Mat-influencere investerer i «spøkelsesresturant»:  - Vi er sterkere sammen

Hanne-Lene Dahlgren og Emilie «Voe» Nereng kjøper seg inn i Smiz.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

To av Norges største mat-influencere, Hanne-Lene Dahlgren og Emilie «Voe» Nereng, går inn på eiersiden av «spøkelsesresturanten» og takeaway-tjenesten Smiz. 

Gründerne Frøya Hetzel og Kristine Bakk lanserte den virtuelle restauranten Smiz i mars i fjor, og Nereng inngikk et samarbeid med dem et par måneder senere. Nå investerer Dahlgren og Nereng sammenlagt 700.000 kroner i selskapet. 

Dahlgren, som har forfattet flere vegetar-kokkebøker, lanserte tidligere denne måneden det «grønne» influencer-byrået Team Tommorow, der Nereng er en av profilene. Nå kaster altså Dahlgren seg ut i enda et nytt prosjekt. 

- Jeg har i tre år jobbet for å redusere kjøttforbruket i Norge, og for å inspirere folk til å lage mat selv gjennom kokebøkene mine og inspirasjon i sosiale medier. Det er imidlertid en kjensgjerning at det ikke er alle måltider man har lyst til å lage selv. Flere har kontaktet meg for å starte restaurant, men jeg har måttet kjenne etter hva som kan påvirke flest mennesker til å spise mer bærekraftig. Så dukket Smiz opp, og det var en match, sier Dahlgren. 

Hun mener Smiz-grunderne er opptatt av det samme som henne - nemlig bærekraft, god smak og å redusere nordmenns kjøttforbruk. Samtidig innrømmer hun at hun har vært «litt redd» for å «overlate» oppskriftene sine til noen andre - for retter fra Dahlgrens kokebøker kommer snart også til å bli en del av Smiz-menyen.

- Nå har vi blitt kjent, og jeg vet hvor flinke de er og hvor mye kvalitet som ligger i tilberedelsen. Vi har testet rettene opp og ned i mente, og kvaliteten skal være 100 prosent. Det er det Smiz står for, og jeg gleder meg skikkelig til å nå ut bredere med rettene mine, sier Dahlgren. 

Hun forteller at Smiz, som foreløpig kun leverer i Oslo, nå har planer om å ekspandere. For nå som Nereng og Dahlgren er med på eiersiden, ønsker Smiz både å satse i flere byer. De ønsker å tilby bærekraftig mat i så mange norske byer som mulig. 

- Foreløpig kan jeg røpe at vi vil til Drammen, det er min nærmeste by, og så vil vi veldig gjerne til Bergen på kort tid. Du skal ikke se bort i fra at vi dukker opp i ennå flere byer ganske snart, sier Dahlgren. 

- Skjer mye spennende med merkevaren

Dahlghren mener deler av nordmenns takeaway-vaner er preget av gamle vaner, og at mye av det som tilbys «ikke er så bra». 

- Vi vil hacke inn i det, og finne ut hvordan vi kan få folk til å bestille noe som er sunnere, smaker bedre, og er mer bærekraftig. Det er en spennende måte å tenke på det på. Jeg har med meg erfaring fra både Google og TV-bransjen, der jeg har lært mye om å sette forbrukeren i forsetet, sier hun.

Da VGs Godt.no anmelde Smiz-maten, mente anmelderen at maten var var «veldig smakløs», og ga den terningkast tre.

Smiz tilbyr vegetariske retter, men har også laks på menyen.

- Er Smiz grønt og bærekraftig nok for deg? 

- Det er jo det som blir spennende å se på når vi skal utarbeide strategien fremover. Det kommer til å skje mye spennende med merkevaren som jeg ikke kan røpe ennå, sier Dahlgren og fortsetter: 

- Det er en veldig liten mengde laks i rettene, basisen er mest grønt. Med andre ord har de et lavt klimautslipp på rettene som er på menyen nå, selv om de har noen få animalske ingredienser. Det vi skal også sørge for, er å kjøpe fra de mest bærekraftige produsentene, som tar dyrevelferd på alvor. Jeg vet at Smiz er helt med på disse tankene, men med meg på laget kommer det nok til å bli gjort noen grep ganske raskt, sier Dahlgren og humrer litt. 

