Debatten om slitne kommunikasjonsfolk, som ble bragt frem i lyset av Awake-sjef Camilla Elise Berg i fjor høst, ruller videre. Debatten har skapt et stort engasjement, og under et bransjemøte Awake arrangerte i samarbeid med Kampanje, kommenterte faglig sekretær i Fellesforbundet, Kjetil Larsen, debatten på Facebook.
- Hvorfor føler nesten alle arbeidsgivere i byrå- og designbransjen seg fritatt fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om overtidsbetalt, spurte Larsen i kommentarfeltet.
Les også: Tar et oppgjør med «rovdrift» på byråfolk: - Savner stemmer fra de største byråene
Larsen var selv mange år organisasjonsarbeider i Oslo Grafiske Fagforening, og han har lang fartstid innenfor den grafiske sektoren. Han forteller til Kampanje at han er overrasket over lønns- og arbeidsforholdene i reklame- og designbransjen. Han lurer på hvorfor det er så stor forskjell på betingelsene i denne delen av bransjen, og den delen av bransjen som retter seg mot mer tradisjonell print og forleggervirksomhet.
- Jeg ble overrasket over at den delen av bransjen ikke har overtidsbetalt, sier Larsen.
Ha sier hovedregelen er at det ligger avtaler om arbeidstid til grunn for en ansettelse.
- Men det som ble sagt i debatten var at man forventet at folk sto på ekstra, uten avtalt kompensasjon. Det er jeg vant med fra trykkeri også, men da fikk vi overtidsbetalt fra første sekund. Så det jeg reagerer på er egentlig arbeidsgiverrepresentantenes svevende svar da de ble utfordret av salen og debattlederen. Det med å overholde arbeidsmiljøloven – da ble det svart at «vi forutsetter at loven blir overholdt», og det er ett «ikke-svar» i min verden, sier Larsen til Kampanje.
Har du et tips å komme med om denne saken? Send gjerne en e-post oyvind@kampanje.com. Vi behandler alle henvendelser konfidensielt.