I år arrangeres vinter-OL i Beijing i Kina, og beskyldningene om «sportsvasking» florerte lenge før de olympiske vinterlekene for 2022 satte i gang. I forkant av årets vinter-OL krevde menneskerettighetsgrupper diplomatisk boikott av arrangementet, og USA flere EU-land har latt være å sende offisielle representanter til vinterlekene.
Professor ved instituttet for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole, Øystein Tunsjø, sier til Kampanje at han er noe overrasket over at det ikke har vært noen former for protester aller aksjoner mot Kina.
- Jeg synes Kina har klart seg ganske greit. Jeg trodde kanskje man ville se enda mer kritikk og aksjoner fra utøvere og protestanter, men det har vi ikke sett mye av. Det har gått knirkefritt, gitt den diplomatiske boikotten i forveien. Den har ikke latt seg gjøre og Kina har fått vist fram landet så godt det lar seg gjøre, sier Tunsjø.
Han forteller at han hadde forventet flere aksjoner og politisk pregede nyheter, spesielt etter at flere av Vestens mektigste land gikk inn for diplomatisk boikott.
- Samtidig hadde det vært verre for Kina hvis flere av utøverne hadde protestert mot karantenebestemmelser, dårlig mat og hvis det hadde vært mye mer bråk rundt hvor strikt og strengt det er i Kina, eller hvis det hadde oppstått episoder hvor utøvere hadde protestert med rop om Tibet og Xinjiang-provinsen. Men det har gått fint. De har klart å holde god kontroll på det. Så det skal sies at lekene har gått bra for seg. At det blåser for Thingnes Bø på standplass kan ikke de noe for, så det har gått bra, sier Tunsjø.
Les også: Amnesty reagerer på Schibsteds Kina-reklame: - Det mest åpenbare eksempelet på sportsvasking