- Mine retter retter blir selvfølgelig helt vegertariske, legger hun til. 

Vil dytte bransjen i grønnere retning

Dahlgren forteller at hun kommer til å bidra med strategi og klimaberegning i Smiz.

- Jeg har lært mye de siste tre årene om hvordan man får folk til å ville velge grønnere, og kanskje litt mer ukjente retter. Ikke minst all læringen det gir å selge 100.000 og feedbacken fra kjøperne. Nå må vi finne justere rettene til å tåle å riste på baksiden av en sykkel i en halvtime, og likevel begeistre når de kommer frem. I går var vi fem timer i kjøkkenet og terpet på noen av rettene så de funker for takeaway, sier hun. 

Dahlgren forteller at Smiz ønsker å utfordre bransjen med tanke på bruk av emballasje. Hun mener at hun og Nereng har høy påvirkningskraft etter å ha bygget opp profilene sine over flere år. 

- Det må vi ta på alvor, og vi må bruke de til å påvirke i riktig retning. Vi vil selvfølgelig at folk skal lage sin egen mat mest, men under pandemien har nordmenn vist at de ønsker takeaway oftere enn før, og da må vi sikre at den maten de kan få levert er både bærekraftig, sunn og ikke minst ordentlig god. Dette er et riktig steg for oss, og vi håper vi kan påvirke flere steder i landet. Når vi kan begynne å tilby bærekraftig mat alle byer i Norge - da begynner det å få effekt, og med min analytikerbakgrunn er det alltid effekt som virkelig er gøy.

- Hvorfor er det slik at du og Nereng går inn i dette sammen - er dette knyttet til Team Tommorow? 

- Det er absolutt knyttet til Team Tomorrow i form av at Emilie og jeg har funnet ut at vi er sterkere for saken sammen. I tillegg lanserer vi jo take-away hvor det er en avtale vi har forhandlet via Team Tomorrow, selv om eierandelene våre er utenfor. 

Les også: Langer ut mot «grønnvasking-kampanje: - Påstår at klimaskadelig virksomhet er bærekraftig

Skal lansere egen plattform

Nereng, som tidligere har vært en av Norges største bloggere, sier til Kampanje at Smiz er det første selskapet hun investerer i. Nereng har 145.000 følgere på Instagram og ble kåret til «årets influencer» i kategorien mat under Vixen Awards i fjor. 

- Jeg gjør dette fordi jeg ønsker at sunn mat skal bli mer tilgjengelig for alle, og da er det viktig å ta tak i takeaway-segmentet. Jeg fikk umiddelbart troen på selskapet da jeg traff Kristine og Frøya, to gründere som virkelig brenner for å skape et sunnere og grønnere skifte innen mat. Vi har allerede et godt samarbeid der jeg utvikler retter for dem, og gleder meg å kunne være med på å utvikle selskapet videre, sier hun.

Hetzel, som er en av de to gründerne bak selskapet, sier til Kampanje at det å å samarbeide med influencere er en effektiv måte å bygge merkevare på.
 
- De har et stort publikum, som er midt i målgruppen, fordi de deler de samme verdiene som oss. Kristine Bakk har tidligere jobbet i Venture Factory og MyMuse. Hun har erfaring fra denne måten å jobbe på, og vet at dette funker, sier Hetzel. 
 
Så snart «seed-runden» er lukket, kommer Smiz - som i dag teller 16 ansatte - også til å utvide teamet ved å ansette en head of operations og en head of marketing.
 
Slik Shifter skrev tidligere denne uken, har Smiz også planer om å lansere sin egen bestillingsplattform til høsten.
 
- I dag sender vi maten via Wolt og Foodora, men for at vi skal kunne eie hele kundereisen, så kommer vi også til å lansere et litt annet produkt, forklarer hun.
 
I fjor omsatte Smiz for 4,4 millioner. Hetzel forteller at målet for 2022 er å tredoble omsetningen.

- Vi har høye ambisjoner, avslutter Hetzel.

Mat-influencere investerer i «spøkelsesresturant»:  - Vi er sterkere sammen