip-kanal TVNorge har en andel på 5,1 prosent (+ 1,1 prosentpoeng).

- Vi har fått en kanonstart på 2022, vår hovedkanal TVNorge gjør sin beste januar siden 2016, og det passer jo bra når vi har et OL som starter om tre dager. På gruppenivå opplever vi også fin vekst, sier Espen Skoland, leder for Discovery i Norge.

Førstkommende fredag er det klart for åpningsseremoni i Beijing. Her hjemme er mye av spenningen knyttet til koronautbruddet som har spredt seg i den norske langrennsleiren i forkant av lekene.

Tidligere i år ble det kjent at Discovery gjør store kutt i bemanningen i Kina og at kommentatorene må bli hjemme i Norge.

- Vi gleder oss veldig og er samtidig spente nå som det bare er få dager til vinter-OL starter i Beijing. Vi føler oss godt forberedt, men et OL i pandemitid er ekstremsport. Det er uforutsette x-faktorer som må overkommes hele tiden, men vi har noen særs dyktige folk som jobber med det, og får samtidig veldig godt støtte av den store Discovery-familien. Vi håper og tror på mange sterke og minnerike OL-opplevelser, og at mange nordmenn blir med oss og deler de øyeblikkene.

God fart inn mot OL:

Leder for Discovery i Norge, Espen Skoland, er fornøyd med farten mediehuset har i starten av året. Denne uken starter også vinter-OL i Beijing. Foto: DIscovery

Telenor-smell for Nyhetskanalen

NRK og TV 2 har fått en dårligere start på året. Statskanalen er fortsatt desidert størst med en samlet andel på 44,1 prosent, men det er tre prosentpoeng mindre enn i fjor.

TV 2 går tilbake to prosentpoeng og avslutter januar med en andel på 23,6 prosent med sine kanaler. Det er kanskje i tråd med forventningene, all den tid konflikten med Telenor førte til at 500.000 husstander stod uten tilgang til TV 2s kanaler i store deler av måneden. Likevel vokser hovedkanalen TV 2 fra 15,9 til 16,3 prosent.

Det overrasker kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

- Det er en positiv overraskelse at vi har klart en vekst på hovedkanalen gitt det vi har vært gjennom, sier han til Kampanje.

Undersøkelsen fra Kantar avslører derimot at Nyhetskanalen har blitt hardt rammet av konflikten. Kanalen krymper til en andel på 3,1 prosent i januar. 2,4 prosentpoeng mindre enn i fjor.

- Jeg tror det er flere grunner til det. Den ene er Telenor-konflikten. Det er nok mye seing på Nyhetskanalen gjennom Telenors kunder. I tillegg var det en veldig tung nyhetsmåned i januar i fjor, med både Gjerdrum-ras og maktovertakelse i USA. Det har nok påvirket både Nyhetskanalens oppslutning i seertiden totalt sett, sier Rønningen.

Nå ruster kanaldirektøren seg for nok en måned med tøff konkurranse, der mange øyne vil være rettet mot OL-rettighetshaver Discovery.

- Vi lever i en verden der det alltid kommer ekstraordinære ting. Det har akkurat vært to håndballmesterskap på en konkurrerende kanal og vi har et OL foran oss. Vi har rigget oss for den konkurransen, så det lever vi greit med.

Mister andeler:

Kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 har ikke fått den starten på året han hadde ønsket seg. Likevel er ikke utviklingen så ille som han kunne ha fryktet. Foto: Eivor Eriksen

Vinnere og tapere i januarNent Group vokser mest

Mediehus Januar 2022 Januar 2021 Endring i prosent
NRK 44,1 47,1 - 3,0
TV 2 23,6 25,6 - 2,0
Discovery 12,4 10,9 + 1,5
Nent Group 11,7 8,0 + 3,7
Andre 8,2 8,4 - 0,2

Kilde: Kantar

Nent-gruppen starter året med kraftig TV-vekst: - Det koker rundt oss om dagen